Колекцията Фрик

Информация | Kарта
seen
340
facebook

Ню йорк е град с толкова забележителности,интересни атракции,шумни улици и същевременно с непредсказуеми преживявания. Ако човек се интересува от изящни изкуства, то колекцията „Фрик” предоставя тази възможност. Тя е подредена в някогашния дом на богатия индустриалец Хенри Клей Фрик( 1849-1919) на 5-то авеню в Манхатън.
Още като млад, Фрик превръща събирането на интересни картини в своя страст. Тръгнал от рудниците за въглища, той на 30 години е вече милионер. През 1900г.,Фрик се премества в Ню Йорк и там построява своята огромна къща с мисълта, че някой ден може да я превърне в музей, за да могат хората да разглеждат картините на известни художници и други произведения на изкуството.

Къщата-музей на Фрик разполага с 19 зали, където в изискана обстановка са подредени много шедьоври на изкуството. Основната колекция е на първия етаж като всяка зала има име. Залата на Буше е украсена с няколко декоративни пана със заглавието „Изкуствата и науките” от 1750г. Върху тях са изобразени деца с вид на херувими и с не особено детски занимаия.  Тези пана, създадени от Франсоа Буше са били поставени във всекидневната  на госпожа Фрик на втория етаж. В трапезарията наред с портретите на видни личности е изложен и прекрасния пейзаж на Томас Гейнсбаро от 1783г. Алея в парка „Сейнт Джеймс”. В залата на Фрагонар (1732-1806) са изложени предимно негови картини от 18 век под надслов „Напредъкът на любовта”.

Голямата всекидневна е следващата зала в тази огромна и впечатляваща с изяществото си къща. Тук са подредени шедьоври като „Портрет на мъж с червена шапка” от 15 век на Тициан; „Св.Йероним” от 1590г. на Ел Греко; „Св. Франциск в пустинята” от 1480г. на Джовани Белини. Библиотеката, облицована с дървена ламперия, е пълна с с творби на британски художници като Гейнсборо,Джон Канстабъл и Джоузеф Малорд Уилям Търнър. Страстта на Фрик да събира ценни предмети и книги проличава и тук.

В библиотеката има около 174 хил. книги и каталози и  750 хил. снимки. През 1920г. дъщерята на Фрик открива Библиотеката за справочна литература за изкуствата „Фрик”. В Северната зала най-голям интерес представлява платното с портрета на графиня Д, Осонвил от 1845г. на Жан Огюст-Доминик Ентър. В Южната зала най-впечатляващи са две картини на фламандския живописец Йоханес Вермеер-„Офицер и смеещо се момиче” (1655) и „Момиче, прекъснато докато свири”( 1658). Най-голямата стая в дома на Фрик е наречена Западна зала. С интересния осветен таван и изискана обстановка, тя съчетава присъствието на старите майстори с духа на класическата нюйоркска къща.

През 19 век подобни помещения се срещат често по домовете на висшата прослойка.Тук са изложени автопортрет на Рембранд в напреднала възраст от 1658г., платна на Паоло Веронезе,Антонис ван Дайк, Жан Батист Камий Коро,Диего Веласкес и др. Отделена е зала за емайлите като най-много са френските емайли от Лимож. В Овалната зала, където е бил кабинетът на Фрик, има големи портрети на Ван Дайк и Гейнсборо, а също и скулптурата в естестнен ръст на „Диана, богинята на лова” на Жан Антоан Удон. В Източната галерия са изложени платна на Джеймс Макнийл Уислър и творби на Едуард Мане и Франсиско Гоя.

Покритата градина със зеленина и пейки е място за отмора след продължителната разходка из къщата-музей „Фрик”. Тук има един прекрасен бронзов ангел с крило на Жан Барбе, върху което е изсечена 1475 година. Почивайки в това вдъхващо спокойствие място, човек си мисли за Клей Фрик-създателят на тази очарователна къща, съхранила толкова много съкровища на изкуството.  

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS