„Роки Маунтън Паркс Уърлд Херитидж Сайт“ e една от най-големите защитени области в света. Съставена е от три национални парка – Йохо, Джаспър и „Банф”.

Парк „Банф“ е известен като най-първият национален парк на Канада. В началото влиза в защитената област със своите скромни размери от 26 кв.км през 1885 г., но днес вече е един гигант, простиращ се на площ 6879 кв. км. Националният Парк „Банф” днес е туристическа дестинация номер едно на Канада.

Парк "Банф" се намира в Скалистите планини, на 110-180 километра на запад от Калгари в провинция Албърта. Той представлява планински терен, с многобройни ледници и ледени полета, гъста иглолистна гора и прекрасни алпийски пейзажи.

През 1902 г. парк „Банф” бил разширен и обхващал 11 400 кв.км, като в територията му влизали области около езерото Луис. Натискът зелените площи на парк „Банф” да се използват за паша и дърводобив намаля размерът на парка през 1911 г. на 4663 кв.км, като се елиминират много райони от източните предпланини от парка. Границите на парка се променят още няколко пъти до 1930 г., когато площта на парк „Банф” е фиксирана на 6,697 кв.км с приемането на Закона за националните паркове. Законът, който влиза в сила на 30 май 1930 г., също повлиява на развитието на националния парк „Банф”. Заедно с други незначителни промени в границите на парка през 1949 г., границите на парк „Банф” достигат до 6,641 кв.км.

В началото парк „Банф” бил популярен сред богатите европейски и американски туристи, първият от които пристигнал в Канада чрез трансатлантически луксозен лайнер и продължил на запад по железопътната линия. Някои посетители участвали в планински дейности, за което често са наемали местни водачи.

От 1906 г. Алпийският клуб на Канада започва да организира изкачвания, походи и лагери в парка. До 1911 г. „Банф” е бил достъпен с автомобил от Калгари. В началото на 1916 г. започват да се предлагат обиколки с моторни автобуси из „Банф”.

Парк „Банф” е изключително популярен най-вече със своите езера – Луис и Морейн, живописно обиколен от издигащите се като стражи планини, чиито заснежени върхове се оглеждат в извънземно нефритнозелените води.

Езерото Луис е по-популярно поради няколко факта. Например неговата ски област е много предпочитана. Славата си езерото дължи и на знаменитият хотел „Феърмонт Шато Лейк Луиз“, който описват като пищна едуардианска мечта, и който е може би най-прекрасният от всички хотели в Скалистите планини. Езерото Луис се гордее много и със своето курортно селище. „Айсфийлдс Паркуей“ е пътят, който свързва националния парк „Джаспър" с езерото. На пръв прочит някой нще каже "е, какво толкова, един път". Не, това не е просто път. Това е приказка, разказваща за една футористична природа, изпъстрена от надвиснали ледници и субалпийски гори, водопади и дълбоки речни долини. Перлата в короната обаче е Кълъмбия Айсфийлд - леденото поле, което със своите 300 кв.км. е една от най-големите натрупани на едно място ледени маси.

Езерото Морейн се намира на около 13 км източно от Луис. Това езеро в канадския национален парк Балф е много любимо кътче, чиято красота и атмосфера привлича всички онези, които търсят по-малко комерсиално изживяване. Разполага с интересна туристическа пътека, която минава покрай северния му бряг, точно под извисяващите на височина 3000 метра планински върхове. Чудесни възможности за пешеходен туризъм има и на югоизток – търсете Джонстън Каньон, който ви предлага маршрут, минаващ между 30-метрови стръмни скали, пробиващ тунели, пресичащ дървени и тесни пешеходни мостчета и всичко това, за да ви отведе до едно вълшебно място Инкпотс – седем водопада с изумруденозелени водни площи.

Национален парк „Банф” има субарктичен климат с три екорегиона, включително планински, субалпийски и алпийски. В горската растителност доминира лозовият бор, на по-ниските коти се среща смърч. Срещат се бозайници като гризли, пума, лосове, овце, както и стотици видове птици. Намерени са също влечуги и земноводни, но са регистрирани само ограничен брой видове. Планините са формирани от седиментни скали, които са изтласкани на изток над по-новите скални слоеве, между 80 и 55 милиона години. През последните няколко милиона години ледниците на места покриват по-голямата част от парка, но днес се срещат само на планинските склонове. Ерозията заради водата и леда са издълбали планините до сегашните им форми.

От 60-те години на миналия век парковите места в парк „Банф” са отворени през цялата година, като годишните туристически посещения в „Банф” нарастват до над 5 милиона през 90-те години. Милиони хора минават през парка по магистралата Транс-Канада. Тъй като „Банф” има милиони посетители годишно, здравето на неговата екосистема е застрашено. В средата на 90-те години на миналия век, са отправени препоръки за управление и нови политики, целящи запазване на екологичната цялост.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Банф