Северна Америка >> САЩ >> Забележителности в Ню Йорк >> Световен търговски център

Световен търговски център

Информация | Kарта
seen
372
facebook
Световен търговски център

Новият Сетовен търговски център в Ню Йорк е място, което предизвиква усещане за величие със своите изумително високи и красиви сгради, но заедно с това посетителят не може да избяга от чувството на тъга и преклонение пред жертвите, невинно загинали в атентата от 11 септември 2001 г.

Преди 2001 г. Световният търговски център е икона на Ню Йорк, а Кулите близнаци са сред десетте най-известни забележителности на многомилионния град. Световният търговски център е представлявал архитектурен комплекс от 7 сгради на площ от 65 дка в Южен Манхатън, Ню Йорк.Идеята за създаване на този внушителен комплекс е на Дейвид Рокфелер (1915-2017)-син на Рокфелер- младши. Проектирането на най-величествените постройки в комплекса- Кулите близнаци, е възложено на двама архитекти-американеца с японски произход Минору Ямасаки (1912-1986) и американец с израелски произход Емери Рот-(1871-1948). Първата копка е направена през 1966 г., а общите разходи за строителството са 900 милиона долара. За конструкциите на кулите са предвидени рамкирани тръби, което ускорява строителния процес. Една част от постройките са готови през 1970 г. По време на една пресконференция през 1973 г., Ямасаки е попитан:” Защо две 110-етажни сгради? Защо не една 220-етажна сграда?” Отговорът му е: „Не исках да загубя човешкия мащаб”.

Северната кула е най-високата сграда в света с нейните 417 м , 110 етажа и 72 асансьора.Завършена е през 1970 г.След добавяне на телекомуникационната антена през 1978 г., най-високата точка на Северната кула достига 530 м.В Северната кула на 106-ия етаж се намира ресторантът, наречен Windows on the World, който е открит през 1976 г. от американския ресторантьор Джо Баум( 1920-1998). Той влага 17 млн. долара за оборудване, обзавеждане и дизайн.

Освен основния ресторант в Северната кула е имало още два по-малки негови ресторанта- единият предлагал датска шведска маса през деня и суши вечер; другият е представлявал Винен бар, който е предлагал винарски курс, ръководен от известния американски педагог и забавен учител на виното Кевин Зрали. Обстановката и обслужването в „Прозорец към света” е толкова изискано, че наложилата се като хранителен критик Рут Райхъл възкликва: „В Windows, Ню Йорк е основното ястие”.

Строителството на Южната кула завършва през 1973 г. и тя става втората най-висока сграда в света за няколко години - 412 метра . В нея на 107-ия етаж е разположена обсерватория, а от площадката за наблюдение се открива впечатляваща гледка. От 107-ия етаж до покрива се стигало с ескалатор, от където в ясен ден видимостта на пейзажа е 80 км.

Освен двете кули, в комплекса на Световния търговски център е имало още пет по-малки сгради.Една от тях е хотел „Виста” от 1981 г. – красива сграда на 22 етажа с 825 стаи. Офис сграда с 47 етажа , с трапецовидна основа и червена зидария от 1987 г., е била другата уникална постройка в комплекса.

Световният търговски център е бил арена на много културни събития. През 1974 г. френският акробат Филип Пети се разхожда между двете кули на въже. През 1977 г. известният катерач Джордж Уилиг, се изкачва по Южната кула за 3,5 часа. Освен това Световния търговски център се появява в 472 филма, един от които е „Супермен” от 1978 г. Също така комплексът присъства в безброй видеоклипове, анимации, комикси, телевизионни игри и предавания.
Но случва се така, че този изключителен комплекс, плод на ума и ръцете на хиляди работници рухва само за около два часа.

На 11 септември 2001 г. сутринта ислямистки терористи отвличат самолет на „Американ Еърлайнс 11” , който се врязва между 93-ия и 99-ия етаж на Северната кула на Световния търговски център. Седемнадесет минути по-късно друг отвлечен самолет на „Юнайтед Еърлайнс” удря между 77-ия и 85-ия етаж и Южната кула. Два часа по-късно и двете кули са се срутили, а другите сгради в комплекса са полуразрушени ка то щетите са огромни. Загинали са около 3 хил. души по официални данни и всичките 157 души на бордовете на самолетите.Процесът на почистване продължава 8 месеца.

