Гугенхайм

Информация | Kарта
seen
425
facebook
Гугенхайм

Музеят „Гугенхайм”представлява една невероятно интересна сграда, въплъщение на модерния стил в архитектурата, представляваща бетонна спирала. Това е единствената сграда в Ню Йорк по проект на талантливия архитект Франк Лойд Райт. Разположена на Пето авеню, тази великолепна сграда е свързана с името на милионера Соломон Р. Гугенхайм. Той събира през целия си живот творби на стари майстори като по-късно включва в колекцията си и съвременно модерно изкуство под влияние на художничката Хила Ребай фон Еренвизен. Именно тя избира и наема Райт през 1943г. за архитект на новия музей.

Хила Ребай поставя условието, сградата да притежава нестандартно архитектурно изпълнение и същевременно да е”храм на духа”. През следващите 16 години Райт представя 6 проекта и 749 скици. Той се стреми да разработи едно интересно етажно пространство, което да е различно и същевременно удобно за разглеждане на богатата колекция. Междувременно Соломон Гугенхайм умира през 1949г., но оставя 2млн. долара за построяване на музея. Строителството му започва през 1956г. Открит е през октомври 1959г., но неговият създател не можал да дочака откриването на това архитектурно бижу-умира шест месеца преди това.

„Гугенхайм” и подредените във форма на спирала галерии са вълнуващ начин да се разглежда изкуство. Още с влизането, посетителят се натъква на впечатляващия дизайн. От едната страна е магазинът към музея, от другата-касата, а точно отпред е възхитителната бетонна спирала,извисяваща се към сводестия прозорец на тавана с височина 28 метра. Това изключително място заслужава наименованието „Ротонда”, която е опасана догоре с рампа, дълга 400м, където е и основното изложбено пространство. Има асансьор, с който може да се стигне на всяко от петте нива на рампата.

Постоянната колекция на музея „Гугенхайм” обхваща историята на световното изкуство, включително и европейското от края на 19 и началото на 20 век. Ръководството на музея е закупило голям брой филми и фотографии, благодарение на които музеят „Гугенхайм” е в крак с времето. През последните 20г. на 20 век, в музея са организирани над 300 временни изложби: на американски и др. художници като Луиз Буржоа, Ричард Принс и Робърт Раушенбърг; представено е художественото наследство на различни държави като „Африка-изкуството на един континент” от 1996г. и „Испанската живопис от Ел Греко до Пикасо о 2006г. Също така тук в галериите на Ротондата ебила представена една много интересна изложба-„Изкуството на мотоциклета”, когато са били изложени 80 от най-значимите дизайни на мотоциклети още от 1884г.

Експонатите в музея „Гугенхайм” се сменят често, но тук винаги ще се намерят образци от творчеството на големи художници. В музейната сбирка има над 200 платна на  Василий Кандински. Освен това тук могат да се видят „Париж през прозореца” от 1913г. на Шагал; „Голямото шествие” от 1954г. на Леже; „Гола жена” от 1917г. на Модилиани.

Една от галериите се нарича „Трамхаузер” в чест на Джъстин К. Трамхаузер-търговец на произведения на изкустото и колекционер, подарил на музея 75 платна на импресионисти и постимпресионисти. Тук могат да се видят експонати от постоянната колекция, а също така и временни изложби на съвременни художници.
Равнище четири е с най-нисък таван и тук е разположена галерията „Робърт Мапълторп”, посветена нафотографията. Тук са и четирите зали за видеофилми, а също и прекрасната тераса със скулптури на открито.
На рампа три са галериите на рода Гугенхайм. През 1963г.племенницата на Соломон Гугенхайм-Пеги, собственичка на галерия, дарява на музея произведения на  сюрреалисти, кубисти и представители на абстрактния експресионизъм.

През 2008г. в музея „Гугенхайм” е организирана изложбата със странното име „Безобразност”, която предизвиква голям интерес. През същата 2008г. приключва основният тригодишен ремонт на музея и по фасадата му вече има светлинна прожекция, създадена от художничката Джени Холцър.

Целта на музея „Гугенхайм” да приобщи света към съвременното изкуство не се ограничава само със сградата на Пето авеню. Той има филиали във Венеция, Берлин и Билбао, където се представят временни изложби, а има и постоянни колекции. В първите години на 21 век са открити още филиали и в други части на света - Букурещ (Румъния), Гуалдахар (Мексико), Вилнюс (Литва), Абу Даби (ОАЕ).

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS