Северна Америка >> САЩ >> Забележителности в Ню Йорк >> Гробницата на Генерал Грант

Гробницата на Генерал Грант

Информация | Kарта
seen
258
facebook

Гробницата на Грант  (General Grant National Memorial) е най-големият мавзолей в Северна Америка и е сред най-посещаваните забележителности на Ню Йорк. Юлисис Симпсън Грант е човекът, благодарение на който се прекратява най-кървавия конфликт в американската история като командващ генерал на армията на Съюза. Избран за президент на САЩ през 1868 г., той се стреми да излекува държавата след Гражданската война и да направи така, че всички хора да имат еднакви права. Когато генерал Грант умира през юли 1885 г., той е толкова популярен, че на погребалното шествие се стичат около 1 млн. души. Земята за гробницата е подарена от кмета на Ню Йорк Уилям Грейс, а Сдружението в подкрепа на Паметника на Грант набира 600 хил. долара за строителството.

Мемориалът е разположен в парка Ривърсайд в Горен Манхатън и гледа към река Хъдсън. Проектът е възложен на архитекта Джон Х. Дънкън, а строителството започва през 1892 г. Гранитната гробница наподобява тази на Наполеон в Париж и е с височина 45 метра като квадратната основа е заобиколена от йонйиски колони. Долната част поддържа ротонда с коничен купол. Входните врати са масивни от бронз, а на фасадата са изсечени две фигури, олицетворяващи Победата и Мира като между тях са изписани прословутите думи на Грант: „Нека имаме мир”.

Вътрешната част на паметника е облицована с карарски мрамор.Сцени от победните битки на Грант при Виксбърг и Чатануга, а също и капитулацията на Робърт Е. Лий са теми на мозайките над прозорците. Двойната стълба води до саркофазите от червен гранит на генерал Грант и съпругата му Джулия.В кръговата стена около тях са разположени бюстове на пет от най-добрите военоначалници на генерал Грант: Уилям Т. Шърман, Филип Х. Шеридан, Джордж Х. Томас, Джеймс Б. Макферсън и Едуард Орд.

Строителството на гробницата е завършено през 1897 г., а на откриването й на 27 април 1897 г., когато е рождения ден на Грант, присъстват милиони почитатели на генерала. През 1959 г. Мемориалът преминава към Националното управление на парковете, а през 1997 г. е реставриран. Някъде по това време по проект на художника Pedro Silva и архитекта Phillip Danzig, в парка са изработени бетонни пейки, украсени с цветни мозайки от ръцете на стотици деца.

Мемориалът на Грант, който е единственият американски президент, погребан в Ню Йорк, е чудесно място да се научи и малко повече за историята на града и САЩ.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS