Когато заговорим за кино първата асоциация, която правим е Hollywood. Има обаче едно друго място, което е №1 в света що се касае за филмова индустрия. Индия изпреварва абсолютно всички и статистиката го доказва. През 2017 г. например, в страната са произведени 1986 филма, като най-голям дял държи Bollywood – един от най-големите центрове за филмопроизводство в света. Индустрия, правеща киноленти на езика хинди, която е базирана в Mumbai.

С пътуване до Индия можете да се докоснете до нея, тъй като се предлагат атракционни обиколки на Bollywood, които привличат хиляди почитатели на киното всяка година. Със сигурност има какво да се види. Макар наименованието Bollywood да се появява едва през 70-те години на ХХ век, като комбинация от Bombay (бившото име на Mumbai) и Hollywood, индийското кино има повече от 100-годишна история.

Братята Lumière въвеждат киноизкуството в колониална Индия през 1896 г. и естествено първият индийски град, в който са прожектирани късометражни филми, е Bombay. И така по естествен начин Bombay става център на индийската хинди кинематография.

Първият филм, изцяло произведен в Индия, се появява през 1913 г., когато страната все още е колония на Британската империя. Лентата се нарича „Raja Harishchandra”, като е няма и черно-бяла. Продължителността й е 40 минути, а бюджетът абсурдните в днешно време 10 000 долара. Успява обаче да реализира близо 5 пъти повече приходи – 47 000 долара, което си е значителен успех. Лентата е последвана през следващите пет години от продукцията на повече от 20 филми, а до 1930 г. те достигат 200.

През 1931 г. излиза първият индийски филм със звук – „Alam Ara“, който с бюджет от близо 6 млн. долара успява да спечели 43 млн.! През 1937 г. следва появата и на „Kisan Kanya“ – дебютният цветен индийски филм, което окончателно поставя Индия на световната филмова карта.

Между 40-те и 60-те години на ХХ век инди киното процъфтява до забележителни размери, като причина за това е индийската борба за независимост. През 1946 г. филмът „Neecha Nagar“ печели голямата награда Palme d'Or на фестивала в Кан, а този период е известен като Златната ера на индийското визуално изкуство. Успехите обаче продължават и след това.

През 70-те години се появява типичния боливудски жанр – филмите Masala. Това е смесен филмов жанр, който съдържа екшън, комедия, любовна история, мелодрама и много напомнят мюзикъли. През 1983 г. Bhanu Athaiya става първата индийка, която получава Оскар за най-добър дизайнер на костюми за филма "Gandhi" на Richard Attenborough. Известният режисьор Baz Luhrmann пък споделя, че музикалният му хит от 2001 г. Moulin Rouge! е бил повлиян от Боливудските мюзикъли.

Всичко това кара индийците буквално да се влюбят във филмите и да ги издигнат в култ. Всеки ден близо 14 млн. от тях ходят на кино, като естествено местните ленти са на особена почит. Приходите на Bollywood са двойно по-големи от тези на Hollywood за вътрешния пазар, което е наистина впечатляващо. Между другото, при пътуване до Индия може да се насладите без проблем на местните филми, тъй като средната цена за билет за кино в страната е 70 цента.

Силата, която магията на киното има върху индийците е толкова значима, че  е използвана дори от правителството през 2017 г. Историята е твърде любопитна, а в основата й е…тоалетната. Сред индийците съществува разбирането, че няма смисъл и полза от това да имат в къщата си подобно помещение. Дори смятат, че е неприлично, а естествените нужди трябва да се удовлетворяват навън. В Индия обаче все пак живеят 1 млрд. души. Ето защо правителството инвестира държавни пари в изграждането на 25 млн. тоалетни, които да подобрят хигиената в страната. Упоритите индийци обаче масово отказвали да ползват новата си придобивка по предназначение. Тогава на помощ на правителството дошъл Bollywood. Най-продуктивната филмова компания в света произвежда нов хит – „Toilet: Ek Prem Katha”. Сюжетът се върти около това, че в богато индийско семейство пристига модерна снаха, която е ужасена от липсата на тоалетна в огромния дворец на своя съпруг. Влюбените минават през много перипетии, докато най-сетне успяват да убедят всички от семейството в смисъла на тоалетната. Филмът с бюджет от 2,5 млн. долара реализира 20 пъти повече приходи, като авторите очакват пропагандата да има невероятен ефект сред населението.

Със сигурност любовта на индийците към киното може да се усети най-силно, ако се вземе виза за Индия и се отиде на място, сред тях. А и така можете да срещнете някоя от ослепителните звезди на Bollywood, които между другото получават невероятни хонорари, стигащи до 8 млн. долара за филм. Известните лица на Bollywood са сред най-обичаните и популярни личности в страната. А продукцията на индустрията със сигурност се отличава със свой уникален стил – мелодраматичен, претрупан и колоритен. Струва си да се докоснете до него при пътуване до Индия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Боливуд