Трудно е да се посочи колко хора годишно се сдобиват с медицински визи за Индия, но със сигурност става въпрос за стотици хиляди. С всяка изминала година все повече хора търсят в страната изцеление на здравословните си проблеми чрез ayurveda. Това е древна индийска медицина на над 5000 години, която лекува всички болести. Но и много повече. Медицина за тялото, но и за душата. Тя е възглед за сътворението на Космоса, природата, човека и тяхната взаимовръзка. Това включва начин на живот, мислене, възприятия, отношение към света, към себе си, към околните. При ayurveda пациентът има съществена роля по време на лечението – позитивна нагласа за излекуване, отказ от вредните навици, довели до болестта, точно спазване на предписанията, стремеж към здравословен живот.

Ayurveda повлиява силно лечебните практики на целия древен свят. Голяма част от нейните методи се възприемат в Китай, Тибет, Персия, Египет, Древна Гърция, Рим. Може да звучи шокиращо, но още преди хиляди години аюрведите са правели например операции на очи и присаждане на органи. Принципите на древната индийска медицина са насочени към опазване на здравословните навици, към терапия на тялото и психиката, взаимоотношенията и духа. Основния подход в ayurveda е индивидуалното лечение, включващо различни масажи с билкови масла, пиене на отвари и строг хранителен и дневен режим.

В превод от санскрит ayurveda означава "наука за живота", като е една от малкото системи на медицината, разработени в древността, и все още широко практикувани в модерните времена. Днес е официално призната от Световната здравна организация и е водеща алтернативна медицина в света. В страната има стотици аюрведични клиники, болници, колежи и аптеки, заради които хора от цял свят пътуват до Индия.

Едно от местата, където ayurveda е най-разпространена е южният щат Kerala, който през 2012 г. е определен от списание National Geographic Traveler за едно от най-атрактивните кътчета на света. Там се намира единствената клиника, в която с ayurveda се лекува множествена склероза – болест, пред която традиционната медицина все още е безсилна. Използват се различни терапии с билкови препарати и масла.

Като цяло в Индия алтернативните здравни практики са много разпространени и изобщо не се изчерпват с ayurveda.

Изключително популярна е и йога терапията, която възниква в Индия през миналият век, в резултат на сливането на конвенционалната медицина с традиционната hatha yoga практика. Йога терапията е система за лечение, която се базира на принципите на йога. Лечението се прави въз основа на изследване и диагностика на пациента чрез тези принципи, и лечение, базирано на йога ценностите и древните ръкописи. Терапията работи на физиологическо, психологическо, интелектуално и духовно ниво.

Смята се, че йога терапията може да се използва за лечение и превенция на редица физически и психо-емоционални състояния като мускулоскелетни заболявания, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, заболявания на храносмилателната система, хормонални нарушения, наднормено тегло, безсъние, безпокойство и депресия.

За световна столица на йогата се счита северният индийски град Rishikesh. Сгушен в зелените хълмове край брега на река Ganges, градът, популяризиран преди 50 години от The Beatles, си остава задължителна дестинация за поклонниците на йога упражненията, които предприемат пътуване до Индия. Rishikesh е осеян с ашрами и училища по йога, които са посещавани ежегодно от легиони туристи.

Град Hyderabad, столица на централния индийски щат Telangana. Ежегодно там също се стичат много чужденци и хиляди индийци от цялата страна в търсене на нетрадиционно изцеление от астма. То включва гълтането на живи сардини, намазани с жълта билкова паста. Лечението се предлага безплатно от местно индийско семейство, което твърди, че получило формулата преди 170 години от индуистки свещеник. Представителите на научната общност са доста скептично настроени към това лечение, но всяка година хора от цял свят предприемат пътуване до Индия в опит да ликвидират проблемите си с дишането. Любопитното е, че лечението се предлага само в един ден, който се определя от астролози.

Като цяло в Индия лекарствата никак не са на почит. В страната много повече предпочитат да лекуват с подправки, които са мощни оръжия срещу простудни и други заболявания. Куркумата например има изключителна популярност като естествено обезболяващо средство, притежава противовъзпалителни, антисептични и антибактериални свойства. Маслото от карамфил пък се използва за инхалации за облекчаване на простудни заболявания. Люта чушка с мед предпазва белите дробове от възпаления и пречиства черния дроб, а всякакви болки в тялото се лекуват с помощта на джинджифилова вана.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лечебните тайни на Индия