Площадът на ООН

Информация | Kарта
seen
312
facebook
Площадът на ООН

Организацията на обединените нации е институция, олицетворяваща свят на мир и свобода. През 1946г. ООН решава да разположи главната си квартира в Ню Йорк. Една от причините за това е, че Джон Д. Рокфелер, верен на принципа, че човек трябва да дарява за благоденствие, дава 8,5 млн. долара, с които е купен парцел от 7 ха на река Ийст. Строежът на комплекса започва през 1947г. по проект на френския архитект Льо Корбюзие. На входа на комплекса се веят знамената на 192-те държави членки.

В средата на комплекса е разположена сградата на Секретариата. Сградата на Общото събрание е с интересно архитектурно изпълнение-покривът е огънат и с купол в средата. Залата но Общото събрание може да побере представителите на 192 страни. Сградата, където заседава Съветът за сигурност, е разположена близо до булевард „Франклин Рузвелт”. Библиотеката в комплекса е добавена през 1963г. Около площада има още няколко сгради, свързани с комплекса на ООН-това са служебния хотел и сградата на УНИЦЕФ. В комплекса има забележителни градини като паркът „Ралф Бунхе” , носещ името на чернокожия делегат в ООН Ралф Бунхе( 1904 - 1971) и носител на Нобелова награда за мир. Върху Исаевата стена там са изсечени думите: „Те ще изковат от мечовете си рала”.
За да е пълноценна разходката из комплекса , посетителят може да наеме екскурзовод от фоайето на сградата на Общото събрание,където има и магазин за сувенири.

Навсякъде по площада, където е разположен комплексът на ООН, могат да се видят произведения на изкуството-дарения от страните членки. При входа един великолепен фонтан посреща гостите и туристите. До него се издига бронзовият монолит на Барбара Хепуърт( 1903-1975),една от най-ярките британски представителки на модерното и абстрактното изкуство. По-нататък се виждат статуята „Мир” на хърватския скулптор Антун Августинчич, а също и Камбаната на мира, дар от Япония. В параклиса до Секретариата могат да се видят стъклописи на Марк Шагал, в памет на Даг Хамарскьолд(1905-1961) ,генерален секретар на ООН( 1953-1961) , загинал при самолетна катастрофа по време на миротворческа мисия в Конго.

След приятната разхода около площада на ООН, една почивка в Грийнейкър парк ще е добре дошла. Построен в малко пространство, това е най-красивият „мини” парк в Ню Йорк. Малкият водопад и кокетният бар допълват приятната обстановка.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS