Орландо е град в американския щат Флорида в САЩ, известен като един от най-посещаваните градове в света, най-вече заради увеселителните паркове на Дисни. Като център на окръг Ориндж с население от около 280 хил. души, той е 73-ият по големина град в САЩ, четвъртият по големина във Флорида и най-големият вътрешен град в Америка.

Подобно на други градове в Слънчевия пояс, Орландо е четвъртият най-популярен американски град, където хората предпочитат да живеят. Този район епредставлявал блатиста равнина, обрасла с манго и и обитавана от алигатори. Началото на основаването на Орландо е около 1843 г., когато идват първите заселници.За това напомня скромен мемориал с името на грузинеца Аарон Йерниган-първия заселник в Орландо.

Град Орландо (Orlando) е спокоен и очарователен град, носещ името на един от героите на Шекспир от произведението му „Както ви харесва” според една от легендите. В този район на Америка има два сезона: горещ и дъждовен- от май до септември и топъл и сух-от октомври до април. Златната ера на града е между 1875-1895 г. и е свързана с отглеждането на цитрусови плодове. След настъпилите студове след това, много от собствениците се отказват от цитрусовите насаждения в полза на няколко „цитрусови барона”. След Втората световна война, много от военните остават да живеят в Орландо.Така населенито на града се увеличава.

През 20-те години на миналия век са построени няколко квартала в центъра на града. А след 1965 г., когато започва създаването на парка „Уолт Дисни”, вече няма съмнение, че основният поминък на населението на Орландо ще е туризма. Освен това на около 70 км от града са военновъздушната база „Кейп Канаверил” и Космически център „Кенеди”, което е от значение за увеличаване на известността му.

В центъра на Орландо са 19-те небостъргача, с височина ненадвишаваща 134 м, заради близостта на международното летище до центъра на града. Иторическата част на град Орландо се намира около езерото Еола, разположено в парка Lake Eola, който е емблема на града. Създаването му е благодарение на богаташа Джейкъб Летърлин, който през 1883 г. дарява голям парцел земя за създаване на парк в Орландо. Около езерото Еола, с обиколка 93 дка има многофункционален тротоар с дължина 1,4 км,където различни павилиони с лакомства, игри и забавления изненадват жителите и гостите на града.Фонтанът насред езерото е прекрасна гледка със светлинното шоу вечер. В тази част на Орландо са и най-старите и най-красиви къщи на града.

Една от главните забележителности на града е „Окото на Орландо”. Това е гигантско колело за наблюдение на височина 122 метра, на което са инсталирани 30 климатизирани пътнически капсули, всяка от които може да превозва по 15 души. Преживяването да наблюдаваш града и околностите,особено вечер е страхотно преживяване.

Като град, разположен близо до космическия център и увеселителния парк, в Орландо има много специалности в колежи и университети, които да обслужват тези институции. В Университета на Централна Флорида, който е в Орландо ,записването на студенти за 2015 г. е било най-голямо в щата. Орландо е дом на 7-ия по големина Изследователски център в страната. Основната му цел е да осигури висококвалифициран персонал за Космическия център Кенеди и НАСА.

Тук върху площ от 4 кв. км са разположени сгради, които предлагат обучение в университетски организации на технически колеж, инженерен корпус на американската армия, национален център за симулация, Геологично проучване на САЩ, Национален център за криминалистика и още много други.

Друга забележителност на Орландо е Конгресния център на окръг Ориндж, открит през 1983 г., който се състои от две красиво оформени сгради, свързани с покрит пешеходен мост. Лекционата зала със 160 места, бална зала и театър, са били сцена на концерти на популярни изпълнители като Мадона, Тина Търнър, Мотли Крю и Хол. След 1996 г. сградата е преобразувана в галерия за постоянни и временни изложби.

За любителите на театралното изкуство, Шекспировия театър от 1989 г. , предлага интересни пиеси. АМузеят на изкуствата от 1924 г. предлага произведения на местни и световно известни майстори на изкуството. В Орландо са живели известни личности като актьорът Шон О, Нил, професионалния боксьор Дерик Шарп, а също и един от американските астронавти Джон Йънг(1930-2018), който лети в Космоса в шест космически мисии и е 9-ия човек, стъпил на Луната през 1972 г. с Аполо 16.

Орландо е един слънчев град, заслужаващ да се види.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Орландо