Калгари

Информация | Kарта
seen
289
facebook
Калгари

Калгари е град в канадската провинция Албърта, разположен в подножието на Скалистите планини. Ако искате да видите своята мечтана зимна приказка, да се разходите по някой от въздушните мостове или да присъствате на знаменателното състезание „Stampede”, можете да посетите Калгари. Населението на града е окола 1,3 млн. жители и това го прави най-голям град в провинция Албърта и трети по големина в страната. С развитието на енергетиката,финансовите услуги, киното и телевизията, транспорта и логистиката, аерокосмическия сектор, здравеопазването и туризма, Калгари е признат за град с високо качество на живот от световен мащаб.

Населението на града се увеличава значително между 1896 и 1914 г., когато преселници от всички краища на света се изсипват в района във връзка с офертата на правителството за безвъзмездна собствена земя. Селското стопанство и животновъдството са основен поминък на населението в Калгари години наред. Икономиката на града тръгва в друга посока, когато се открива нефтен кладенец в долината на р. Търнър, близо до Калгари, през 1946 г. Градът се превръща в нефтена и газова столица на Канада.

Броят на населението продължава да нараства. Втората половина на 20-ти век е успешна за града. Построени са няколко небостъргача, а изборът на Калгари за домакин на Зимните олимпийски игри през 1988 г., поставя града на световна сцена и го превръща в космополитен град със съвременен облик. Управата на града инвестира средства и в областта на туризма. Прекрасният планински зимен курорт Банф в Скалистите планини, заедно с очарователното селце Лейк Луиз и друг курорт Кенмор, стават популярни за туристите. Фестивалите и другите атракции на града привличат около 3 млн. туристи на година.

Световноизвестното събитие „Calgary Stampede”се провежда ежегодно през месец юли, продължава 10 дни и е посещавано от 1 млн. посетители годишно. То е едно от най-богатите родео в света,един от най-големите фестивали в Канада и невероятно преживяване за присъстващите. Състезанието с чистокръвни коне в екип на писта е с награден фонд 2 млн.долара и е най-известното шоу на открито в света. Началото му е поставено от четирима богати фермери като малко земеделско шоу през 1912 г. Тази нтересна атракция е посетена от кралица Елизабет II и принц Филип по време на турнето им през 1959 г. През зимата температурата в Калгари може да спадне до -20 градуса. Лятото – от юни до декември средните дневни температури са 16,5 градуса.

В центъра на Калгари освен небостъргачите, има и смесица от ресторанти и барове, културни центрове, обществени площади и магазини. Стивън авеню е основен пешеходен център на града с комбинация от бутици и атрактивни търговци на дребно. Големият закрит парк „Девонски градини” (Devonian Gardens) се намира на четвъртия последен етаж на търговски център на Стивън авеню. Обхващащ площ от 10 дка, паркът е заграден със стъклен похлупак и тук могат да се видят около 500 редки дървета, езера, детска площадка, цветни алеи, пейки за отмора и ресторант.

Кулата на Калгари е емблемата на града. Висока 190,8 метра, тя е построена по случай стогодишнината на канада през 1967 г. и е отворена за посещение през 1968 г. За тези години, тя е най-високата кула в Северна Америка. За малко повече от минута двата асансьора отвеждат посетителите до площадката за наблюдение, от където се разкрива прекрасна гледка.По-късно тук са добавени и магазини за сувенири, а също и ресторант, който се завърта на всеки 45 минути, за да могат да се наблюдават сменящите се пейзажи от замайващата височина. По случай Зимните олимпийски игри, през 1987 г. на върха на кулата е монтиран факел, който консумира 850 куб.м газ за един час. Той продължава да се запалва по време на важни празници. Добавената през 2014 г. система за външно осветление на короната на кулата, е програмирана така, че създава милиони комбинации от цветове и светлинни ефекти и е чудесно да се види това постижение на науката и човешката амбиция.

Зоопаркът на Калгари е разположен на остров „Св. Георги” на площ от 120 акра и е близо до центъра на града и до историческия квартал Ингълвуд. Зоопаркът е достъпен, благодарение на системата за влакове C-Train. Тук живеят над 1000 животни, отделно риби и насекоми. Разделен на шест зони, в които могат да се видят африкански животни, канадски диви животни, има праисторически парк и отделно Ботаническа градина.

Паркът „Принс Айлънд” е градски парк , разположен на остров в река Бау и е свързан с три моста с Eau Claire Lumber Mill- огромна сграда с уникални магазини.

През 60-те години на 20 век, в Калгари започват да се строят серия пешеходни мостове, свързващи много сгради в центъра на града. Така че днес Калгари се гордее с най-голямата в света мрежа от въздушни пътища, които са разположени на 4,6 метра над земята.

В парка Heritage посетителят може да се запознае с историческо селище, показващо живота в Алберта преди 1914 г. Тук са изложени парни влакове, параход и електрически трамвай.

В Олимпийския парк се намира Канадската спортна зала на славата и семейния увеселителен парк Калауей.
В Калгари е широкоразпространен белият смърч-иглолистно дърво –джудже. Близо до града се намират така наречените Смърчови ливади, където е разположено конно съоръжение, открито през 1976 г.Тук се провеждат по шест големи турнира на година по надбягване с коне и осем –вътрешни. На Смърчовите ливади се размножават, обучават и продават хановерски коне и се провежда ежегоден конкурс „Името на жребчето”, който е много популярен.

Летището на Калгари е на 17 км от града. Калгари е интересен град с много предизвикателства.

Снимки Калгари
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Калгари. Снимки от Калгари и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Калгари, Албърта, Канада
Калгари, Албърта, Канада
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS