За любителите на пътуванията по света Индия е една от задължителните дестинации. Наситена с много култура, преплитаща се между няколко религии, азиатската страна ни омагьосва с уникални забележиттелности и прекрасна природа. Какво всъщност трябва да знаем, ако решим да посетим многоликата откъм обичаи, вярвания, стандарт и нрави страна?

Най-важното е да започнем с факта, че в Индия се използва парична единица рупия (INR), като към днешна дата равностойността на 1 долар е около 70 рупии. За да посетим втората най-многолюдна държава в света ни трябва туристическа виза, която струва около 60 долара и валидността й е 90 дни. При отиване на екскурзия там е добре бързо да се снабдим с местната валута. Долари се приемат почти навсякъде, но това не е добре регламентирано и често ще ни излезе доста неизгодно, ако плащаме на местните с щатската валута.

Относно настаняването - в страната има хотели за всеки джоб. Естествено, в по-големите градове като столицата Ню Делхи и Мумбай нощувките са по-скъпи. Собствениците обикновено вдигат цените около значими фестивали и специални събития затова е добре да подсигурите пътуването си с по-ранна резервация.

Има хотели за наставяне от всякакъв клас - от еднозвездни до суперлуксозни с пет звезди. Средна цена за една нощувка в индийски хотел е 46 долара. По категории сумата, която трябва да отделите, изглежда така: еднозвезден и двузвезден - 29 долара, тризвезден - 37 долара, четиризвезден - 60 долара и петзвезден - 102 долара. Това, разбира се, е усреднена сума и цените могат да са доста по-надолу или нагоре от посочената цифра в зависимост от качеството, лукса, локацията и други фактори. Можете да преспите и на доста ниска цена в хостели, които предлагат нормалните условия, но са далеч от централните части на градовете. Естествено, има и къщи за гости, където също ще ви излезе евтино.

В Индия има и още една категория за настаняване, която е само за хора с дебели портфейли. Практика в последните години е величествени някога дворци, архитектурни паметници, богаташки къщи, ловни резиденции и крепости да бъдат превръщани в луксозни бутикови хотели. В тях са живяли крале и кралици и това привлича богатите туристи.

Тук цените могат да стартират от 200, 300 и дори от 500 долара за нощ, но всеки цент от тях си заслужава, заради лукса, в който ще потънете, и историята, която ви заобикаля. Ето и някои от тези емблематични хотели: Taj Falaknuma Palace (бивш кралски дворец, цената на нощувка започва от 294 долара), Samode Palace (350 долара), Ranvas (бивша крепост от XII век, 228 долара), Rawla Narlai (бивша ловна резиденция на кралското семейство, 192 долара), Taj Lake Palace (бивш дворец, до който може да се стигне само с лодка, 281 долара), Siolim House (построен през XVII вект в португалски стил заради тогавашната окупация, 145 долара), Ferrnhills Royal Palace (бивш летен дворец на махараджите, 128 долара), Le Colonial (построен през XVI век, бивша собственост на португалски, холандски и английски губарнатори и търговци, 145 долара), Umaid Bhawan Palace (бивша собственост на кралското семейство, 448 долара), Deo Bagh (75 долара), Devi Garh (бивш кралски дворец 559 долара) и други.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Настаняване в Индия