Катания

Информация | Kарта
seen
600
facebook
Катания

Пристанищният град Катания е живописен италиански град, намиращ се в източната част на италианския остров Сицилия. Впечатляващ в местоположението на Катания е фактът, че градът живписно е застанал в подножието на вулкана Етна. Освен, че Катания е вторият по големина град в Сицилия, той играе и ролята на административен център на едноименната провинция Катания. Катания е част от долината Вал ди Ното, която е вписана в ЮНЕСКО. Катания се явява един от главните входове на острова, тъй като в близост до самия град има летище.

Катания е основан през далечния VIII век пр. Хр. Този италиански град има дълга история, която е белязана с моменти на възход и на много поражения, които са причинени главно от вулканични изригвания и земетресения.

Разглеждайки архитектурното наследство на Катания, лесно се открива, че архитектурата му е силно повлияна от испанската, римската и норманската епохи на владичество. Барокът като цяло е основният стил в Катания. От пъстрото минало на града днес са запазени доста обекти с културна и историческа стойност. Унищожаван най-малко седем пъти от лава, останките значително са намалели. Но все пак има запазени доста интересни експонати - одеон, гръко-римски театър, римски форум, няколко християнски базилики, останки от римски акведукт, катанският амфитеатър и гръцки акропол. Всички тези паметници са съсредоточени под площад Дуомо.

Думите са недостатъчни, за да се опише бижуто на италианския град - бароковият център на Катания. Той е включен в списъка със световно наследство на Юнеско и художествено обрисуван представлява изобилие от базилики и църкви, като сред тях изпъква една от най-известните - Катедралата "Св. Агата", която датира от XI век. Тук е мястото да разкажем за символа на града - фонттанът „u Liotru“. Това архитектурно бижу изобразява мраморен слон с  египетски обелиск от древния град Сиене върху гърба си. Творението е дело на Джовани Батиста Вакарини, като е издигнат през 1736 г. Задължително трябва да се посети и главната църква Дуомо, която е построена след земетресение с останките от разрушени римски сгради.

Сред експонатите на историческото и архитектурно наследство на Катания се отличава музеят Белини. Той се помещава в къщата, в която в миналото известният композитор на опери Винченцо Белини е роден. Освен музей, в Катания има и театър, който носи името на великия композитор - Teatro Massimo "Vincenzo Bellini".

Съществуват много и коя от коя по-чудесни причини човек да посети красивия град Катания.

Вулканът Етна е една от тях. Световно известна тайна е, че Катания е сгушен в подножието на най-големия активен вулкан в Европа – Етна. Бъдете сигурни, че една екскурзия до вулкана ще се превърне в незабравимо и вълнуващо преживяване за авантюристично ви настроените.

Динамичният и наситен с изключителен заряд нощен живот на Катания определено е една от магичните черти на града. Населяван е над 1 милион души, които само чакат залеза на слънцето и се отдават на неподозирани забавления, като превръщат Катания в огромен бар и сцена под звездите, обсипали лятното нощно небе. Лятното време за града е благодетел, защото точно тогава в Катания се провеждат многобройни концерти, фестивали и представления под звездите.

Пазарите в Катания са нещо невероятно. Всяка Божа сутрин (без неделя) в Катания се организират два огромни пазара – пазар за дрехи и храна на Виа Етнеа и рибен пазар на Пиаца Дуомо.

В Катания атмосферата е заредена с излъчването на различните, преплетени в история на града, култури. Определено всяка култура, минала през Катания – гърци, римляни, араби, нормани, испанци, маври, е оставила по нещо от себе си.

Катания е благословена да има такава невероятна комбинацията от планини и море. Няма нищо по-красиво от средиземноморското крайбрежие с невероятните му плажове, портокаловите и лимоновите градини, иглолистните гори и лозята по хълмовете. Просто няма да е преувеличено ако се каже, че сякаш тук са събрани късчета от най-красивите места по света. Ривиерата на циклопите е природен шедьофър, който е част от това крайбрежието, и изгежда сякаш огромни скални късове от гигантски митични създания са нахвърляни в морето.

Катания си заслужава да се посети, макар и само заради сицилианската кухня. Катания изключително много се гордее и със своята местна кухня, в която има интересни специалитети – например оризовите топки, напълнени със сирене, месо и домати, наречени аранчино. Гордост представлява също и паста ала нормана, която представлява паста с доматен сос, рикота, пресен босилек и пържен патладжан.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
ясно небе
20.65 °C | ясно небе

Вятър: 0.5 m/s

Влажност: 73 %

Атмосферно налягане: 1010 hpa

Облачност: 0 %

RSS