Едно от най-големите световни хранилища за ценности се е намирало под Световния търговки център. Седем седмици след атаките от 11септември 2001 г., всички ценности в благородни метали и злато са били изнесени от трезорите.

Още през 2002 г. започва планирането за Нов световен търговски център, не по-малко величествен от предишния.Новият Световен търговски център включва пет кули, Мемориал в памет на жертвите от атаките, център за обществен транспорт и 550 хил.кв. м търговски площи и пространства за културни прояви.

Първата сграда в комплекса еофис сграда, открита през 2006 г. Новата постройка има 52 етажа и е първата офис търговска сграда в Ню Йорк със сертификат за лидерство в енергийния и екологичен дизайн.

Основната сграда в комплекса достига 104 етажа, но през 2012 г. с поставената антенна кула , небостъргачът достига височина 541,3 метра и става най-високата сграда в Западното полукълбо и третата- най-висока в света. Самата височина измерена във футове-1776, символизира, годината на обявяване на независимостта на САЩ. Тази сграда се счита за най-сигурната в Америка, тъй като е изградена върху 70-тонна бетонна плоча, а стоманените греди са покрити с огнеупорен материал. Стълбите са здрави и по-широки за по-свободно движение в случай на инцидент. От наблюдателните площадки на 100-ия и 102-ия етаж се разкриват пленителни гледки. През 2014 г., новият небостъргач посреща първите си наематели.

През юни 2018 г. е открита 80-етажната сграда на третия завършен небостъргач в Новия световен търговски център. Проектиран от архитекта Ричард Роджърс и построен от строителния предприемач Лари Силвърстийн, той е петият по височина в Ню Йорк със своите 329 метра . Небостъргачът е покрит с 10 хиляди панела от закалено огледално стъкло, охладено постепенно, за да се намали вътрешното напрежение, което означава че няма да се разбие на малки парченца в случай на удар.

На 17-ия, 60-ия и 76-ия етажи има външни тераси, от където смогат да се наблюдават красивите пейзажи на Манхатън. На 68-ия етаж има огромна рисунка на стената, изобразяваща танцьорка в червена рокля. Останалото пространство на етажа е предвидено за творби на улични художници.

Другото архитектурно чудо в новия комплекс на Световния търговски център е транспортния възел, наречен „Окулус”, дело на испанския архитект Сантяго Калатрава. Външната част на гарата наподобява огромна бяла птица с разперени криле. През този транспортен център минават множество метролинии и влакове, а във вътрешното пространство се помещават над 100 магазина и ресторанта.

Архитектите и дизайнерите, натоварени с проектирането на Новия световен търговски център ,много добре са вместили останките от разрушения комплекс. Мемориалът е разположен основно на мястото на Кулите близнаци и няколко от срутените сгради на бившия Търговски център и трябвало да символизира едновременно неизмеримите човешки загуби и възраждането на живота.

Мемориалният комплекс се нарича „Размисъл върху отсъствието” и е дело на израело-американския архитект Майкъл Арад и на пейзажиста Питър Уолкър. Около двата басейна на мястото на Кулите има бетонни бордюри, върху които са изписани имената на жертвите на атентата от 11 септември. Около тях са посадени около 400 дървета, сред които се откроява „Оцелялото дърво”, намерено сред отломките на кулите.Под земята в пространството между двата басейна е Стената на паметта. Тя е съставена от 2983 карета, оцветени в различни нюанси на синьо в памет на жертвите от атентата от 11 септември.

Националния мемориал е открит на 11 септември 2011 г., в памет на десетгодишнината от атентата. Всяка година на този ден в Мемориалния парк се прочитат имената на всички жертви на фона на тъжна музика и камбанен звън. А вечерта в 19 часа се задейства инсталация, съставена от 88 прожектора, излъчващи светлина на два снопа на височина около 6 км в небето, които наподобяват рухналите кули близнаци.

Музеят е открит през 2014 г. и в по-голямата си част е разположен под Мемориала на жертвите от атентата. В музея са представени над 500 снимки от 12 до 16 септември след атентата, видеофилми на предишния търговски център, а също и артефакти. В огромната подземна зала на музея се съхранява част от подпорна стена на една от кулите близнаци, върху която са изписани послания от членовете на спасителни екипи.

Ако посетите Ню Йорк, Новият световен търговски център и Мемориалния парк са емблематични забележителности, които не трябва да се отминават, те трябва да се видят...

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS