Ларнака

Информация | Kарта
seen
811
facebook
Ларнака

Ларнака е курортен град, който погледнато от географска гледна точка може да бъде открит кацнал на южното крайбрежие на Кипър. В град Ларнака са обособени две части – по-стар градски център и съвремена част, включваща верига от ресторанти и хотели по крайбрежието. Градът се оказва доста подходящ за приятна почивка, като настаняването става в отлични хотели, намиращи се в непосредствена близост до красивите плажове.

Ларнака определено е древен град. Първоначално градът е основан от микенците през XIII век пр.н.е. под името Китион. По-късно днешна Ларнака се превръща в първата финикийска колония на Кипър. В миналото Ларнака е преживяла сериозни разрушения заради силни земетресения, случили се през 76, 322 и 342 години.

Важно е да се отбележи, че Ларнака разполага с международно летище и търговско пристанище. Международно летище Ларнака отстои на 4 км югозападно от Ларнака и е най-натовареното в страната, като се отчитете броя на пътническия трафик и обслужването на пътниците на един основен терминал. Летище Ларнака раззполага и с ВИП терминал, който обслужва частна гражданска авиация, важни държавни посещения и карго полети. Освен това Международно летище Ларнака се използва от много европейци, а също така е и отправна точка към Близкия Изток.

Климатът в Ларнака е същият като в цял Кипър – средиземноморски, лета са със сухо и топло време, дъждовни и меки зими. Лятото в Ларнака е дълго и горещо, като започва от средата на май и утихва към средата на октомври. Зимата в Ларнака е кратка и суха - от декември до февруари. Туристите в Ларнака са благословени да се наслаждват на едни от най-безопасните и най-чистите плажове в Средиземно море.

Ларнака е град, който има страхотно наследство от исторически и архитектурни забележителности. Освен в самия град, и около него има доста интересни туристически забележителности за посещение – Никозия, Агия Напа, Лимасол, Манастира Stavrovouni, Choirokoitia, Protaras и други.

Източници на приятни кулинарни турове са уютните таверни, кафенета и ресторантите. В Ларнака е пълно с таверни, които предлагат типичните кипърски специалитети. Прословутото кипърско мезе пък е издигнато до произведение на кулинарното изкуство. Част от крайбрежните ресторанти в Ларнака имат интересно местоположение - доста живописно надничат директно над вълните, което прави съчетанието от вкусна храна и неповторима гледка към залива на Ларнака незабравимо преживяване.

Както вече казахме, Ларнака е наситен с исторически забележителности и е време да разкажем за тях.

Църквата Свети Лазар, посветена на покровителя на Ларнака - Лазар, е построена през IX век. Счита се, че гробът на Лазар е разположен точно в тази църквата.

Джамията Хала Султан Теке е историческа забележителност с изключителна важност. В аналите е записано, че тя е издигната върху метеорит и според някои е третата по-важност такава след Медина и Мека. Джамията се намира на брега на соленото езеро Ларнака, което от географска гледна точка отстои на около 15-20 минути от центъра на Ларнака и крайбрежната алея. Около самото езеро има изградени и обособени пътеки за разходки, беседки и пейки.

Замъкът Ларнака е друго архитектурно бижу на Ларнака. Построен е през XIV век, за да отбранява Ларнака откъм море. В крепостното съоръжение е разположен малък музей, в който се пази експозиция с предмети от миналото.

Бюстът на Кимон е ценна за Ларнака забележителнност. Принадлежи на атинския статег Кимон, който се бори да извоюва свободата на Кипър от персите.

Интересен е и Археологическия музей на провинцията, в който експозицията е посветена на интересна колекция от находки от неолитната до римската епоха.

Най-старият частен музей в Кипър - музеят „Пиеридис”, се намира в Ларнака и е основан от Димитриос Пиеридис. Музеят е посветен на византийски, антични, средновековни, както и на предмети на по-новата култура, които принадлежат на фамилията Пиеридис.

Общинският културен център на Ларнака е архитектурна заблежителност, която в миналото е представлявала пет стари склада, построени в колониален стил, част от митницата на Ларнака. В днешни дни тези складове са реновирани и функционират като Общински културен център на Ларнака. В този център са поместени единственият в цял Кипър Палеонтологически музей и Общинската картинна галерия. Музеят разполага с уникална колекция, включваща вкаменелости на хипопотами и пигмеи слонове, обитавали някога територията на острова.

С това далеч не се изчерпва списъкът със забележителности на Ларнака, но все пак трябва да оставим и нещо неказано, за да предизвикаме любопитството ви и насочим вниманието ви към този интересен град.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
ясно небе
26.81 °C | ясно небе

Вятър: 3.1 m/s

Влажност: 69 %

Атмосферно налягане: 1014 hpa

Облачност: 0 %

RSS