Едно проучване на учени от Университета на Върмонт преди известно време доказва, че пристрастяването към люти чушки води до дълголетие. Трудно е да кажем дали тези данни отговарят на истината, но ако приемем, че е така, то голяма част от хората в Индия трябва да живеят до дълбоки старини, тъй като там лютото е на особена почит. В световен мащаб люто обичат 25% от населението на планетата, а 5% са буквално пристрастени. До такава степен, че не могат да живеят без него, като употребата му им носи върховна наслада. За тези хора една виза за Индия би била безценна, тъй като страната е сред първите по консумация на пиперливи ястия в света, заедно с Мексико, Китай, Нигерия и Етиопия.

В Индия вярват, че лютите чушки предпазват от злото и лошия късмет. Те отблъскват богинята на бедността Alakshmi и богинята на нещастията и лошия късмет - Jyestha. Червеният цвят на чушките се асоциира с успешните начинания, силата, смелостта, достойнството, душевната чистота, здравето, любовта и добрия късмет, докато зеленият цвят на зелените люти чушки символизира раждането, растежа, плодородието и живота. Ето защо, ако пътувате до Индия ще видите, че пред вратите на магазините, офисите, домовете, пред сергиите и административните сгради, често има висулка, съставена от седем люти чушки и лимон, която има за цел да прогонва злите сили, несполуките и да предпазва от уроки.

Всъщност лютите чушки стигат доста късно до Индия. Смята се, че са пренесени от Vasco da Gama в края на XV век, което е повече от 8000 години след зараждането им в днешните земи на Мексико. Лютото обаче се разпространило изключително бързо сред индийците, които много скоро започнали широко да го култивират. Нещо повече – открили лечебни свойства на лютите чушки и ги използвали в медицината за лечение на нарушено храносмилане. Чрез стимулиране на ендорфина в кръвта, благодарение на лютото, хората се справяли по-лесно с болката.

Така или иначе, индийците са толкова запалени по лютото, че някои от местните сортове чушки са в челото на световната класация за пиперливост. Bhut Jolokia, известна и като Ghost Pepper, дори беше на върха преди десетина години със средна лютивина от 900 000 SHU (Scoville Heat Units). Сортът е култивиран в източните индийски щати – Assam, Nagaland и Manipur, а в наши дни почти няма привърженик на лютото по света, който да не е чувал за него. Към момента Bhut Jolokia се намира на 4-о място в световната класация за най-люта чушка след Infinity, Trinidad Moruga Scorpion и абсолютния лидер Carolina Reaper. Възможно е скоро дори да падне на 5-о място, тъй като преди година фермер от Уелс създаде чушка с лютивина 2 480 000 SHU. Нарече я Dragon’s Breath chili и сега най-вероятно ще бъде вписана в Книгата на рекордите на Гинес, изпреварвайки Carolina Reaper. Това обаче най-много да мотивира допълнително индийците, които са сред най-големите майстори на лютото на земята. Индийският сорт вече е разпространен навсякъде, но няма друго място на света, където може да му се насладите толкова добре, колкото в родината му, стига да предприемете пътуване до Индия.

Фермерите в азиатската страна, между другото, отглеждат люти чушки дори за нуждите на ....армията. Да, това не е нито шега, нито пък грешка. Чушките се отглеждат много по-лесно, отколкото чай например, а в последните години носят и отлични доходи на индийските фермери, тъй като са изкупувани от министерството на отбраната. Военните ги използват за направата на гранати, с които да укротяват безредици или размирици. Все пак люта чушка с 1 млн. топлинни единици по скалата на Scoville лесно би обезоръжила хора, предизвикващи проблеми, а от друга страна те няма наистина да пострадат, както например, ако се използва експлозив. Същият сорт люти чушки се използват и като хранителна добавка за войниците, които са изпращани на много студени места, за да им се повишава телесната температура. Всеки опитвал люта чушка знае как тя сгрява, а сега си представете това люто умножено по 100 , по 1000 или дори по 10 000. Да, индийците са проявили сериозна находчивост в употребата на лютите чушки, няма как да не го признаем.

В наши дни вече е почти невъзможно да си помислим за Индийски ресторант и да не го свържем с жежката кухня. Между другото, най-голямото богатство на индийската кухня са подправките, но и лютото си струва. Ястие Фаал например е предизвикателство и за най-смелите привърженици на огнения вкус. Трудно е да се опише с думи, трябва просто да го опитате. И ще бъдете щастливи! Сега навярно се питате откъде сме толкова сигурни. Ето го отговорът – доказано е, че освен всичко друго, лютото подобрява настроението. Чушките покачват нивата на ендорфин и серотонин – хормоните, които се грижат да се чувстваме добре. Някои учени дори са на мнение, че ако приемаме повече лютиви храни, може да се преборим даже с леки форми на депресия. За това просто организирайте пътуване до Индия, яжте люто и бъдете щастливи!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Индия – рай на лютото