Рокфелер център

Информация | Kарта
seen
608
facebook
Рокфелер център

Рокфелер център е една от най-големите забележителности на Ню Йорк. Разположен в престижния квартал Манхатън на площ 89 хил.кв.м, между 48-ма и 51-ва улица,този комплекс е привлекателен с 19-те си сгради, в стил ар деко, алеи, красив площад,градини и скулптури на открито. А запалването на свещите на огромното коледно дърво в Рокфелер център е блестяща атракция за празниците в Ню Йорк.

Рокфелер център е най-големия проект за частни сгради, осъществяван в съвремеността. Идеята за построяването е на основателя на династията, Джон Рокфелер, който живеел в този квартал и искал да помогне за по-бързото му развитие.Но цялостното реализиране на проекта е от неговия син Джон Рокфелер-младши.Първоначалният замисъл е бил целият комплекс да притежава развлекателен характер. Но в крайна сметка Рокфелер решава в Комплекса да има различни по предназначение сгради-офис сгради, търговски комплекси, Международна сграда, Рейдио Сити Мюзик Хол,големи корпорации и др. Така Рокфелер център се превръща в град в града, а сградите му излъчват усещането, че в света всичко е наред.

Строителството започва през 1929г. и до 1940г. са готови 14-те сгради от комплекса. По-късно, през 1947г. е построена още една, а останалите четири – през 70-те години на 20 век. Сградите са разпределени в шест блока, с по три блока, обърнати към всеки булевард като фасадите на 14-те сгради са изработени от специален варовик. Всички сгради са проектирани от група архитекти под ръководството на Реймънд Худ ( 1881-1934). След откриването на по-голяма част от сградите на Рокфелер център през 1939г., той има 26 хиляди наематели и 125 хил. посетители на ден.

Една от най-интересните сгради в комплекса е тази на Рейдио Сити Мюзик Хол, разположена в края на първоначалните 14 сгради на Рокфелер център. Много художници и дизайнери са вложили тук своя талант, за да изглеждат толкова изискани всички помещения. Във фоайето е разположена една прекрасна скулптура, наречена „Духът на танца” от Уилям Зорах. В Музикалната зала, която разполага с 6200 места , тапицерията, мебелите и балконите са много красиви. При откриването й през 1932г. било подготвено пищно шоу, което продължило близо 20 часа. Всичко било много хубаво, но изморително и за участниците , и за публиката. Но въпреки това дизайнът и организацията по откриването й са приети много добре от критиците. Дълги години в Музикалната зала са се провеждали едни от най-известните концерти. За известно време тя е била само киносалон, след това е била затворена за посещения. Но от края на 20 век в сградата на Рейдио Сити Мюзик Хол се провеждат концерти, театрални представления, фестивални и музикални прояви. Традиция е всяка година на Коледа и на Великден, в Музикалната зала 36-членният кордебалет на Rockettes да изнася своите специални представления. Ако се случи да сте в Ню Йорк през януари или началото на февруари, не пропускайте китайската Нова година, която се празнува с програма в „Рейдио Сити Мюзик Хол”. Тогава костюмите, танците и музиката са направо невероятни.

В средата на комплекса има площад на по-ниско равнище със знамена от всички страни. През зимата част от площада се превръща в ледена пързалка. Зад нея се намира полегатата алея за разходка с празнично осветеното коледно дърво по Коледа и сградата на „Дженерал Електроник”, където може да се намери информация за целия комплекс. В единия край на площада се намира бронзовата статуя на Прометей, висока 5м-шедьовър на Павел Мансип от 1934г. След смъртта на Джон Д. Рокфелер-баща,през 1937г., ръководството на центъра поставя плоча на площада с изписани десет принципа, в които той вярвал, един от които гласи: „Върховната ценност на индивида е правото му на живот, свобода и стремеж към щастие”. Интересна е статуята на Атлас срещу Пето авеню в двора на Международната сграда от 1936г. Огромната статуя впечатлява с огромната сфера, символизираща света, поддържана от широките плещи на исполина.

Другата сграда, която заслужава да се посети е на „Рокфелер Плаза” 30. С голяма художествена стойност са фризовете на Мъдростта над главния вход. Във фоайето е прочутата цветна фреска на Диего Ривера „Човекът,контрольор на Вселената”. На 65-ия етаж на „Рокфелер Плаза” 30 се намира изисканият салон „Дъга”. Въртящият се дансинг, специалните коктейли и неповторимата гледка си заслужават идването. Но за да видите Манхатън изцяло, трябва да се качите на наблюдателната площадка „Върхът на скалата” в „Рокфелер Плаза” 30. Проектирана така, че да прилича на палуба на презокеански кораб, тя е отворена наново за посещение през 2005г. За да наподобява кораб, на 67-ия и на 69-ия етаж, тя е с укрепено стъкло, което не отразява светлината, а на 70-ия етаж е открита. Преди да се качите в асансьора със стъклен покрив, можете да разгледате видеофилмите за всички по-интересни неща в сградата.

Градините-по първоначален проект е трябвало да има градини на всяка от сградите на Рокфелер център. Но след смъртта на главния архитектРеймънд Худ, планът за градините отпада за по-голяма част от сградите. Най-голяма била Градината на нациите, разположена на 11-ия етаж на „Рокфелер Плаза”30, открита през 1935г.Тя съдържала 2хил. дървета и храсти, 4хил. по-малки растения и 20хил. луковици за цветя.Тази изключителна градина е привличала много посетители след откриването си и се превръща в най-популярната градина в Рокфелер център. Но вече не са отворени за посещения.Градините на покрива на Международната сграда са в по-добро състояние.

Британската и френската градина имат басейн, заобиколен с жив плет. Италианската градина има калдъръмена пътека и две плочи от Римски форум. Международната северна сграда е с павирани пешеходни пътеки.
Пешеходната улица Рокфелер Плаза минава през комплекса и е широка 9м с асфалтови бордюри. Тя се поддържа от подземния скелет на няколко нива, където се помещават складови помещения , места за доставка и товарене, множество магазини и заведения за хранене. Туристът може да си купи сувенир, а също и да си похапне докато си почива от невероятната разходка из огромния, шумен и същевременно ненадминат Рокфелер център.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS