Долината на река Хъдсън

Информация | Kарта
seen
369
facebook
Долината на река Хъдсън

Недалеч от Ню Йорк-този шумен и космополитен град, се намира долината на р. Хъдсън, едно райско кътче, където човек може да се откъсне от забързания живот на големия град. Очарованието на долината се засилва от дивните Катскилски планини, разположени в западния й край. Дългата 507 км река Хъдсън преминава през източната част на щата Ню Йорк  като в южния си край определя границата между щатите Ню Йорк и Ню Джърси. Името на реката е свързано с английския морски изследовател Хенри Хъдсън, който я открива случайно през 1609 г. Вливаща се в Атлантическия океан, р. Хъдсън е достатъчно пълноводна, за да плуват кораби по нея и в миналото тя е играла важна роля в икономиката на САЩ. 

През 1825 г. се прокарва каналът между р. Хъдсън и езерото Ери, който е вторият най-дълъг канал в света и така  се създават условия за връзка на Ню Йорк с Големите езера и още по-голям растеж на търговския обмен. На Хъдсън се намират кейовете Челси, навремето междинна спирка за много кораби, а днес спортен и развлекателен център. Тук през 1912 г. е трябвало да пристигне луксозния кораб с трагична съдба „Титаник”.

Красотата на долината е вдъхновила плеяда от ландшафтски художници, които основават  американското движение за пейзажно изкуство в средата на 19 век. Учредява  се  „Училище за живопис Хъдсън” ,чиито представители  са Томас Коуел, Ашъл Дюран, Фредерик Едуин, Албърт Биерщад и др.,които създават блестящи шедьоври от различните сезони в долината на Хъдсън. През 19 век долината и нейните жители са били обект  и вдъхновение на Уошингтон Ървин, първият международно признат американски автор. Още като тинейджър, той посещава долината на Хъдсън и Катскилските планини, които имат пленително въздействие върху момчешкото му въображение.

Въпреки, че намесата на човешка ръка не е отминала необикновената природа, градовете в долината на р. Хъдсън са една от най-добрите туристически дестинации в САЩ. В Уорик, намиращ се на 80 км от Манхатън, е домът на холандския писател, художник и хуманист Фредерик Франк( 1909-2006).Великолепната градина от 24 дка съхранява близо 70 скулптури от метал, дърво, камък и стъкло. Имението „Олана” на известния художник- пейзажист Чърч от школата на „Училището на Хъдсън”, е разположена на един хълм с изглед към реката и Катскилските планини.Самата къща е изградена в персийски стил като много от скиците на проекта са направени от самия Чърч.

Той прекарва със семейството си тук последните 20 години от живота си и създава най-хубавите си пейзажи в тази омайна долина.В градчето Джърмънтаун се намира прекрасното имение с изискана къща от 18 век на Робърт Р. Ливингстън, канцлер на Ню Йорк, приел първата президентска клетва на Джордж  Вашингтон при встъпването му в длъжност. Пищната къща на Фредерик Уилям Вандербилт и съпругата му Луис Антъни също се намира в долината на р. Хъдсън. Построена между 1896-99 г., тя е разположена насред 600 дка подредени ливади, чудни градини, гори и много помощни сгради. Със своите 54 стаи и изглед към р. Хъдсън, къщата на Вандербилт е приемала много гости.

Къщата на Франклин Рузвелт сред 1200-декаровото имение от 1826 г. в Хайд Парк, е забележителна. За него този дом е много скъп, защото заедно със съпругата си Елинор са вложили много любов в създаването на градините, вътрешното обзавеждане и дизайн. Богатата библиотека, музикалната зала, входната зала с картини от колекцията на Рузвелт са нещо уникално. Всичко в този дом е запазено така както е било в деня на смъртта му през 1945 г. Домът на Рузвелт е Национална историческа забележителност. Още много имения на богати и известни личности има в долината на Хъдсън-на Рокфелер, на Ван Кортланд, на Филипсбърг и Уошингтон Ървинг.

В Хайд Парк се намира и Американският  кулинарен  институт с четирите отлични ресторанта към него - американски, френски, италиански и кафене” Apple Pie”. Салоните им са разкошни,  готвенето и сервирането е под ръководството на известни кулинари, а за посещението им трябва предварителна резервация.

Долината на р. Хъдсън е била арена на много битки за независимост. Близо до моста „Джордж Вашингтон” над р. Хъдсън, на 16 ноември 1776 г. генерал Вашингтон е наблюдавал как англичаните превземат форта в северен Манхатън. Наблизо е друга историческа забележителност –бойното поле Стоуни Пойнт, където през юли 1779 г. генерал Антъни Уейн изненадващо побеждава англичаните. Тук има малък музей, разказващ за събитията от онова славно време. Военната академия на САЩ  в Уест Пойнт, разположена на живописен хълм над реката обучава армейски офицери от 1802 г. В музея „Уест Пойнт”може да се види богатата сбирка от оръжия, батално изкуство, униформи и диорами. В град Нюбърг интерес представлява Щабквартирата на Вашингтон, разположена в къщата на Хасбрук.

Разположен покрай река Хъдсън,”Ривърдсайд Парк Саут” е завършен през 2008 г. и в него има интересни места, свързани с железничарската история на района. Сред високата трева, прекрасните розови храсти и плачещите върби са поставени  много пейки за отмора и пикник. Тук може да се види реставриран локомотив, на който е разрешено качването. Другите два парка „Ривърсайд „ и „Река Хъдсън” са продължения на „Ривърсайд Парк Саут” и предлагат много развлечения.

Над река Хъдсън има много мостове, така че разходката из долината задължително трябва да се съчетае с преминаването по някой от тях.

Долината на р. Хъдсън е една от най-старите винарски и гроздови региони в страната с традиции от 1677 г. Има чудесни винарни, а фестивалите посветени на виното са вълнуващо реживяване.
Очарователна през всичките сезони, долината на р. Хъдсън заслужава да се посети.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS