Лонг Айлънд

Информация | Kарта
seen
298
facebook

Лонг Айлънд или Дългият остров е един от най-големите в Съединените щати. Заобиколен от Нюйоркския залив и от Атлантическия океан, той е предпочитан от богаташите в края на 19 век, които влагат цели състояния в покупката и обзавеждането на прекрасни имения и къщи. Лонг Айлънд се състои от окръзите Насау и Съфолк и кварталите Бруклин и Куинс. Тъй като двата квартала са административно свързани с Ню Йорк, за острова остават само двата окръга Насау в северната му част и Съфолк в южната му част.

Къщата на 26-ия президент на САЩ Теодор Рузвелт, е разположена на северния бряг на Лонг Айлънд, на 40 км от Манхатън. Построена през 1886 г. върху площ от 63 ха, тази представителна сграда е известна под името Сигамор Хил. В нея има 23 стаи, в които и днес могат да се видят много ловни трофеи и предмети от безбройните му пътувания. Докато е президент, Рузвелт използва Сигамор Хил като летен Бял дом, затова всички започват да го наричат Бялата къща.От 1902 до 1908 г. в Сигамор се случват безброй исторически събития като едно от най-важните е разговорът между високопоставени личности във връзка с прекратяване на Руско-Японската война. Днес тази удивителна къща е национална историческа забележителност и за много от хората е чест да посетят дома на един от най-добрите американски президенти. През 1938 г. синът му построява в съседство къщата „Олд Орчард” или „Старата овощна градина”, която днес също е музей с експонати, свързани с Рузвелт.

Олд Уестбъри (Old Westbury) е имение, разположено също в областта Насау, по северния бряг на Лонг Айлънд. Романтична е историята на създаването му. Джон Джей Филпс, син на съдружника на Карнеги, създава един прекрасен парк с очарователна къща, за своята годеница-англичанка .Построено през 1906 г. върху площ от 420 декара, имението от пролетта до есента е изпълнено с уханията на различните цветя според сезона- през май цъфтят около 2 хил. лалета, а през юни- около 300 розови храста. Терасите в градината са свързани с каменни стълбища, а прелестните езера с пейки наоколо са чудесно място за отмора. Беседката, наречена „Храм на любовта” е заобиколена с много цветя и зеленина. Неслучайно някои оценяват градината като една от най-добрите обществени градини в света.Самата къща е обзаведена с много вкус и изящество- Филпс се е постарал всичко да изглежда така както е в детските спомени на любимата му. Имението Уестбъри е затворено за посещения от ноември до април.

Историческият парк „Разсадника” (Arboretum State Historic Park), разположен на северния бряг на Лонг Айлънд и заемащ площ от1,6 кв.км е едно чудесно място за почивка през уикенда. Навремето имението е било собственост на Уилям Код, изпълнителен директор на застрахователна компания, и съпругата му Мария, дъщеря на милионер. Огромната къща с 67 стаи е завършена през 1926 г.В парка са запазени оранжериите с големи колекции от орхидеи, кактуси, камелии , стайни растения и други редки растителни видове. По добре оформени пътеки може да се стигне до прекрасни езера, заобиколени от интересни дървета и много зеленина.

В началото на 19 век южната част на Лонг Айлънд е предимно селскостопански район. Във възстановеното село Олд Бетлейдж може да се види бита по онова време. Във възстановената ферма „Пауъл” се трудят хора с традиционно облекло, които показват различни селскостопански дейности и занаяти.

Най-великият поет на САЩ Уолт Уитман (1819-1892) е роден тук и неговият дом е реставриран и превърнат в музей, а просветният център към него представя 130 портрета на Уитман, записи на гласа му, ръкописи и негови вещи.
В южната част на Лонг Айлънд е разположен Иторическият музей на острова, създаден през 1939 г. Представляващ цял музеен комплекс, той е известен със своя Музей на каляските. Там са изложени над 200 теглени от коне каляски, включително нарисуван омнибус с дължина 7 метра.

Южното крайбрежие на Атлантическия океан привлича с прекрасните си плажове, незастроени райони за природолюбителите и стадион за концерти на открито. А в източния край на Лонг Айлънд, където са градовете Саутхамптън, Ийст Хамптън и Монток могат да се видят много знаменитости. В Спрингс е къщата на Полък и Краснър- там между 1946 и 1956 г. е живял и рисувал Джаксън Полък. Също така източната част на Лонг Айлънд се е превърнала в конкурент от световна класа във винопроизводството.

В Лонг Айлънд се намира Авиационния музей - един от най-популярните авио-музеи в САЩ. Той съдържа над 60 самолета и мащабни модели на самолети от различни периоди от време. Освен това е известен със своите уникални аудио-визуални, практични и интерактивни експонати. Също така музеят разполага с най-съвременния дигитален планетариум, декориран като приличащ на космическа станция на Марс.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS