Сентръл Парк

Информация | Kарта
seen
541
facebook
Сентръл Парк

Сентръл Парк е първият голям обществен парк в САЩ, плод на мечтата на нюйоркчани и вдъхновен от красивите паркове в Европа. Всяка година, той е посещаван от 20 млн. души.

Разположен в Манхатън на площ от 341дка, този живописен, атрактивен и дивен парк е любимо място не само за нюйоркчани, но и за туристи.

Сентръл Парк е дело на ландшафтния архитект Фредерик Лоу Олмстед и архитектурния дизайнер Калвърт Вокс. Строителството на парка започва през 1858г., а за създаването на това бижу на Ню Йорк, са се трудили 20 хил. работници в продължение на 20 години. През това време се изнасят 2млн. куб. м пръст и се вдигат във въздуха издадените скали,за да се създаде по-голяма живописност. Засаждат се 4-5 млн. дървета и около 800 вида други растения, пресушават се мочурища, прокопава се водохранилище, носещо името на Жаклин Кенеди Онасис и се прокарва пътека с дължина 2,6км. Така Сентрал Парк се превръща в едно прекрасно зелено пространство сред някои от най-скъпите имоти в света. Той е обявен за национална забележителност през 1963г.

Голяма част от входовете към парка имат интересни имена: Вход на изобретателите, Вход на моряците, Вход на инженерите, Вход на художниците, Вход на воините и др. През който и от входовете да влезе посетителят, очакват го необикновени преживявания. В Зоологическата градина на Сентръл Парк има около 130 животински вида, които не живеят в клетки, а в естествената си среда. За децата е Детската зоологическа градина „Тиш”. Впечатляващата сграда „Мандрат а” от 1870г.по проект на Калвърт Вокс, в днешно време е Информационен център на парка.

Разходката из Сентръл Парк може да се осъществи освен пеша и с каляска или индивидуално с кон по 10-километрова пътека. След Зоологическата градина,Въртележката е една от най-посещаваните атракции в парка. Бронзовата скулптурна група „Алиса в страната на чудесата” на Хосе де Креефт от 1959г. е привлекателно място за децата, които могат да се катерят по нея и да се веселят. А статуята на Ханс Кристиян Андерсен от 1956г. сякаш приканва да поседнеш при него, за да ти разкаже поредната приказка. От Централната алея се открива очарователен изглед към оромната морава „Шийп Медоу”, където се виждат много хора. Тук Метрополитен опера и Нюйорската филхармония изнасят концерти. На Централната алея са поставени скулптурите на Робърт Бърнс и сър Уолтър Скот. А първата статуя, заела мястото си в Сентръл Парк е на германския драматург Фридрих Шилер.
Фонтанът Бедесда (Bethesda fountain) със скулптурата „Ангел на водите” е най-красивия фонтан на Ню Йорк.

Прекрасният фонтан е проектиран от Емма Стебинс през 1868г. и тя е първата жена, получила такава поръчка в Ню Йорк. Разположен в центъра на огромна тераса , фонтанът впечатлява с централната фигура на ангел. В подножието на терасата е водоемът с вид на серпантина с площ 72 дка, известен като „Езерото”. Разходката с лодка из езерото помага за запознаване и с други забележителности на Сентръл Парк. Умалени модели на кораби с дистанционно управление плуват в езерото и са чудесна атракция за посетителите. Приятното кафене на открито предлага чаша кафе за кратка почивка. Ретро мостът от ковано желязо над езерото води към Rumble, планинска област с плетеница от пътеки на площ от 150 дка, която е рай за любителите на птиците.

Създателите на Сентръл Парк са отделили специално място и за любимия певец на поколения млади и стари- Джон Ленън, убит през 1980г. Със средства от вдовицата му Йоко Она е създадена една прекрасна градина във форма на сълза, носеща името на песента на Ленън Strowberry Fields Forever. Върху мозайката на Централната алея в тази необикновена градина, която е дар от Неапол, е изписана думата” Imagine „ от друга песен на Джон Ленън.
Лятната театрална сцена на Сентръл Парк предлага безплатни представления и концерти. За децата детският Куклен театър в Суидиш Кожидж, предлага атрактивни приказки с любимите им герои. Наблизо до Кукления театър е Шекспировата градина, създадена през 1916г. по случай 300-годишнината от смъртта на гениалния поет. Тук могат да се открият много от растенията, споменати в творбите му.

Живописният замък Белведере в Сентръл Парк, в който се помещава Природонаучната обсерватория „Хенри Лус”, е разположен върху издадена скала на езерото Търтъл Понд(Turtle Pond). Зад Музея на изобразителното изкуство „Метрополитън”се намира и най-голямата забележителност в парка-Иглата на Клеопатра. Този гранитен обелиск от 1475г. пр. Хр. е подарен през 1885г. от Египет на САЩ.

Водохранилището „Жаклин Кенеди Онасис” с площ 44 дка, около което има специални алеи за бягане, е посещавано от желаещите да спортуват. За любителите на зимните развлечения, Сентрал парк предлага две ледени пързалки-Ласкър Ринг и Уолман, които привличат по 4 хил. почитатели на ден.

Сентръл Парк представлява един огромен оазис в сърцето на Ню Йорк и посещението му е едно страхотно преживяване.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS