Плаж Велека

Информация | Kарта
seen
256
facebook

Казват, че река Велека е бижуто на Странджа планина. Начинът, по който тя преминава в Черно море при Синеморец, заедно с природата, създава едно изключително красиво място, което обаче е малко известно. Устието на реката принадлежи към територията на Природен парк Странджа и е определено за защитена местност. Достигнала до Синеморец, Велека оформя красива лагуна и се влива в Черно море под пясъчна ивица. Точно там се е оформил един от най-великолепните плажове по Южното ни черноморие – плажът Велека. Река Велека рисува като художник спиращ дъха вид на района – стигащи до брега зелени гори, контрастиращи с тъмни скали в интересни и нетипични форми, изваяни от природата, и златисти пясъци.

Плаж Велека също влиза в класацията на най-чудните плажове в България. Това е едно райско кътче, сгушено в едно уединено място, макар и намиращо се в непосредствена близост до урбанизиран район. Плажът Велека може да бъде определен като приказно съчетание от скали, зеленина, синьо море и златен пясък. Перфектната комбинация от плаж и природа предлага на посетителите много възможности за отмора – от събиране на тен под слънчевите лъчи до изследователска обиколка на района и търсене на по-прекрасни и спиръщи дъха пейзажи. И всичко това съчетано в едно място, вдъхващо усещането за тишина и спокойствие.

Заради специфичното си местоположение, плажът Велека позволява на плажуващите избора да се къпят в реката или да поплуват в морето. Заради спадането на плаж Велека към защитена зона отдаването под концесия не е възможно, а това от своят страна води до неохраняемост на плажната ивица. Това не пречи обаче много хора от цялата страна да знаят това кътче с магнетична природа, бистро синя и кристална вода и чист плаж. За съжаление плажът Велека не е подходящ за начинаещи плувци заради особените морски течения, които се завихрят поради вливането на реката в Черно море.

Както вече казахме, природата прави така, че плажът Велека да е уникално красив и внушителен. Тази красота се оказва, че е лесно достъпна. До плаж Велека пътят е много лесен, просто трябва да се тръгне по черния път от главното шосе между град Ахтопол и село Синеморец. Разполагащите с високо проходима кола имат шанса да стигнат до лагуната. Препоръките към посетителите обаче са да си оставят колата в Синеморец и да походят малко пеша, като освен, че ще стигнат до плажа, ще се порадват и на красивата гледка.

Освен, че е неохраняем, плаж Велека не предлага платени чадъри, няма работещи хотели и заведения. Посетителите трябва да се насочат например към село Синеморец, което предлага настаняване в уютни семейни хотели. Освен това в селото има хубави заведения, в които хората се забавляват с приятелите си и се радват на почивката си. За романтиците остава плажа, където вечер тишината се нарушава само от шума на вълните, а в далечината тъмнината прилича на небе със звезди заради обления в светлини Синеморец.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS