Федералната зала

Информация | Kарта
seen
299
facebook

Федералната зала  (Federal Hall National Monument and Museum) се намира в сърцето на най-оживения финансов квартал в света. Всеки работен ден покрай това място, което е част от историята на САЩ, минават стотици хора, работещи на „Уолстрийт” в Долен Манхатън, Ню Йорк.

Оригиналната сграда  във възрожденски стил е завършена през 1703 г., където се помещава първото кметство на Ню Йорк. Тук се изготвя посланието до крал Джордж III, в което се отбелязва, че и в Америка хората трябва да имат същите права като англичаните. През 1788 г. сградата е реконструирана и се превръща в първия пример за феодална архитектура в САЩ. След Американската революция, тук се помещава първият Конгрес, Върховен съд и кабинетите на изпълнителната власт на САЩ. През 1789 г. сградата  е преименувана на „Федерална зала” и става първият Капитолий на новосъздадените Съединени Американски Щати. Тук Джордж Вашингтон полага клетва като първи президент на САЩ , проведен е Първият конгрес на новосъздадената държава и се обявява първата столица на САЩ.

Разрушена през 1812 г., сегашната Федерална зала е построена през 1842 г. в неокласически стил и в продължение на 20 години тук се е намирала митницата. Дорийските колони на фасадата са проектирани от Итиъл Таун и Александър Джаксън Дейвис и наподобяват тези на Партенона в Гърция, а куполният таван , проектиран от Джон Фрази наподобява Пантеона от древен Рим. Основната зала на Мемориала с йонийските колони, балконите и впечатляващият таван изглеждат уникално и същевременно изискано.  Великолепната бронзова статуя в цял ръст на Джордж Вашингтон  на Джон Куинс Адамс Уорлд, разположена на предните стъпала на Националния мемориал на Федералната зала вдъхва уважение и респект. Статуята е открита през 1883 г., за да се отбележи първото му  появяване като президент през 1789 г.

Едни от най-важните емисии марки с изображения на Федералната зала са през 1939 г. послучай 150-годишнината от встъпването на президента Вашингтон в длъжност и през 1957 г. послучай 200-годишнината от рождението на Александър Хамилтън.

Във Федералната зала има голям музей с постоянни и временни експозиции за ролята й в историята на Ню Йорк и на Съединените Щати.Сред експонатите е Библията, над която Джордж Вашингтон полага клетва като президент, а също и картината, изобразяваща арестуването и съда на Йоан Петер Зенгер (1697-1746) – немски писател и журналист, благодарение на който се поставя началото на свободата на пресата в Америка.

Федералната зала е обявена за исторически обект през 1939 г. През 2006 г. след ремонт за 16 милиона долара,наложил се заради щетите от нападенията срещу Световния търговски център, Федералната зала отваря врати за посещения.

В съседство се намира Манхатънската банка, днес сградата на Тръмп, която през 1929 г. е най-високата постройка в света, но година по-късно надмината от сградата на Кайслер.

А сградата на Националната банка на номер 55, построена през 1840 г. е с интересна история, според която са били неоходими 40 впряга волове, за да докарат 16 йонийски гранитни колони.

На стъпалата на пищната сграда на „Феодалната зала” винаги има много хора, които си почиват или обядват, наблюдавайки непрекъснатия поток от хора.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS