Индия е втората най-многолюдна държава и седма по територия в света. Отдалечените краища на различните щати предполага и много добра организация на транспорта. В Индия той е чест и евтин, въпреки че в повечето случаи се претоварва с пътници и има забавяния. Влаковете, автобусите и споделените джипове работят почти навсякъде, по всяко време на деня и нощта. Естествено, често се случва да има сериозни закъснения. За да спестите време, помислете за вътрешни полети, автобуси и влакове на дълги разстояния. Градският транспорт е евтин и на често, а алтернативата му са таксита, рикши и други.

Пътуване със самолет

През 2018 г. летищата в Индия обработват над 341 милиона пътници. Страната е третият по големина вътрешен пазар на гражданска авиация в света след САЩ и Китай. Вътрешните полети са лесни и евтини и са най-добрият начин да пътувате, ако искате да видите възможно най-много дестинации. Сигурността на летищата е сериозна, особено на тези в по-големите градове. Важно е да знаете, че тук има различни линии за проверки за мъжете и жените. Идете по-рано и се постарайте да организирате трансфер от летището до хотела. Летищата са над 400 като 34 от тях са международни. През 2018 г. две от известните летища в Индия - "Индира Ганди" в Делхи (IGIA) и  това в Мумбай са класирани на първо място за качествените си услуги от Международния летищен съвет - търговско сдружение от 1953 аерогари в 176 държави. Това в столицата е обслужило над 60 милиона пътници през изминалата година. Сред другите известни в Индия са тези в Хайдерабад, Кочин, Бенгалуру, Ченай и други. Любопитен факт е, че индийската авиокомпания Go Air спестява по 10 000 долара на месец заради факта, че наема само стюардеси, но не и стюарди. Жените по принцип тежат по-малко от мъжете, което води до съществена икономия на гориво.

Пътуване с влак

Индия е страната с най-дългите жп мрежи в света. 163-годишната система днес е с дължина от над 60 000 км, по която се движат около 11 000 влака дневно. Това е най-важното транспортно средство в страната. Подобрението в железопътните комуникации в последно време играе много важна роля във вътрешното развитие на Индия. Пътуването с влак може да бъде романтично, но бъдете подготвени за хаос на гарата. Трафикът в градовете може да бъде екстремен в пиковите часове, а понякога може да отнеме часове, за да стигнете от единия край на града до другия. Индийската железопътна мрежа е най-голямата в света, но и една от най-претоварените. Този транспорт е и изключително евтин. Билетите са с много ниски цени, тъй като се субсидират от правителството. Например – пътуването от Ню Делхи до Калкута, което отнема между 18 до 24 часа, е с цена от около 10 долара долара. Има и тъмна страна и тя е, че всеки ден по железопътните пътища на Индия смъртта си намират около 9 души. Има и един много луксозен влак - работещият от януари 2010 г. "Експрес на Махараджите". Той е пищно украсен и красив влак на индийските железници, а безспорно всички негови споменати качества се отразяват и на цената, тъй като пътуването по тази линия е сред най-скъпите в цяла Азия. В продължение на 8 дни този паниндийски влак развежда гостите на Индия до най-прелестните и най-известните дестинации в страната – Тадж Махал, храмовете Кхаджурахо, дивата почти недокосната природа на Националния природен парк Ranthambore, Фатепур Сикри и свещения град Варанаси. Най-евтината възможност да се насладите на това изключително преживяване е 2 910 долара на човек в двойно спално купе. Спрямо условията на стаите, техния размер и включените екстри цените се покачват от 2910 долара до 8 520 долара, 13 800 долара, достигайки 23 700 долара, което е цената на президентския апартамент. Влакът се състои от 24 вагона, които включват спални помещения, няколко заведения за хранене, бар, общ салон, компютърна зала и магазини

Пътуване с кола, ферибот

Изобщо не се препоръчва да шофирате в Индия, защото там и да има правила, те не се спазват особено. Вместо това, всеки надува клаксон, когато иска да завие или да мине отнякъде. Много от градовете в Индия са милионни, а това означава само едно – много трафик по улиците и трудности с придвижването до различните точки на града. Ако случайно ви се случи нещо неприятно на пътя, можете да звъннете на 100 - номерът на полицията, 102 - номерът на "Бърза помощ", и 101 - номерът на пожарната. Различни видове местни лодки предлагат и транспортиране по реките в Индия - те са от големи фериботи до дървени канута. Има и още варианти за придвижване в големите градове. Велорикшата, например, е масово превозно средство в Делхи, което можете да наемете срещу дребни суми в рупии и да пътувате в рамките на 1-2 км. Те си имат територия и не излизат от нея, което означава, че ако искате да стигнете някъде по-далеч ще трябва да смените няколко рикши по пътя. Можете да наемете и моторикша, която си има шофьор, и с нея можете да минете 10-15 километра на задната седалка. Цената също е ниска. Преди време е приет закон всички превозни средства, които обслужват граждани, да не се движат с дизел или бензин, а с газ. Така въздухът в големите градове се е подобрил значително. Можете да заложите и на таксиметров автомобил. Те обикновено возят на тарифи на километър, обаче, често шофьорите не включват апарата и така трябва да нимавате да не ви излъжат. За всеки превоз без фиксирана тарифа, съгласувайте цената преди да започнете пътуването си и се уверете, че тя покрива вашия багаж и пътуване. Тарифите обикновено стават двойни през нощта. Има и предплатени таксита. Те се предлагат на големите индийски летища и жп гари, където има кабини за радио-такси. Тук можете да резервирате кола, дори на дълги разстояния, за фиксирана цена (която ще включва багаж) и по този начин да избегнете комисионни измами. Друго интересно превозно средство, което се ползва в планинските райони, са така наречените "споделени джипове". В тях местата са пет или шест, но често натоварват повече хора. Седалките до и непосредствено зад шофьора са по-скъпи от тесните задните седалки в задната част. Джиповете тръгват само когато са пълни. Водачите ще тръгнат веднага, ако платите за всички празни места и "резервирате" автомобил за себе си.

Градски транспорт

Градският транспорт в Индия е много евтин, но затова пък не е особено комфортен и често е претъпкан. Уреден е много добре и покрива всички точки на големия град. В големите градове има и метро, което е доста развито, особено в Делхи  и продължава да се развива към съседните градчета. Не е скъпо, а в пиковите часове е доста претъпкано. Можете да си закупите много лесно карта за метрото, в която депозирате пари и пътувате колкото и където искате, докато сумата не се изчерпа. С картата и "чекирането" става доста по-бързо, защото не се чака на гишета, а и пестите 10% от цената на пътуванията.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Транспорт в Индия