Бруклинската ботаническа градина , разположена непосредствено до Бруклинския музей, е едно бижу не само за този забележителен квартал, но и за Ню Йорк. Градината с площ от 52 дка е тържество на ландшафтната архитектура. Основана е през 1910 г. от Бруклинския институт за изкуства и науки. По проект на архитектите Макким, Мийд и Уайт са създадени Викторианската палмова къща и административната сграда в Ботаническата градина. А ландшафтният архитект Харолд Кейпърн подготвя проекта за самата градина, която е прекрасна със старателно подредените растения в естествената им среда.

Това е първата по рода си градина в Северна Америка с различни диви цветя и дървета. Тя е разширена през 2013 г. с характерна прерийна растителност, борова гора, езерце и дървен мост, позволяващ на посетителите да преминават към различни интересни места в градината.

През следващите години са добавени още пространства към Ботаническата градина благодарение на дарения и желание да се създава красота в това чудесно място.

Японската градина от 1914 г. е първата създадена в американска обществена градина. Тя се счита за шедьовър на нейния създател Такео Шиота (1881-1943), който е роден в малко селце до Токио. Преди да емигрира в САЩ, той прекосява Япония пеша,за да се запознае с естествения ландшафт на страната си. Затова и неговата японска градина съдържа хълмове, водопад, езеро и остров, а дървените мостчета, пътеки, каменни фенери, скалите и характерните японски растения са нещо очарователно. Езерото е пълно с японски риби, които посетителите наблюдават с интерес. Японският храм, посветен на шинтоисткия бог на плодородието, допълва тази омайна атмосфера.

Черешовата градина с нейните 200 черешови дървета от четиридесет и два азиатски вида, е създадена след Първата световна война като подарък от Японското правителство. Тук е най-красиво през май, когато черешовите дървета са обсипани с цветове и тогава се провежда фестивалът на цветятата. Хубавото е, че може да се поседне на зелената морава под дърветата и наслаждението от разходката да е пълно.

Близо до Японската градина е Градината за деца също от 1914 г. В нея ученици могат да отглеждат различни зеленчуци и цветя, които да съберат след време.

Розовата градина „Кранфорд” е нещо възхитително. Създадена е от строителния инженер Валтер Вранс Кранфорд през 1927 г. по проект на Харолд Кейпърн. Над 5 хил. розови храста от близо 1400 вида рози, включително диви видове, стари градински рози, хибридни чаени рози, миниатюрни рози и мн. други, разпространяват уханието си от юни до септември.

Шекспировата градина е създадена през 1925 г. от Хенри Клей Фолгър, основател на библотеката „Фолг Шекспир” във Вашингтон. В тази градина има повече от 80 растения, споменати в произведенията на Шекспир като на етикетите са изписани освен ботаническите и шекспировите имена на растенията.

Така наречената Ароматна градина се намира близо до Шекспировата градина. Създателката й ландштафският архитект Алис Рекнагел Ирийс, е осъществила един свой проект през 1955 г. специално за хора с увредено зрение. Посетителите могат да стриват листата на растенията, за да усетят аромата им. Това е първата такава градина в САЩ като в нея има специални пътеки за инвалидни колички, а растенията са посадени на височина , подходяща за хората с увреждания. В тази градина има прекрасен фонтан с успокояваща музика и интересна чешма за миене на ръцете.

Една от поредните добавки на Бруклинската ботаническа градина е оранжерията „Стайнхарт” от 1988 г., където се помещава Музеят на бонзая с колекция от 750 вида растения-джуджета. В тази оранжерия може да се види изложбата „Пътят на еволюцията”, онагледяваща четирите милиарда години от развитието на растенията и Водната къща „Робърт У. Уилсън” със своите колекции от тропически водни растения, орхидеи и др.

Към Бруклинската ботаническа градина има Отдел за образование, където се провеждат лекции, свързани с отглеждане на цветя и други растителни видове. Учениците от специализираната гимназия в Бруклин посещават Бруклинската ботаническа градина , за да развиват своите научни и практични умения.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Бруклинска ботаническа градина