Купър-Хюит

Информация | Kарта
seen
292
facebook

Националният музей на дизайна „Купър-Хюит” е една от най-интересните забележителности на Ню Йорк.Той е част от Смитсъновия институт(Smithsonian Institution), чиято музейна сбирка се състои от 250 мил. предмета и обхваща историята на дизайна от 6 в. Пр. Хр. до наши дни. Създаден още през 1897г. като Музей на изкуството на декорацията „Купър”,  той се помещава от 1976 г.в къщата на един от най-богатите и забележителни личности в САЩ  Андрю Карнеги,  под името Национален музей на дизайна „Купър-Хюит”. 

Създаването си дължи на сестрите Сара и Елинор Хюит, които обикаляйки света са се възхищавали на други такива музеи като Музея на декоративното изкуство в Париж, „Виктория и Албърт” в Лондон и др. По това време Ню Йорк е средище на американския вътрешен дизайн, развиващ се благодарение на заможните американци, които създават цяла школа в тази област.

Най-подходящата сграда за осъществяване  идеята на сестрите Хюит и в Ню Йорк , е огромната къща на Карнеги. Тя е построена на 91-ва улица в Манхатън през 1899-1902г. Мястото на постройката е избрано лично от Карнеги, който държал то да е просторно и да има голяма градина- рядкост за онова време в Манхатън. Самата сграда е на 3 етажа с красива фасада, а вътре обзавеждането е в крак с най-новите тенденции в дизайна. Най-голямата стая в къщата е облицована с дървена ламперия от шотландски дъб, което отразява любовта на собственика към неговата родина. Този изискан дом е оборудван с първия домашен електрически асансьор и с климатична и отоплителна система-последна дума на техниката.

Музеят за национален дизайн „Купър-Хюит”  е източник на вдъхновение за декоратори, архитекти и дизайнери. Но заради забележителната си колекция от промишлен дизайн, приложни изкуства, рисунки, графичен дизайн, текстил и покрития за стени, той привлича и други посетители. Основните галерии на музея са на първия и втория етаж, а на третия-богатата библиотека и архива. Дизайнерският център е открит през 1998г. след голям ремонт и за да се посети е необходима предварителна заявка.

На първия етаж на музея са Голямата зала, Музикалната стая с мотиви от гайди по тавана, Градинският вестибюл с прекрасните прозорци на „Тифани”.Тук е и Трапезарията, където навремето са гостували знаменитости като Букър Т. Уошингтон, Марк Твен и Мария Кюри. Стаята за закуска е с изглед към зелената морава на градината, а Зимната градина е с прозорци на тавана, за да има светлина за чудесните растения в нея. Най-атрактивната част на музея е тази, в която са събрани вещи от бита: копчета, самобръсначки,ръчни часовници, фотоапарати, компютри, тапети и др. Разглеждайки ги, човек се замисля за историята на нещата от всекидневието, на които обикновено не се обръща внимание.

Верни на завещаното от създателите на този изключителен музей, сегашните ръководители организират изложби, показващи развитието на технологиите в областта на дизайна. През 2006 г. в Националния музей на дизайна „Купър-Хюит” се провежда изложба, посветена изцяло на приборите за хранене и ножовете. Друга от изложбите представя макети на богато украсени френски стълбиища от 19 в. През 1997 г. по случай 100-годишнината от създаването на музея е организирана изложба, представяща най-добрите от експонатите като между тях е умаленият модел на „Мармон 16”-автомобил, разработен през 1930 г., конкуриращ „Кадилака”, а също и бокал, създаден от „Тифани” през 1907 г. специално за Андрю Карнеги.

Фондацията Рокфелер отпуща много средства за изложения в Националния музей „Купър-Хюит”. През 2007 г. изложбата се нарича „За останалите 90%”(Design for the other 90% 2007), където  освен новостите в дизайна за 10% от най-богатото население, има и модерни технологии и дизайн  за хората от развиващите се страни, т. е. за останалите 90 %. През 2011 г. изложението носи името „Критична маса” и се фокусира върху канализацията и водите, промените в климата и градоустройството. Така фондацията Рокфелер е измислила един чудесен начин да помага на хората от непривилигирования свят чрез страхотен дизайн.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS