Ако решите да пътувате до Индия, това, което можете да очаквате е разнообразие. Разнообразие на храни, култури, пейзажи и езици. Разнообразие и на обекти, които попадат в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Индия може да се похвали с цели 35 подобни обекта. Любопитното е обаче, че туристите масово посещават около десетина от тях, като останалите стоят някак встрани. Именно за един такъв обект ще ви разкажем сега. Agra Fort или Червената крепост, която се намира в град Agra, не трябва да се пропуска при пътуване до Индия, макар, че често остава в сянката на Tadj Mahal. Следващите редове ще ви убедят в това.

Годината е 1573 г. Вече близо 20 години мугалите и тяхната Mughal Empire властват на Индийския субконтинент. Тогава, по време на управлението на Akbar, третият император от династията, се преустроява Agra Fort за да се превърне в основна резиденция до преместването на столицата на империята в Delhi. Императорът искал мощта и непревземаемостта на крепостта да отговарят на величието на неговото управление. Строителството продължило повече от 8 години, а в него се включили над 4000 работници.

Изграден от червен камък и простиращ се на 380 000 кв. м. Agra Fort удивява със своята архитектура. Съдържа в себе си смес от персийски, европейски и индийски орнаменти. Крепостта има неправилна форма и е опасана от две стени, правещи множество извивки – външната е висока 40 метра, а вътрешната - 70 метра. На определени разстояния са издигнати мощни бойници с малки отвори за стрелба, които затруднявали противника и предпазвали защитниците на Agra. За допълнителна сигурност около форта бил прокопан дълбок ров. Там, където река Yamuna се допирала до крепостта, такъв ров не съществувал, защото тя защитавала достатъчно стените.

Доизграждането на крепостта продължило и при петия император на династията – Shah Jahan, а ако днес се сдобиете с виза за Индия и я посетите ще разберете, че всъщност външния й облик е само една малка част от величието й. Вътре в крепостта има множество удивителни сгради, които впечатляват със своята архитектура и изящество. Повечето от тях са изградени именно от Shah Jahan, създателят на Tadj Mahal.

Една от пищните сгради е Jahangiri Mahal. Дворецът е изграден от червен камък и е сложна плетеница от коридори, стаи, зали, галерии и балкони. Поразително красив пример на мугалската архитектура от най-добрия й период. Използван е главно от съпругите на император Akbar.

Друга перла на Agra Fort e „Nagina Masjid”. Джамията е построена през 1631 г. от Shah Jahan, като е направена от бял мрамор. Има мраморен двор, ограден със стени от север, юг и изток. Стаята за молитви се намира на западната страна, чиято централна фасада съдържа три арки, поддържани от колони, като главната арка е по-голяма от останалите две. От двете страни на входа са разположени ажурни мраморни парапети, които придават допълнителна красота на сградата. Покривът на джамията завършва с три луковични купола с върхове, подобни на обърнат лотос.

От периода на управление на Shah Jahan е и друг дворец в Agra Fort – Shah Jahani Mahal. Той бил преработен по вкуса на императора през 1628 г., а стените му били украсени с красиви флорални елементи. Павилионът, който гледа към реката, има октагонална форма и съдържа една голяма централна зала. В двореца има две стаи, обърнати към източната страна, една стая, обърната към южната страна и централен коридор. Според историци, Shah Jahani Mahal е доказателство, че при своето управление Shah Jahan искал да „облече“ изцяло Agra Fort в бяло. Императорът съборил част от сградите, построени по времето на дядо му Akbar, и ги заменил със сгради от бял мрамор, по негов проект. Поради тази причина конструкцията на Shah Jahani Mahal, първоначално създадена от червен камък, била покрита с бяла варовикова мазилка, която имитирала мрамор.

За любовта на Shah Jahan към белия мрамор като строителен материал свидетелства и Diwan-I-Am - залата за срещи и провеждане на събрания с представителите на мугалския двор. Залата е разделена на три крила, а фасадата е украсена от девет грациозно извити арки. Издаденото помещение, от което императорът се обръщал към събраните хора, е оградено с три арки и богато орнаментирано със скъпоценни камъни, оформящи флорални мотиви.

Diwan-i-Khas пък било мястото за частни срещи, използвано от императора при посещенията на други управници, благородници и посланици. Тук се обсъждали както въпроси, засягащи личния живот на владетеля, така и важни държавнически дела. Сградата съдържа множество мраморни колони, украсени с флорални мотиви. На терасата се намирали два трона - единият от бял мрамор, а другия, принадлежащ на Джахангир, от черен мрамор. За съжаление интериорът бил напълно ограбен след Indian Rebellion през 1857 г.

В наши дни, независимо от превратностите на времето, Agra Fort пази ревностно в себе си духа на епохата на Mughal Empire и пътуването до Индия ще ви убеди в това. Величието на императорите строи от изящните зали, прекрасните градини, мистичните джамии. Изобщо от целия Agra Fort. Величие в червено.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Червената крепост