Бруклински музей

Информация | Kарта
seen
296
facebook
Бруклински музей

Бруклин е един от модерните квартали на Ню Йорк с много живописни райони, културни забележителности и паркове. Бруклинският музей (Brooklyn Museum)  е вторият по големина в Ню Йорк и един от най-престижните в страната.

Корените на Бруклинския музей датират от основаването на така наречената Библиотека за чираци на Август Греъм през 1823 г. Постепенно статутът на библиотеката се променя като в сградата на Лионе Бруклин се представят изложби на живопис и скулптури, а също се провеждат и лекции с различна тематика. През 1890 г. се планира създаването на Бруклински музей, който е трябвало да бъде най-големият музей на изкуството в света. Огромната бяла сграда е проектирана от видната американска архитектурна фирма на Макким, Мейд и Уайт. Строителството му започва през 1895 г. върху площ от 52 дка, но са завършени само западното крило и един от дворовете.

Бруклинският музей притежава постоянна колекция с около 1,5 млн. произведения. Освен това музеят е известен с огромния брой експонати от египетско и африканско изкуство, а също и с картини от 17-ти, 18-ти, 19-ти и 20-ти век, скулптури и декоративни изкуства. Библиотеките и архивите на Бруклинския музей съхраняват около 300 хил. тома и много книги, документи, отпечатъци, текстил и др. артикули.

Обновеният вход към Бруклинския музей е създаден през 2005 г., но се вписва много добре в архитектурата на интересната сграда. Широкото стълбище води към информационния център във фоайето, където са гардеробът и магазина за сувенири. От приятното кафене може да се насладите на гледката към откритата скулптурна градина с лъв от Увеселителния парк на Кони Айлънд, копие на Статуята на свободата от 19 в. и други.

В Бруклинския музей посетителят се запознава с най-интересното от изкуството на различните народи в континентите. На първия етаж е колекцията от произведения на изкуството от Африка и островите в Тихия океан, обхващаща 2500 години човешка история. Сред шедьоврите в музея е месинговата фигура на мъж, който свири на рог, изработена през 16 век за нигерийския цар на Бенин. Забележителна е дървената фигурка на цар Kuba, за която се смята че е сред най-старите ndop дърворезби. Характерно за тях е, че са високи 48-55 см, издълбани са върху дърво и намазани с палмово масло, за да се защитават от насекоми. В тихоокеанската колекция има експонати, изработени от кокосови влакна, пера, черупки, глина, кости, човешка коса, мъх и паяжин

На първия етаж е сбирката на индианското изкуство, включваща тотемни стълбове (19 в.) от Британска Колумбия.

На втория етаж на Бруклинския музей са разположени азиатската и ислямската колекции, включващи картини на художници от мюсюлманския свят.

Прекрасната световноизвестна египетска колекция, обхващаща четири хилядолетия, може да се види на третия етаж на музея. Съществуването си дължи на журналиста Чарлс Едуин Уилбър (1833-1896), който ставайки египтолог изследва долината на р. Нил. След смъртта на Чарлс, съпругата му дарява на музея богатата му библиотека, а през 1932 г. наследниците му помагат да бъде открит отделът по египтология „ Прероденият Египет” в Бруклинския музей. Така се появяват още седем галерии с над 1200 скулптури, барелефи,картини, грънчарски изделия и папируси още от възникването на Египет ок. 3500 г. пр. Хр. до римското владичество. Тук е изложена една от най-ценните находки на Уилбър: плоча с изображение на цар Ехнатон от 1352 г. пр. Хр. и съпругата му Нифертити.

Много ценни са експонатите от царуването на Тутанкамон, а също и удивителния „Ковчег на ибис”; статуята съпруга Небсен и съпругата му Небета от 1352 г. пр. Хр. Освен египетската колекция на третия етаж са изложени европейски платна и прекрасни творби на художници от 19 век като Сезан, Матис и Сано ди Пиетро и др.

В Бруклинския музей интерес представлява Центърът на жените художнички „Елизабет А. Саклър”. Тук е изложен един изключителен експонат-„Вечерята” на Джуди Чикаго. „Вечерята” представлява огромна триъгълна маса, предназначена за 39 души като всяко място е за една от най-великите жени, допринесли за развитието на човечеството.

За всяка една от тях има порцеланови прибори, чиния и чаша, а също и салфетка като е изписана най-важната им заслуга. Изработването започва през 1974 г. и продължава до 1979г. За осъществяване на този изключителен проект освен Джуди, която е работила сама 3 години, са участвали още 400 души.Материалите, които са използвали са плочки с порцеланова живопис върху тях, а също и текстил. Въпреки, че е критикувано това произведение на изкуството е впечатляващо като изпълнение и възход на жената-творец.

На петия етаж на Бруклинския музей се намира Центърът за американско изкуство ”Луис”, създаден от фондацията „Хенри Луис”. Тук могат да се видят над 2500 експоната от музейната сбирка Американска живопис и скулптура.
В първата събота на всеки месец от 17 до 23 часа музеят предлага музика на живо и безплатен достъп до интересни изложби.

За хората, които искат да видят нещо интересно и нестандартно в областта на изкуството, Бруклинският музей е едно от тези места.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS