Колумбийски университет

Информация | Kарта
seen
330
facebook
Колумбийски университет

Колумбийският университет (Columbia University) е едно от елитните висши училища в САЩ. Той се намира на Морнингсайдските хълмове в горната част на Манхатън и е неразделна част от Ню Йорк. Основан през 1754 г. под попечителството но крал Джордж II, отначало университетът се помещава в училището към църквата “Св. Троица” в Долен Манхатън.

Някои от влиятелните личности на САЩ са завършили университета в колониално време. Това са Александър Хамилтън (1757-1804), американски държавник, създател на американската конституция и финансовата система на страната; Джон Джей (1745-1829), американски политик, дипломат и юрист. През 1857 г., университетът се мести на кръстовището на „Медисън авеню” и 49-та улица. На Морнингсайдските хълмове висшето училище се мести през 1897г. и е преименувано на Колумбийски университет.

Университетът е проектиран от американските архитекти Mc Kim, Mead и  White в архитектурен стил Beaux-Arts, включващ готика и ренесансови елементи, както и съвременни материали от желязо и стъкло. Основната част на Колумбийския университет се състои от повече от шест сгади върху площ от 13 ха с над 7800 апартамента.
Няколко от красивите сгради в комплекса на Колумбийския университет са обявени за исторически места с национално значение.

Ниската мемориална библиотека или библиотеката „Лоу”от 1895 г. е дело на тогавашния ректор на университета Сет Лоу, който я построява по образец на Пантеона в Рим. Лоу влага собствени средства като същевременно премества университета на Морнингсайдските хълмове, добавя към него Училището за медицински сестри  и Учителския колеж  и заздравява връзките с  женския колеж „Барнард”.

Стъпалата към фасадата на библиотеката „Лоу” са популярно място за срещи  на студенти от университета. Скулптурата „Алма Матер” на Даниел Честър, разположена по средата на това впечатляващо стълбище е университетски символ. Облечена в академична рокля, женската фигура носи лавров венец на главата и седи на трон с разтворена на коленете книга. В дясната си ръка, тя държи скиптър, който в горната си част има снопче житни класове.  След 1934 г. сградата на библиотеката „Лоу” е превърната в административна, но това не пречи да е една от забележителностите на комплекса.

Библиотеката на Никълъс Мъри Бътлър е другата красива сграда в комплекса. Завършена през 1934 г., тя се отличава с йонийските си колони.

Факултетът по Философия е другата великолепна сграда в двора на Колумбийския университет. Построена от Mc Kim, Mead и White през 1910 г. в италиански възрожденски стил, тя впечатлява с оригиналните си архитектурни елементи.Тук се помещават английските, философските и френските отдели. Някои от студентите в този факултет като Михайло Пупин и Едуин Хауърд Армстронг, са направили първите си стъпки в научните открития. Тук обучаващите са имали честта да се запознаят с преподаватели като философът Джон Дюи, романистът Гваделупа Мери Конде и мн. др. Пред сградата е прекрасната статуя на „Мислителя”-едно от най-известните произведения на френския скулптор Огюст Роден.  Сградата на Факултета по филсофия е обявена за Национална историческа забележителност през 2003 г.

Физическата лаборатория Пупин( Pupin)е дом на физиката и астрономията към Колумбийския университет. Построена на 120-та улица  през 1925-27 г., точно срещу Бродуей, тя е наречена на сръбския физик Михайло Идворски Пупин, зъвършил Колумбийския университет с отличие през 1883 г. Обсерваторията на покрива помага за космически изследвания.

Сред другите сгради в университетското градчесе открояват параклисът „Св. Павел” (Paul Chapel Columbia) в централния двор и Каза Италиана( 1927) на „Амстердам авеню”.

Колумбийският университет е независима институция, управлявана от 24 попечители с председател, които определят финансовата политика и контролират даренията му. Студентите в Колумбийския университет през 2017 г. са около 30хил. Голяма чест и мечта за много от младите хора е да завършат този знаменит университет.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS