Индия е една от най-уникалните страни в света. Наред с многото забележителности, различните религии и нрави, едно от нещата, които ни привличат там, е пазаруването. Всъщност, то е истинско приключение. Уличните големи пазари са истинска атракция във втората най-многолюдна държава - шарени, многообразни, богати и примамливо евтини. Характерни за тях са многото хора, големия шум, различните миризми. С две думи - абсолютен хаос. Сигурното е, че пазаруването в Индия е забава, разтоварваща от стреса и напрежението.

Първото нещо, което трябва да направите, отивайки на подобен битак, е да си вземете колкото можете повече дребни пари. Те ще ви трябват навсякъде. На повечето места търговците използват всякакви хитринки и често ви казват, че нямат възможност да ви върнат ресто. Същото правят и тези, които ще ви повозят на рикша например. Затова - оставете едрите пари в хотела.

Друго важно нещо е да се подготвите да се пазарите за всяка стока. Търговецът дори може да ви се обиди ако не опитате от този ритуал. Трябва обаче да внимавате да не ви пробутат некачествена стока. Имайте предвид, че на пазара в Индия няма стикерчета с цени, сумата ви я казва продавачът. В много случаи тя е доста завишена и именно затова е задържително свалянето й с пазарене.

На самите пазари се продава абсолютно всичко - сувенири, билки, дрехи, бельо, плодове, чайове, зелунчеци, месо. Има и скъпоценни камъни и бижута. Ако ще купувате такива обаче трябва да ги разпознавате добре, защото хитрите търговци пробутват фалшификати на незнаещите туристи. Винаги имайте едно наум, дори търговецът да ви изглежда честен и открит човек. Аки искате да си купите дрехи от пазара също трябва много да внимавате. Можете да попаднете на такива с много ниска цена, която ще ви накара да си купите няколко. Тук първо трябва да гледате внимателно за дупки или криви шевове, както и да следите да не ви сложат покрай хубавите блузки и една-две с дефект.

На пазара има и огромно изобилие от свежи цветя и гирлянди, с които се украсява всеки празник, къща, храм, свещенни ритуали, автомобили, рикши и въобще всичко, което се цени, почита и уважава в тази страна.

Ако не можеш да се пазариш по-добре се насочи към шопинг в моловете, където цените са фиксирани, а стоките маркови. В страната има много големи центрове, където ще намерите повечето световни марки.

В Индия дълго време имаше сериозни рестрикции и много големи компании и вериги не можеха да влязат на местния пазар. През 2013 г. азиатската страна "отвори врати" за чуждестранни инвеститори, занимаващи се с продажби на дребно, в опит да стимулира икономическия си растеж. През 2016 г. бе въведен закон, според който чуждестранни компании могат да отворят магазини в Индия само ако сред предлаганите в тях стоки най-малко 30% са местно произведство. През последните 6-7 години разрешение да "влязат" в Индия получиха световни марки като H&M, Ѕаmѕung Еlесtrоnісѕ Со., Apple, Ikea и други.

Във всички супермаркети се пазарува само с индийски рупии. Много от тях нямат възможност за разплащене с кредитни карти. Банкомати работят нормално, поне в по-големите градове. Все пак човек задължително трябва предварително да се снабди с местна валута. Курсът е около 70 рупии за 1 долар. Работното време в повечето по-големи магазини е от понеделник до събота от около 9:30 до 17:00, а работното време на пазарите варира.

Ако не ви е наложително и спешно, по-добре не обменяйте валута на летището. Не е никак изгодно, а в немалко случаи е свързано с големи формалности. Надеждните банки, в които можете да обмените валута, са State Bank of India, Punjab National Bank, Indian Overseas bank, HDFC и  ICICI. Можете да обмените валута и в пощенските клонове. Там има офиси на Western Union. В по-големите хотелски вериги - също има WU. В повечето курортни центрове ще видите специално обособени офиси за обмяна на валута. Някои от тях са звено към съответната туристическа агенция, но курсът обикновено е доста завишен, а комисионната висока.

Какво е пътуването до Индия, ако не се завърнете с ценни сувенири и подаръци за близките. Изборът в тази страна е огромен и всички те са "запазена марка" на местните хора.

Едно от най-емлбематичните неща, което всяка жена може да си купи, е местната традиционна дреха "сари". то е дълго и широко парче плат, което може да се увива по различни начини около тялото на дамата. Днес, с модернизирането на текстилната индустрия, пазарът на сарита е изключително разнообразен откъм модели и шарки. Изработено е от памук или коприна, винаги е шарено и весело. Цените варират, като най-евтиното върви по 6-7 долара, а най-скъпите могат и да надхвърлят 100.

Индийските шалове са също така много красиви и разнообразни - копринени, памучни, вълнени и какви ли още не.

Килимите са друга индийска гордост. Правят се ръчно, като понякога на занаятчиите им отнема повече от 5 месеца, за да ги изработят, но и цената е висока. Трябва да се отбележи, че ръчните занаяти в страната са освободени от данъци и такси с цел стимулиране на търговците. Азиатската държава е известна с качествения си текстил. Тя е световен производител и износител на вълна, коприна и памук. Уникални с качеството си и стила си индийските материи печелят голяма част от световния пазар на текстил.

Страната е световноизвестна и с чайовете, билките и подправките си.

Любим подарък за близки и роднини от Индия са и сувенирите. Един от емблематичните е мраморен слон, който според местните, носи голям късмет. Занаятчиите са толкова добри, че дори предлагат слончета от дърво, които са гравирани така, че в резбованите им коремчета се вижда как са бременни с малко слонче.

Бижутата също са голям хит в страната, но, както написахме по-горе, трябва много да внимавате за качеството им.

Други популярни стоки са туршии, парфюми, сапун, саморъчно направена хартия, тамян, кукли, ароматни пръчици и музикални инструменти.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пазаруване в Индия