Сградата на Крайслер

Информация | Kарта
seen
158
facebook
Сградата на Крайслер

Сградата на Крайслер е разположена в източната част на Манхатън и е историческа забележителност на Ню Йорк. Тя е построена по поръчка на автомобилния магнат Уолтър П. Крайслер, който искал тази сграда да се отличава с изключително архитектурно изпълнение и да отразява славата на американското автомобилостроене.

За изпълнение на този изключителен проект бил нает архитектът Уилям Ван Алън. Строителството на сградата започва през 1928г., когато се чувства  надпреварата между богаташите за най-висок и най-красив небостъргач в града на неограничените възможности. По същото време се строи и Манхатънската банка с проектант Х. Крейг Севърънс. Надпреварата между двамата архитекти се следи с интерес от обществеността. Архитектът на сградата на Крайслер започва с 56 етажа, но за да  изпревари  Севърънс добавя още 9 етажа. Другият архитект добавя кула и чувствайки се победител, завършва на 71 етажа Манхатънската банка.

Но Ван Алън е сглобил тайно в пожарната шахта на новостроящата се сграда стоманена кула, наподобяваща решетка на радиатор на автомобилите „Крайслер”, с височина 55,5 метра. Така сградата на Крайслер с височина 314,5 метра и 77 етажа печели първенството. Този шедьовър на архитектурата в стил арт деко е открит през 1930 г. и за кратко време тази сграда е най-високата в света. Въпреки, че вече има други по-високи небостъргачи, Сградата на Крайслер си остава любимия небостъргач на нюйоркчани и на туристи.

Фасадата на сградата е впечатляваща. Орнаментите на 31-вия етаж наподобяват колелото и  капака на радиатор, изработени от специална стомана, оребрена по такъв начин, чесе образуват много триъгълни прозорци. Ъглите на 61-вия етаж са украсени с орли по подобие на модела на автомобилите на компанията от 1929г. В сградата има общо 3862 прозореца и 32 асансьора. В момента фоайето е единственото достъпно място в Сградата на Крайслер. То е с триъгълна форма, облицовано с червен африкански гранит с великолепен стенопис на тавана от Едуард Тръмбъл.

Стенописът „Транспорт и човешки стремеж” изобразява няколко сребристи самолета,  стоманени пещи и самата сграда, като централният образ е „ мускулест гигант, чийто мозък насочва безграничната си енергия към постигане на триумфите на тази механична епоха”.  След откриването й през 1930г., на първия и втория етаж на сградата са изложени произвежданите автомобили на Крайслер. Тази изложба е затворена още преди избухване на Втората световна война. Сградата на Крайслер се появява в няколко филма. От 1978г. короната и кулата й са осветени от комбинация флуоросцентни лампи, очертаващи отличителните триъгълни прозорци и цветни прожектори, насочени към сградата. Затова сградата на Крайслер е любимо място за фотографи и художници и осезаемо присъства в Ню Йорк.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
google RSS