Катедралата Св.Патрик

Информация | Kарта
seen
533
facebook
Катедралата Св.Патрик

Катедралата „Св. Патрик” (St Patrick s Cathedral) е разположена в един от най-големите квартали на Ню Йорк-Манхатън на Пето авеню и се нарежда сред най-старите и най-големи неоготически  храмове в света. През 1858г. архиепископът на Ню Йорк Джон Хюс съобщава намерението си да построи църква, впечатляваща с архитектурата си и същевременно да е убежище за хората, желаещи да се помолят на своя бог.

Архитект на храма е Джеймс Ренуик-младши, който заимства готическия модел на Кьолнската катедрала в Германия. Изградена от тухли и облицована с мрамор, със своите 100м дължина и 58м ширина, тази църква е едно бижу на Ню Йорк. Тя е открита през 1879г. от наследника на Хюс, архиепископ Джон Маккоски. Кулите на катедралата с впечатляващите архитектурни орнаменти са завършени 10 години по-късно. Със своите 100м височина , те са най-високите в града  до 30-те години на 20-ти век, когато започват да се появяват небостъргачите в Ню Йорк.

Катедралата на стойност 19 млн. долара носи името на светеца Св. Патрик, покровител на Ирландия. Според поверието , Патрик е използвал трилистна детелина по време на проповедите си, за да обясни идеята за Светата Троица. Интересен факт е, че първият парад в чест на Св. Патрик се е провел в Ню Йорк през 1762г., а не в Ирландия. Празникът на Св. Патрик се чества на 17 март, тъй като тази дата се приема за завършване на земния му път. Този празник е официален и за Ирландия. Денят на Св. Патрик в Ню Йорк е най-голямото събитие в града. На този ден, тук се събират хора от цял свят, които празнично облечени излизат по улиците, закичени с детелини и си пожелават щастие.

Католическата катедрала „Св. Патрик” е една от най-посещаваните в Ню Йорк. През 1906г. източната й фасада е заменена с Богородичния параклис по проект на Чарлс Т. Матюс. В него има една прекрасна мраморна Пиета на известния скулптор Уилям О. Партридж. Вратите откъм Пето авеню са добавени през 1949г.

А върху вратите на главния вход наред с другите божества, е изобразена  и Елизабет Ан Сийтън, която е първата жена родена в САЩ, обявена за светица. Елизабет е красавица, която се омъжва за имотния търговец Уилям Сийтън. Щастливото семейство има пет деца, но след финансовия банкрут, Уилям се разболява от туберкулоза . Семейството се преселва в Италия, където има повече слънце,но Уилям не успява да се спаси от коварната болест. След смъртта му, Елизабет се връща в Америка и отдава целия си живот на благотворителност. За това и вътре в храма има нейна бронзова статуя и светилище в нейна памет.

Вътрешният интериор на катедралния храм е богат и с висока художествена стойност. Има над 2800 витражни панела и 21 олтара. Над главния олтар е сложен 17-метров бронзов балдахин. Притвора изглежда приказен, когато през 8-метровата розета над големия орган и чудесните бронзови врати, струи светлина. Когато по празници започват да бият 19-те камбани, всяка със своята песен, усещането е страхотно. Не случайно на стъпалата пред храма има насядали почти винаги много хора. Приятно е да се наблюдава потокът от туристи и нюйоркчани.

В Катедралата „Св. Патрик” постоянно се правят сватби или има други прояви. Това е едно от местата в Ню Йорк, които трябва да се посетят.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS