Град Неум е единственият крайбрежен морски град на Босна и Херцеговина - покрай него се простира брегова линия с дължина 24.5 км, която се явява единствената връзка на Босна и Херцеговина с Адриатическо море. Град Неум отстои на около на около 70 км от Мостар и на около 60 км от Дубровник.

Град Неум е от състава на Херцеговско-неретванския кантон от Федерация Босна и Херцеговина, а също така е и административен център на община Неум. Община Неум от своя страна разделя територията на Хърватия на две части. Това разделяне се явява резултат от едно решение, взето на Карловацкия конгрес през 1699 г., и предизвикано от Дубровнишката република. Целта на поетата инициатива е тясната крайбрежна ивица османска земя да отдели владенията й в Далмация от тези на конкурентната Венецианска република.

Град Неум е планирано да играе ролята на важно пристанище. Днес обаче основното товарно пристанище за Босна и Херцеговина е Ploče (в Хърватия) на север, което има железопътна линия до Босна и Херцеговина.

Град Неум има стръмни хълмове, пясъчни плажове и няколко големи туристически хотела. Цените са по-ниски, отколкото в съседна Хърватия, което го прави доста популярен. Туризмът и търговията са водещият фактор за икономиката на района. Неум разполага с около 5000 легла за туристи, 1810 в хотели, а другите са пръснати в мотели, вили и частни квартири. Туризмът в Неум е активен само в крайбрежния регион. Вътрешният район зад Неум има богата археологическа история и недокосната дива природа. Единственият крайбрежен град по-често се посещава от местните жители. Туристите предпочитат Неум най-вече ако са имали късмет да научат за най-евтините почивки на Адриатическо море. 

Историята на днешен Наум датира от 533 г. сл.Хр., независимо от това, град Неум започва да се развива като крайбрежен град и туристическа дестинация едва в края на 60-те години, след като е построена адриатическата магистрала. Карловският договор от 1699 г. отделя Република Рагуза от владения на Венеция посредством две буферни зони, отстъпени от Венеция на Османската империя – Неум и заливът на Клек на север и Суторина с пристанище Херцег-Нови на Которския залив на юг.

Карловските граници биват потвърдени през 1718 г. по силата на Позаревацкия договор, но тогава османците, уморени от неуспешните преговори с Венеция за разширяване на морския си достъп, просто узурпират територията на Горни Клек и по-голямата част от полуостров Клек от Република Рагуза. След разпадането на Венецианската република през 1797 г. и Виенския конгрес през 1815 г., Австрийската империя се опитва да „изкупи” обратно от османците Неум и Суторина, но напразно. Берлинския договор дава на Виена цялата Босна и Херцеговина през 1878 г. Град Неум остава под османски контрол в продължение на 179 години.

През 1918 г., като следствие от поражението във Виена, град Неум се присъединява към Кралство на сърбите, хърватите и словенците, което през 1929 г. се преименува на Югославия. При Караджарджевич югославското правителство два пъти пренебрегва границите – през 1929 г. районът на Неум е включен в Приморската Банова, а през 1939 г., е включен в Хърватската бановина. В крайна сметка Неум е отвоюван и влиза в територията на Република Босна и Херцеговина, заедно с по-голямата част от полуострова Клек, двата острови Велики и Мали Школ и скалата на Лопата в залива Клек.

Като единствено място, където страната и хората имат достъп до брега и морето, Неум дава усещането да се върнете към времето на Югославия. Голяма част от града е построена по това време, за да служи като курорт за комунистическия елит. Днес това е семейна крайбрежна дестинация. Затворен в залив, Неум е защитен от силните ветрове и е идеален за различни морски забавления и спортове като гмуркане, джет, водни ски, парасейлинг и др.

Ако търсите нов и доста непознат морски курорт, отправете се към Неум и неговите плажове. Вярно е, че градът не може да се конкурира с Дубровник или Сплит по отношение на красотата, но е много по - евтин и по-малко пренаселен. Мястото, което ще видите на картата само ако използвате лупа, е гарантирано скрит скъпоценен камък и е добре запазено. Но може да разкрие много тайни за Европа. Във вътрешността на Неум можете да разгледате най-голямата и най-важна пещера на Босна и Херцеговина - пещерата Ветреница, да посетите средновековния православен манастир Завала, да се насладите на наблюдение на птици или да си направите фотосафари в природен парк Хутово Блато.

Не бива да пропускате възможността да посетите грандиозната пещера Ветреница, най-голямата и най-важна пещера в Босна и Херцеговина. Известна в цял свят със своите карстови и спелеологични богатства, Ветреница е една от най-интересните пещери в цялата планинска верига на Динарските Алпи. Разположена е в южната част на Херцеговина, в близост до град Равно и средновековния православен манастир Завала. Тази пещера има общо над 6 км проходи, а главният канал е дълъг около 2,50 км. Сред многото археологически открития се открояват чертежи на пещерите, които се смята, че датират от над 10 000 години.

Ветреница означава "вятърна пещера" и дължи името си на силния порив студен въздух, който духа от входа й и освежава скалистия район през горещите летни месеци. Пещерата е украсена с множество езера и няколко водопади. Една от основните му забележителности е Голямото езеро, което е с дължина около 180 метра. Има много сталактити, каменни плочи, каскади и други форми.

Ветреница е най-богатата пещера в света по отношение на подземното биоразнообразие, тъй като тук се различават повече от 200 различни животински видове, които напълно са се приспособили към живота във вечния мрак. От тях 37 са били открити и описани за първи път на това място и това са предимно раци (ракообразни), мекотели и насекоми. Ветреница е дом и на човешка риба (Proteus anguinus L), която е единственото по рода си европейско подводно гръбначно. Това е и мястото, където са открити и запазени останки от изчезнал вид леопард, който е живял в Европа.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Неум