Нюйоркската фондова борса(New York Stock Exchange - NYSE) е място , където и досега търговията с ценни книжа е емоция, съпроводена с размахване на ръце , викове и крясъци. Да си борсов агент с определено място, тук на Нюйоркската борса е привилегия. Това е най-голямата фондова борса за ценни книжа в света, където са представени около 3 хил. компании, оценявани на близо 15 билиона долара.

Началото е поставено в далечната 1792 г., когато 24 брокери се събират в едно кафене и разписват Споразумение, според което е определена комисионната, начислявана на клиентите, а също купуването и продаване на акции и облигации да става само на близки до тях хора.

Първоначалната сграда на Фондовата борса е на 11-та улица в Долен Манхатън. И до днес тук съществува търговският етаж с 21 стаи за по-добро осъществяване на търговията. Тази сграда е обявена за национална историческа забележителност през 1978 г. През 1864 г. в Ню Йорк се създава още една институция наречена „Открит борд на борсови посредници”, която използвала по-модерна и непрекъсната система на търговия. По това време вече е открит електрическият телеграф, допринасящ за по-лесно осъществяване на търговските сделки.

След обединяване на Нюйоркската фондова борса с Открития борд през 1869 г., Фондовата борса се превръща във водещ американски паричен център на Уолстрийт за финансови дейности и най-важното място в САЩ за провеждане на финансови услуги на едро.

През 1903 г. борсата се мести в сегашната си сграда на 18 Броудстрийт в неокласически стил на стойност 2 милиона долара.Скулптурата върху фронтона с ефектното име „Почтеността на страж на човешките дела”, е по проект на американския скулптор Джон Куинси Адамс Уорд (1830-1910). Освен възход, в развитието на Нюйоркската фондова борса е имало и падения.Това е сривът на фондовия пазар през 1929 г., който е най- опустошителният в историята на САЩ. Последван от срив и на Лондонската фондова борса, този крах поставя началото на 12-годишната Голяма депресия, засягаща и всички западни индустриализирани страни.

Също така не всички ръководители на Фондовата борса са били честни със своите клиенти като Ричард Уитни, който през 1938 г. е осъден за това, че е завлякъл клиентите си. Започването на деня на Фондовата борса започва със звънец. Първоначалният сигнал е бил с чукче, изработено от специална твърда дървесина. След промяна на мястото на Фондовата борса през 1903 г., вече се използва звънецът като много от хората, които се ползват от тази привилегия са бизнесмени, чиито компании търгуват на борсата.

След 1995 г. за започване на деня на Нюйоркската фондова борса се канят известни личности, които да натиснат звънеца. Между тях са актрисата Лайза Минели, кметът на Ню Йорк Руди Джулиани и президента на Южна Африка Нелсън Мандела.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Нюйоркска фондова борса