Северна Америка >> САЩ >> САЩ забележителности >> Космически център Кенеди

Космически център Кенеди

Информация | Kарта
seen
133
facebook
Космически център Кенеди

Космическият център „Кенеди” е израз на престижа и гордостта на американците за големите постижения на САЩ в областта на ракетостроенето и изследванията на Космоса. Той е един от десетте Национални въздухоплавателни и космически полеви центрове в САЩ, като от декември 1968 г. Космическият център „Кенеди”, е първият за изстрелване на космически кораби на НАСА. От тук излита Алън Шепърд , пилот и бизнесмен, който става първият американец, пътувал до Космоса през 1961 г. От тук излитат и първите хора, стъпили на Луната на борда на „Аполо 11” през 1969 г. От тук излита и 7-членният екипаж на злочестата совалка „Колумбия” през 2003 г., взривила се при приземяване.

Разположен на източния бряг на Флорида, на 70 км от град Орландо върху площ от 600 хиляди дка, KSC e в непосредствена близост до Военновъздушната станция на Кейп Канаверал (CCDFS). В Космическия център има около 700 съоръжения и сгради, сред които са високата около 160 м сграда за сглобяване на ракетите, Център за космически изстрелвания, сграда с апартаменти на астронавтите, триметрово съоръжение за приземяване и Посетителски център „Кенеди”.

Огромният комплекс, отворен за обществеността е място, където посетителите могат да се запознаят с историята и бъдещето на човешкия и роботизиран космически полет. Управлението на комплекса предлага автобусна обиколка с екскурзовод, който дава пълна информация за експонатите, изложени тук. Още на входа на комплекса е изложен макет на космическа совалка и емблематичният часовник за обратно броене.

В една десететажна сграда, послучай 30-годишнината от стартирането на STS-1,през 2013 г. е открита изложба, където е изложена космическата совалка „Атлантис”,приключила своя полет след 130 мисии в Космоса.

Експозицията включва и копие на космическия телескоп Хъбъл, благодарение на който са направени стотици снимки на луната и др. космически обекти. Совалката на д-р Максим Фагет от 1969 г., имитираща 22-градусовия наклон на совалката при кацане, също е изложена тук. На първия етаж на тази внушителна сграда е разположена изложбата „Завинаги запомнени”, която разказва за 14-те астронавти, изгубени в космическите совалки „Чаланджър” и „Колумбия”, а също и за други служители на центъра, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

В сградата за симулация на стартиране на космическите совалки, посетителите могат да изживеят незабравими моменти на излитане в космоса под ръководството на афроамериканския командир на космически совалки Чарлз Болдън. В специалната зала са разположени четири стимулатора , всеки за 44 души.

В „Залата на славата на астронавтите в САЩ” могат да се видят оригиналната емблема на НАСА от 1959 г., капсулата на „Джемини 9 А”, ракетата „Меркурий Редстоун МР-6”, с която е трябвало да лети Дик Слейтън(1924-1993),полетния костюм на Гюс Гриъм от 21 юли 1961 г. На този ден Гюс Гриъм става вторият американец, излетял в Космоса. Гриъм загива шест години по-късно на борда на Аполо -1 по време на тестово запалване, заедно с двамата си колеги Ед Уайт и Роджър Чафи. В центъра на залата има павилион, където могат да се направят виртуални снимки с астронавтите на Меркурий-7 от 1960 г.

Забележителна е така наречената „Ракетна градина” в комплекса за посетители, където са изложени исторически ракети, летели в Космоса. Някои от тях са монтирани вертикално като Меркурий-Редстоун и Меркурий-Атлас, а Сатурн IB (SA-209) е положена в хоризонтално положение. Макетите на космическия кораб „Джемини” от 1965 г., ракетния двигател на „Сатурн 5” също са тук.В макетите на капсули от програмите Меркурий, Близнаци и Аполо, е разрешено на посетителите да влязат вътре. В Ракетната градина ежедневно се предлагат и безплатни обиколки с водач. А по време на празници, тя е особено очарователна с разноцветните светлини, излъчващи се от целия комплекс.

Центърът Аполо / Сатурн 5 е разположен на 9 мили северно от входа на НАСА, където е изложена реставрираната ракета Сатурн5 от 1967 г. Други експонати са командния модул на Аполо 14, неизолзван модул на Луната- космически кораб, който е бил предвиден да лети и да кацне на Луната ;копие на лунен Роувър, предназначен да седвижи по повърхността на Луната. Наред с разнообразието от костюми, с които са летели астронавтите, тук може да се види и парче от лунен камък и част от Аполо 13.

В центъра се организират специални събирания, мащабни видеопрожекции и интерактивни преживявания,предназначени да потопят посетителите в приключението на настоящото и бъдещото изследване на Космоса.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS