Кони Айланд

Информация | Kарта
seen
447
facebook
Кони Айланд

Кони Айланд (Coney Island) е полуостров в най-южния край на Бруклин и едно от местата, които задължително трябва да се посетят, ако пътувате до Ню Йорк. Много вълнения, слънце и незабравими забавления се предлагат в този нюйоркски квартал с около 51 хил. жители.

Близостта до Ню Йорк и наличието на прекрасна плажна ивица, са били достатъчно условие, за да накарат някои от богатите хора да създадат в началото на 20-ти век едно възхитително място за забавления. Кони Айланд е най-известен с увеселителния си парк „Дриймланд” (Земя на мечтите), който с откриването си през 1904 г. се е радвал на небивал успех. Голямата централна кула с 1 млн. крушки е осветявала целия парк. Живописна железопътна линия е имитирала преминаване през швейцарските Алпи, а кабинковия лифт се е движел над нощна Венеция. Но за съжаление този Увеселителен парк изгаря в пожар през 1911 г.

През 1897 г. Джордж Тайлиу(1862-1914) открива на 17-та улица в Уест Сайд парка ”Steeplechase” или Надбягване с препятствия. Тук посетителите са се надбягвали с механични коне, прикачени към железни релси или са се опитвали да се задържат на дървен диск, който се въртял бързо. Но въпреки, че имал голям успех, паркът е затворен през 1964 г.

Друг известен парк в Кони Айланд е бил Лунапаркът от 1903 г., където над 1000 кули и минарета, боядисани в бяло и червено, са светели с над 250 хил. електрически крушки. А в основата на 60-метровата кула сред езеро е имало серия от каскадни фонтани. Лунапаркът е наподобявал приказен град , в който можело да се осъществи „Пътешествие до луната”. Много от най-известните филми са заснети в Лунапарка. А песента „ Me Me Down Down at Luna” е записана от Били Мъри през 1905 г., за да популяризира парка. За съжаление и този парк е унищожен от пожар през 1944 г.

Но някои неща от прочутия Кони Айланд са останали от онова далечно време на възход и си струва да се посети. Има три атрактивни места, които все още впечатляват посетителите.

Най-известен е легендарният Циклон (Cyclone). Това е едно от малкото запазили се по света влакчета на ужасите на дървени релси, където се използва земното притегляне. Построено през 1927 г., влакчето продължава да се носи шеметно със скорост 110 км в час по деветте нанадолнища и шестте завоя.

Колелото на чудесата(Wonder Wheel) е едно 50-метрово виенско колело, което е открито през 1920 г. То е с 24 кабинки, които се клатят и едновременно се плъзгат по релси докато колелото се върти. През нощта стоманената рамка на огромното колело е осветена от специални неонови тръби.

Скокът с парашут от 76-метровата стоманена кула е останала примамлива забележителност на Кони Айлънд. Наричат я „Айфеловата кула” на Бруклин. Тя е била построена за изложението в Ню Йорк през 1939 г. и после преместена в Стипълчейз парк. От върха на кулата, където има 12 рамена, придържани с метални пръстени, се е осъществявал скокът с парашут. Затворена през 1964 г., Стоманената кула е поддържана в добро състояние и буди възхищението на посетителите. По цялата й конструкция са монтирани около 8 хил. светодиодни лампички, които осветяват целия район по време на празници.

Thunderboit е нов увеселителен парк в Кони Айланд, създаден по проект на италианската фирма Zamperia. Новата атракция на влакчето е движението му със 105 км в час по Вертикала, Тирбушон и Цикъл на Имелман. В горната част на Вертикалата пътниците са напълно обърнати с главата надолу. Тирбушонът представлява рамка във форма на спирала, която се върти със състезателите. Цикълът на Имелман идва от името на немски пилот от Първата световна война и той има по-опростена конструкция.

Брайтън Бийч е област в Бруклин, населен с руски и украински имигранти. Лятото тук е много оживено заради плажовете по атлантическото крайбрежие и близостта до увеселителните паркове на Кони Айланд. В Магистър-театърът, представляващ огромна красива сграда се играят представления с актьори от САЩ, Русия и др. държави. В кафенетата, ресторантите и магазините се говори на руски и човек може да се усъмни за момент, че се намира в САЩ.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS