Музеят на град Ню Йорк е място, където посетителят може да се запознае с историята на града от времето на холандските заселници до наши дни, представяни в обширна програма от постоянни и временни изложби, ознаменуващи многообразието и културата на града. Инициатор за създаването му е Хенри Колинс Браун (1862-1961). Роден в Шотландия, Хенри пристига в Ню Йорк на 13-годишна възраст и работи като рекламен продавач, пътувайки из огромния град. Влюбвайки се в Ню Йорк, той пише няколко книги за града вече като журналист и е дълбоко убеден, че трябва да има Музей на Ню Йорк, който да съхрани миналото и представите за бъдещето на този космополитен град.

Първоначално музеят се помещава в имението Archibald Gracie Mansion-официална резиденция на кмета на Ню Йорк. През 1926 г., управата на града решава да се построи нова сграда на Пето авеню в Манхатън срещу Сентрал Парк. Проектирането на сградата на музея е възложено на Джоузеф Х. Фридландър. Четириетажната постройка в нео-грузински стил е изградена от червени тухли и с мраморна облицовка. Скулптурните изображения на Александър Хамилтън и Деуит Клинтън, едни от важните личности на САЩ, са разположени на фасадата над входа. От двете страни на стълбището към входа на музея има две гранитни плочи с надпис: „Museum CITY of New York”.

Музейната колекция е съкровищница с над 1,5 млн. експоната, свързани с историята на Ню Йорк. Освен това музеят е първият в САЩ, който създава отдел за куратори, които се грижат за съхранение, изучаване и излагане на сбирки от образци на културното наследство по музеи, изложения и библиотеки. Благодарение на тях в музея има колекция от корабни модели, редки книги и ръкописи, морски, военни, полицейски, пожарникарски, театрални и други колекции. В музея се срещат много диорами- изображения в триизмерно пространство, показващи случки и дейности от живота на хората в Ню Йорк.

Тук могат да се намерят такива наглед несвързани експонати като овъглените останки от търговски кораб, който през 17 век изгорял край бреговете на остров Манхатън, а също и „целомъдрените прашки” на известната актриса и танцьорка Роуз Лий (1911-1970) по прякор Циганката, с името й, „извезано собствено ръчно със син копринен конец”.Сред интересните експонати на музея е столът на Сара Рапеле, първото дете родено в Ню Йорк с европейски произход. А мебелите на известния дърводелец Дънкън Фийф (1768-1854) будят възхищението на посетителите с изисканите си красиви форми.

Богатата фотографска колекция на музея е представена от най-добрите фотографи на Ню Йорк. Само Пърси Клод Байрон (1878-1959)има изложени около 20 хил. фотографии. Колекцията на журналиста Джейкъб Рийс (1849-1914) представя с документи живота на най-бедните квартали на Ню Йорк от края на 19 век.

Американската фотографка Бернис Абът( 1898-1991) е известна с портретите си на дейци на културата на 20 век в Ню Йорк и снимки на града от 30-те години на 20 век. Снимките й са историческа хроника на много вече разрушени сгради и квартали в Манхатън. Тази чудесна колекция се появява в изложбата „Промяна на града” в музея на Ню Йорк през 1937 г.

Експозицията „Разкази с играчки”, която привлича много посетители, представлява колекция от куклени къщички и мини мебели от 1769 г. Прави впечатление куклената къщичка, създадена от Кари Стетхаймър. Вътре в нея е представена художествена галерия с мънички картини на Марсел Дюшан и на известни американски художници.
В Музея на Ню Йорк се съхранява забележителен модел на холандското селище Ню Амстердам от 17 век, за изработването на което е използвана оригинална карта на града- план Кастело от 1660 година.

Стаите на Джон Д. Рокфелер с мебелировката, предоставена от неговите наследници, впечатляват с пищност и изисканост.

Красивите пространства на обновения музей, включващи прекрасни зали с пленителен декор, са идеални за провеждане на сватби, филмови снимки и др. празненства. Същевременно музеят е преминал към по-динамично представяне и организира най-различни временни изложби. През 2004 г. е открита изложбата, фокусирана върху историята на нюйоркския театър и „Бродуей”. Експонатите включват покритите с бронз обувки на афроамериканския танцьор и певец Бил Робинсън (1877-1949), по прякор ¬Бонджангълс. Изложбата включва костюми и предмети като грима на Еди Кантор, историческите неонови светлини от някогашния „Таймс Скуеър” и костюма на госпожа Потс от бродуейската постановка”Красавицата и звяра” на Дисни.

През 2007 г. в музея е открита временна изложба за историята на професионалния бейзбол в Ню Йорк.

През 2016 г. в Музея на Ню Йорк са открити три нови галерии, разказващи за 400-годишната история на града и неговото бъдеще. Тук са представени исторически снимки, гравюри и картини , редуващи се с дигитални карти.
През 2017 г. е открита интересната изложба „Ритъм и сила:салса в Ню Йорк”. В нея са изложени дрехи, награди и други артикули от различни латиноамерикански поп и салса артисти.

Обявен за национална забележителност още през 1967 г., Музеят на Ню Йорк продължава да заинтригува жителите и гостите на града с интересните си изяви.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Музей на град Ню Йорк