Прелестна, спокойна и чиста, това е Отава – столицата на Канада. Той е разположен на южния бряг на река Отава в източната част на провинция Онтарио. Град Отава има най-висок стандарт на живот в страната и най-ниско ниво на безработица. Отава несъмнено е най-красивата туристическа дестинация в Северна Америка.

Основан през 1826 г. като Байтаун, и преименувам през 1855 г. на Отава, градът се превръща в политически център на Канада. Първоначалните й граници биват разширени чрез многобройни анекси за включване на нови територии и в крайна сметка сливането им през 2001 г. значително увеличава площта му. Името на града "Отава" е взаимствано от река Отава, чието име означава "да се търгува". Първите заселници в Отава са ирландци и французи и така градът става мултинационален град с разнообразно население.

Отава има най-образованото население сред канадските градове и е дом на редица изследователски и културни институции, включително Националния център по изкуствата, Националната галерия и множество национални музеи.

С навлизането на морето Шамплейн преди около десет хиляди години, долината на Отава станала обитаема. Местното население е използвало района за диви ядливи реколти, лов, риболов, търговия, пътувания и лагери преди повече от 6500 години.

Три големи реки се срещат в рамките на Отава, което го прави важна област за търговия и пътуване в продължение на хиляди години. Алгонкините наричат река Отава Кичи Сиби или Кичисипи, което означава „Голяма река“ или „Гранд Ривър“.

Етиен Бруле, считан за първият европеец, който пътува по река Отава, преминал през Отава през 1610 г. по пътя си към Големите езера. Три години по-късно Самуел де Шамплен пише за водопадите в района и за срещите си с алгонкините, които от векове са използвали река Отава. Филемон Райт е англичанинът, който създал първото селище в района на 7 март 1800 г. на северната страна на реката. Той, заедно с пет други семейства и двадесет и пет работници, решили да създадат селскостопанска общност, която наричат Райтсвил. Райт е пионер в търговията с дървен материал в долината на Отава, като транспортира дървесина по вода от долината на Отава до град Квебек. Байтаун е първото име на днешния град Отава, който е основан като общност през 1826 г.

Град Отава се намира на мястото, където се сливат три големи реки: река Отава, река Гатино и река Ридо. Реките Отава и Гатино са били исторически важни в дърводобивната и дърводобивната промишленост, а река Ридо е била важна част от системата на Канал Ридо за военни и търговски цели. Каналът Ридо е дълъг 202 км. и е пуснат през 1832 г. Той свързва река Свети Лорънс на езерото Онтарио в Кингстън с река Отава в близост до парламентарния хълм. Той успява да заобиколи необичайните участъци от реките Катараки и Ридо и различни малки езера по дължината на водния път. На 29 юни 2007 г. каналът Ридо е признат за обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Град Отава е компактен, чист, умело планиран център на културата и политиката и подходяща дестинация за всеки сезон. Една туристическа разходка из Отава може да започне от центъра на архитектурно красивата Национална галерия на Канада, да премине през Канадския музей на природата, музеят на авиацията и космоса на Канада и да завърши отново при някоя архитектурно, историческо или културно бижу. Каналът Ридо предлага неповторимо преживяване – разходка с лодка през лятото и най-голямата ледена пързалка в света през зимата. Паркът Гатино пък привлича велосипедисти и пешеходци – зеленият рай, разположен на 361 кв.км., е любимо място за релакс, туризъм и колоездене както на местните жители, така и на гостите на града. Не трябва да се пропуска да се посети сградата на Кметството, Монетния двор и Националната галерия. Тази галерия е най-голямата в Канада и представлява просторен музей за канадско изкуство, с изложби на международни произведения на изкуството и кафене. Сградата на Парламента на Канада е неоготически комплекс с пищни градини и произведения на изкуството. Атракция за туристите е посещение на кленовата ферма за производство на кленов сироп Фултън’с Пенкейк Хаус & Шугър буш и на пазарът Хилт Буярд.

Архитектурата на Отава е силно повлияна от модата на правителствените структури, затова голяма част от архитектурата на града е формалистична и функционална. Освен това Отава  е белязан от романтични и живописни архитектурни стилове, като готическата възрожденска архитектура на сградите на Парламента. В жилищната архитектура на Отава пък доминират еднофамилни къщи и жилищни сгради. Много сгради са „облечени” в тухли, при малка част е заложено на дърво, камък или сайдинг от различни материали – вариациите са различни, най-вече според квартала или възрастта на жилищата и сградите.

В Отава има наложени ограничения за височината на сградите. Кулата на мира е висока 92,2 м и само няколко сгради в града са по-високи от нея – най-високата на улица Алберт е 29-етажна Place de Ville със своите 112 метра.

Едни от най-известните музеи и галерии на Канада се намират именно в град Отава. Сред тях се отличава Националната галерия на Канада. Проектирана е от известния архитект Моше Сафди и е постоянен дом за скулптурата на Маман. В канадския военен музей има над 3,75 милиона артефакти. Музеят на канадската природа е построен през 1905 г., премества се в друга сграда през 2005 г. и е подложен на основен ремонт в периода между 2004 г. и 2010 г. От другата страна на Река Отава в Гатино е най-посещаваният музей в Канада – Канадският исторически музей. Проектиран от канадския архитект Дъглас Кардинал, комплексът с извита форма е построен на цена от 340 милиона щатски долара. В комплексът има още канадския детски музей, канадския пощенски музей и 3D IMAX театър.

Каналът Ридо е най-старият непрекъснато експлоатиран канал в Северна Америка. Освен този национален обект, в Отава се намират още 24 други национални исторически обекта на Канада – Централните камари, Централната експериментална ферма, замъкът Laurier, площад Конфедерация, бившият учителски колеж в Отава, канцеларията на министър-председателя и тайния съвет и сградите на Парламента. Много други културни ценности са определени като "елементи на наследството" на град Отава, съгласно част IV от Закона за наследството на Онтарио.

Местната кухня на Отава изненадва приятно – една пъстра палитра, чудесен микс от различни кулинарни течения, дошли от Франция, Африка и Карибите, преминали през Източна Европа и екзотична Югоизточна Азия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Отава