Таймс Скуеър

Информация | Kарта
seen
418
facebook
Таймс Скуеър

Таймс Скуеър (Times Square) е огромен площад в северната част на Манхатън в Ню Йорк, на кръстопътя на Бродуей и Седмо авеню.И денем, и нощем грамадните светещи реклами разпращат различни послания. Таймс Скуеър е една от най-оживените пешеходни зони в света, център на бродуейските театри и сърцето на световната развлекателна индустрия. Около 330 хил. души преминават ежедневно през Таймс Скуеър като много от тях са туристи.

Някога известен като „Longacre”, той е преименуван на „Таймс Скуеър” през 1904г., когато тук се премества седалището на вестник „Ню Йорк Таймс”. Красивата кула на „Уан Таймс Скуеър” е мястото, от където в навечерието на Нова година пада проблясващата топка, привличайки повече от 1 млн. посетители на това уникално събитие.

Около 1989 г. „Таймс Скуеър”се бе превърнал в район с кичозни развлечения и опасно място със сводници, западнали порно кина и секс магазини. В началото на 21-ви век „Таймс Скуеър” вече е един чист, добре охраняван площад с широки пешеходни пътеки и много пейки за почивка. През 2008 г. е открит обновеният „Дъфи Скуеър” –северният триъгълник на „Таймс Скуеър”, намиращ се между 46-та и 47-ма улици. Тук е и новата каса за театрални билети( ТКТС) , която примамва със светещата си стъклена стълба и където могат да се купят билети на половин цена преди представление.

Площадът „Дъфи Скуеър” носи името на отец Франсис П. Дъфи, капелан на 69-ти полк по време на Първата световна война. Внушителната бронзова статуя на отец Дъфи краси площада. Тук е и статуята на известния американски композитор, драматург, продуцент и актьор Джордж М. Кохан( 1908-1942), който се смята за “собственик на Бродуей”, а статуята му на площада отбелязва приноса му към американския музикален театър.

Информационният център на „Таймс Скуеър” се помещава в превърналия се в забележителност киносалон „Ембъси”, където се предлагат много туристически услуги и билети. На площада „Дъфи Скуеър”се издига седеметажната кула на „Маркетсайт”, осветяваща денонощно района. Около цилиндричната сграда, на високотехнологичен електронен екран, се изписва борсовата информация от последната минута. Оттук и големите телевизионни канали на Си Ен Ен, Си Ен Би Си, Би Би Си и др. излъчват на живо най-актуални новини.

Театрите на Бродуей са истински архитектурни шедьоври. Сградата на „Брил „ от 1931 г. е била известна и като „Тин Пан Али”, тъй като се смята, че е център на американската музикална индустрия от 60-те години на 20 век. Сградата на „Парамаунт” е ценна забележителност от 1926 г. Тук се е намирал кинотеатър „Парамаунт”-истински пищен дворец за времето си. Той се помни с блестящия концерт на Франк Синатра, когато феновете му са припадали по пътеките в залата. Театър „Парамаунт” разполагал с един от най-големите и най-възхитителни театрални органи, който все още впечатлява с прекрасните си тонове, но вече в една концертна зала в Канзас. Театърът е затворен през 1964 г., но въпреки това си остава известен с нощния си клуб „Диамантената подкова” и шоупрограмите от 40-те години на 20 век. Театралният ресторант „Сардис”, открит през 1921 г.е известен с карикатурите на знаменитости по стените и с посещенията на членове на Профсъюза на актьорите, продължаващи и до днес.

Църквата „Св. Богородица”от края на 19 век се намира в сърцето на Таймс Скуеър и е обявена за национална забележителност на Ню Йорк през 1989 г.

Много от емблематичните забележителности на Таймс Скуеър като „Нейтанс” на Кони Айлънд с прочутия си хотдог или „Линдис” с вкусния си чийзкейк вече ги няма. Няма го и „Хюбъртс Мюзикъл”, където са се изявявали много известни артисти. Обновеният Таймс Скуеър дава тласък на туризма, икономиката на града и като цяло пулсът на Ню Йорк бие с пълна сила.

Не трябва да се пропущат 43-та и 44-та улица на Таймс Скуеър. Една от интересните сгради е „1500-Бродуей”-небостъргач, разположен между 43-та и 44-та улица, завършен през 1927 г. с височина 119 м и 34 етажа.
Кулата на Банката на Америка е небостъргач, намиращ се на 42-ра и 43-та улица, завършен през 2009 г. и обявен за една от най-ефективните и екологично чисти сгради в света.

Хотел „Алгонкуин”от 1902 г.и досега е запазил първоначалното си величие на обзавеждане и обслужване. От юни 1919 г. в продължение на десет години тук се осъществяват ежедневни срещи на така наречената Кръгла маса. В групата участват известни журналисти, писатели, актьори и художници, между които Дороти Паркър, Робърт Бенчли, Франклин Адамс, Джейн Грант и мн. други. Изисканата обстановка в хотела се е запазила и до днес.Удоволствие е да се изпие във фоайето чаша чай, а сервитьорите се появяват след повикване със звънче.Залите на „Алгокуин” са отворени за изтънчени вечери и редовни кабаретни програми. Той е посещаван от много знаменитости, които могат да се наблюдават от хотел-ресторант „Ройълтън” от другата страна на улицата.

В сградата на Общото сдружение на търговците на 44-та улица е изложена изключителната колекция от ключалки на Джон М. Мосман (1846-1912). Той започва да се занимава със заключващи устройства още от 12-годишна възраст. През целия си живот Мосман е събрал над 400 гениални исторически и ценни заключалки от цял свят.Сбирката е показана за посетители през 1903 г.

Също на 44-та улица се намира богато украсената сграда от 1899 г. на Нюйоркския яхтклуб, където до 1989 г. е било седалището на регатата за Купата на Америка.

Интересна атракция на Таймс Скуеър са специалитетите от уличните сергии, които от платформите на пригодени за това камиони предлагат домашен сладолед, току-що изпечени курабийки и сладкиши, белгийски гофрети със заливка, а също хлебен пудинг и тиквен крем.

Така че ако сте планирали да посетите Ню Йорк, непременно отделете поне един ден за Таймс Скуеър, за да се потопите в забързания ритъм на живота тук.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS