Индия е една от най-екзотичните и много предпочитани туристически дестинации в света. Разбира се, това е основно заради уникалните забележителности в страната. Но пък има и как да се забавлявате. Индия изобилства от различни атракции, религиозни и всякакви цветни фестивали, рай е за гмуркачите и хората, които искат просто да събират слънчеви лъчи на плажа.

Няма друго такова преживяване като многохилядните фестивали в страната. Най-хубавото е, че индийците от различните религиозни общности се включват в празници, които не са част от тяхното вероизповедание. Еуфорията и забавлението обединяват жителите, като приобщават и чужденците към това.

Вероятно най-прочутият фестивал в страната е Холи – щуро празненство, в което всички се посипват с прах във всички цветове на дъгата. Кумбха Мела пък е най-големият религиозен празник в света. Той се провежда веднъж на 3 години, като четири града си разменят домакинството на ротационен принцип - Праяградж (по-рано Алахабад), Насик, Уджайн и Харидвар. Продължава 55 дни. Фестивалът всеки път събира близо 100 милиона души на едно място – гледката е толкова внушителна, че може да се види дори от Космоса. Кулминацията на фестивала е масовото къпане във водите на Ганг или друга река, в зависимост от мястото на провеждане, с цел прочистването на тялото и душата. 

Сред известните фестивали в Мумбай, които представляват атракция за туристи и местни, са Mumbai Festival, Banganga Festival, Elephanta Festival, Janmashtami, Ramadan-Id, Ganesh Chaturthi и други. В повечето по-големи градове и туристически центрове има културни програми, включващи регионални представления на индийски танци и музика, които също са изключително интересни за чуждестранните туристи.

Ако говорим за нощния живот, по принцип Индия не е най-известна с това. С изключение на някои големи градове като Мумбай, Делхи и Калкута, в страната има слаб нощен живот, според западното разбиране на думата. В тези градове обаче ще откриете ефектни барове, дискотеки и различни клубове.

Ако ви се пие нещо по-силно, може и да изпитате затруднение. Алкохолът не е официално забранен в цялата страна, но на него не се гледа с много добро око. Ако много ви се пие, със сигурност ще намерите бар, в който да ви го сервират. В някои региони обаче е наистина забранен, но и там може да го купите нелегално в някои хотели и ресторанти. Разкрепостените нрави са упорито заклеймявани в страната, тъй като според местните разбирания опетняват културното наследство.

Също така, ако решите да отидете на бар или дискотека в някой от големите градове, е добре да знаете, че не трябва да се надявате на купон до ранни зори. Индийските клубове имат стриктно определено и допустимо работно време, което обикновено приключва около или малко след полунощ. В най-добрия случай 1,30 - 2 ч., но това е супер рядкост. Най-късно затварят клубовете в Делхи, Мумбай и Калкута, а най-рано тези в Гоа - около 22-23 ч., поради съображения за реда и спокойствието на почиващите в курорта. В Бангалор, Ченай, Хайдерабад нормата е полунощ, а през уикенда обикновено - 1 ч. след полунощ. За сметка на това дискотеките отварят още в 19 ч. Разнообразие има - като започнем от обикновени барове, пиано барове и пъбове и стигнем до елитни клубове за електронна музика, денс, хип-хоп, етно или най-често микс от всичко наведнъж. Добрите клубове тук обикновено се намират в големите хотели или шопинг молове на възловите и централните места в града и действително по нищо не отстъпват на европейските такива.

Има си обаче и някои особености, които трябва да се знаят. В столицата Ню Делхи, например, е забранено да се консумира алкохол ако сте под 25 години, в Гоа възрастовата граница е 18, а на останалите места с нощен живот - 21. Освен това клубовете са скъпи. В много от тях има фиксиран куверт с включени напитки, мезета, гардероб и т.н. Любопитното е, че все повече индийски заведения правят новогодишни оферти с празнични партита и програми. Обикновено има дрес код за по-офицалните празненства, а новогодишните томболи са задължителни.

Има и една категория нощни заведения, която е доста симпатична и удобна от гледна точка на цената и това, което предлагат. Индийците им казват ресто-бар - комбинация от ресторант и бар в едно. При тях най-хубавото е, че докъм 9-10 ч. може да хапнете спокойно, а след това да се повеселите и потанцувате на воля.

Друго, което трябва да отбележим, е, че в Индия хазартът е строго забранен. Гоа е единственото място с казина и досега е запазил репутацията си на щат на забавленията с клубове от световна класа и плажни събирания през пиковия сезон.

Гоа привлича и още една група туристи - любителите на водни и подводни изживявания. Около бреговете на най-малкия щат в Индия ще откриете 8 острова, които привличат гмуркачи от цял свят. В дългата история на страната има множество случаи на корабокрушения край нейните брегове. Стотици арабски, португалски и английски кораби ви очакват край бреговете на страната. Ако пък не искате да се гмуркате за потънали съкровища, може просто да си лежите на плажа. Тук водата е топла през цялата година.

Aко сте специалист по хранене, който обича приятна атмосфера за това, Делхи е отлично място да се насладите на най-доброто от индийската кухня. От традиционната до съвременната, тя има много от най-добрите ресторанти в Индия. Яденето в Южна Индия е ярко преживяване, което ще предизвика вашите сетива. Заведенията тук са от два типа - тези на всеки уличен ъгъл, които предлагат закуски и напитки, и тези, които предлагат пълно хранене и всякакви ястия.

Сред популярните ресторанти в страната са Bukhara, Indian Accent, Varq, Dum Pukht, The Black Pearl, The Bar Stock Exchange, UFO и други.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Забавления в Индия