Уолт Дисни (1901-1966) е големият мечтател, който благодарение на страхотната си фантазия и изключителен работохолизъм, е създал империята „Дисниленд”. Когато 22-годишен го уволняват от вестника , в който работи, това се оказва преломен момент в живота му. Отивайки в Холивуд, Дисни, заедно с брат си Рой създава Disney Brother Studios. Тук се ражда и любимият анимационен герой на Дисни - Мики Маус, за когото самият Дисни казва: „Обичам Мики Маус. За мен той е символ на независимостта”. По-късно  братята създават компания „Дисниленд”, известна със своите увеселителни паркове.

Създаването на парка „Уолт Дисни Уърлд” (Walt Disney World Resort) в Орландо започва през 1965 г., когато братята Дисни и губернатора на Флорида, слагат подписите си върху документа за разрешение за строеж. За съжаление Уолт Дисни умира преди да види изпълнението на този фантастичен проект. Разположен на  4 км от град Орландо, увеселителният парк заема площ от 100 кв. км. Братът на Уолт, Рой продължава делото му. Районът е блатист, което позволява наличието на много водни басейни в парка. Върху цялата площ са разположени четири тематични парка, два водни парка, 24 хотела, които са толкова очарователни, че човек не спира да се възхищава на въображението на този изключителен мечтател. На територията на парка има и множество магазини, ресторанти и места за забавления. Посещенията  на парка „Уолт Дисни Уърлд” за година са около 70 млн. души.

Вълшебното кралство е първият завършен парк през 1971 г.Декорът на главната улица в тематичния парк „Вълшебното кралство” наподобява улица в малък град в Америка от началото на 20 век. С вдъхновение от детството на Уолт Дисни и филма „Лейди и скитникът”,един от най-известните му  анимационни филми, в  този град са създадени обикновена бръснарница, магазини за сувенири и сладкарници със сладкиши от далечни времена като захаросани ябълки и хрупкави бисквитки. По прозорците на сградите са изписани имената на забележителни личности от диснипарковете, а превозните средства са старинни автомобили и файтони. Главната улица завършва с целия в бяло замък на Пепеляшка, висок 58 м , с островърхите кули и прекрасните архитектурни елементи по него.

Пред входа на приказния дворец посетителите се запознават с популярните анимационни герои Гуфи, Доналд Дък, Мики Маус и Мини Маус. Около езерото Буена Виста има зелена морава с интересни дървета и храсти. В градчето са определени пространства за запознаване с джунглата в Африка, градския площад на Карибите, а пътуването с магическия килим на Аладин е изумително преживяване.  Къщата на Мики в Магическото кралство, открита през 1988 г. е радвала всички деца, които обичат симпатичното мишле Мики Маус  до 2011 г. Тя вече е заменена с фантастичен замък с интересни атракции като „Полет на Питър Пан”, „Зала за приказки”, „Многото приключения на Мечо Пух”, „ Приключения на Мики” и мн. други. Новите забавления включват и „Влакчето със седемте джуджета”.

Епкот (Epcot) е вторият от четирите тематични парка в „Уолт Дисни Уърлд”. Отворен за посещения през 1982 г., той е два пъти по-голям от „Вълшебното кралство”. Посветен на човешките постижения в различни области, Епкот  често е наричан „постоянен световен панаир”. Иконата на  Епкот е космически кораб „Земя”, представляващ огромна сфера. На входа на парка впечатление правят красивите думи, изписани върху табела: „...ЕПКОТ може да внуши ново усещане за вяра и гордост в способността на човека да оформи света, който предлага надежда на хората навсякъде”.

Епкот включва многобройни красиво оформени кътчета с разнообразно озеленяване, стъклени пирамиди на въображението и японски, мексикански, китайски и италиански павилиони, всеки с характерната архитектура за страната. Светлинното шоу всяка вечер при затваряне на парка, е изумително.То се провежда в Лагуната на световната витрина- едно огромно езеро. Лагуната, заобиколена от 19 големи факли, означаващи първите 19 века от изминалата епоха, осветена от разноцветните светлини, е омайващо красива. Шоуто завършва с отваряне на лотосов цвят, разкриващ 20-ия факел на завършилия 20-и век. Всяка година в парка Епкот се провежда фестивал на цветята, в който има повече от 20 хил. участници и това е една манифестация на красота от багри.

Холивудските студия на Дисни са емблемата на третия тематичен парк в „Уолт Дисни Уърлд”. Открит през 1989 г., още с влизането в парка се тръгва по холивудския булевард, където са пресъздадени моменти от разнообразния живот на Холивуд. Около Магическата шапка на Мики, посетителите могат да се забавляват в 30-минутното шоу с Индиана Джоунс или пък да изживеят приключението на симулиращи полети в бъдещето. За тези, които искат да изпробват смелостта си, е Кулата на терора и влакчето, движещо се със 100км в час. В този тематичен парк има много изненади за малки и големи.

Царството на животните е зоологически тематичен парк, където има около хиляда животни, които се разхожат спокойно в естествената си среда.Най-впечатляващо тук е Дървото на живота, намиращо се на остров Дискавъри.

Атракциите на водните паркове, разположени около езерото Буена Виста, са изключително интересни. От изкуствени планини и хълмове се спускат пързалки, изригват гейзери, спускат се великолепни водопади. В единия от водните паркове пързалките са оцветени в зелено, лилаво и червено като според цвета се определя и вида на пързалката-самостоятелна от по-голяма височина или семейна пързалка.

Почивката в някой от хотелите на парка  „Уолт Дисни Уърлд” може да се окаже приятна и изпълнена с изненади и предизвикателства. Паркът е само на 45 минути от летището на Орландо, в  близост са множеството атракции, предлагани в парка, а също и придвижването с автобуси и железници на територията на „Уолт Дисни Уърлд”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Уолт Дисни Уърлд