Град Екатеринбург е един от важните стратегически центрове на Русия, осигуряващ връзката между европейската и азиатската част на страната. С население от 1,5 млн. души, той е четвърти по големина град в Русия след Москва, Санкт Петербург и Новосибирск. Екатеринбург е последното място, където е живяло царското семейство от династията Романови, преди екзекуцията му. Днес той е един модерен град, привличащ около 2 млн. туристи годишно. Разположен в подножието на Среден Урал, Екатеринбург е център на тежката индустрия на страната.

Тук са заводите за стоманодобивна промишленост, Уралския машиностроителен завод и др., а също така тук са разположени едни от най-големите финансови и бизнес центрове на Русия, представителства на чуждестранни компании и голяма част от важните административни центрове на страната. За това Екатеринбург често е наричан столицата на Урал. Участъкът Перм-Екатеринбург-Тюмен е част от главния път на Транссибирската железница, която е важна за връзката с Централна Русия.

Основан е през 1723 г. при царуването на Петър Велики от двама способни мъже, които са оценили потенциала на това селище- Василий Татищев е създател на минното производство и централата на р. Исет, а Георг Вилхелм де Генин е един от основателите на Металургичния завод за производство на мед и стомана, открит през 1723 г. Тази година се смята за създаване на града, наречен на императрица Екатерина I. Паметникът на основателите на града се издига в центъра на Екатеринбург.

В края на 19 и началото на 20 век Екатеринбург става вече мощен индустриален и административен център. Освен това Екатеринбург има голям принос за победата на Съветския съюз във Великата отечествена война през 1945 г. с производството на бронирани превозни средства в Уралския машиностроителен завод. Също така част от колекцията на Ермитажа в Санкт Петербург е евакуирана в Екатеринбург от 1941 до 1945 г. От 1924 до 1991 г., градът носи името на комунистическия деец Яков Свердлов-Свердловск. Градът е родно място на руския президент Борис Елцин.

Една от най-големите забележителности на града е домът на Севастьянов от началото на 19 век. Известен още като Дворецът на Екатеринбург или Дом на профсъюзите, той се откроява с изключителната си архитектура, богатство и красота. Къщата на Севастьянов е включена в списъка на обектите за културно наследство.

През 2008 г. управителния съвет на града взема решение за реконструкция на тази забележителна сграда и в нея още същата година се провежда среща на Шанхайската организация (ШОС), а Централната банка на Руската федерация издава възпоменателна монета с номинална стойност 3 рубли с изображение на Севастьяновата къща. През 2013 г. в прекрасната й бална зала се осъществява срещата на руския президент с ръководството на ЕС.

Сградата на общинската администрация е също архитектурен паметник и забележителност на Екатеринбург. Строителството й започва през1930 г., а съвременния си облик получава през 1954 г., когато над входа е добавена спираловидна кула с часовник, висока 61 м.

Посещавайки Екатеринбург непременно отделете време за метрото и най-вече за метростанция „Ботаническа”, наречена така заради близката Ботаническа градина. Таванът й има форма на пчелни пити, които скриват лампите, осигуряващи меко и приятно осветление, а подът е изработен от порцеланова каменна настилка.

С една скромна плоча от черен гранит е обозначена границата между Европа и Азия в Екатеринбург.

Огромното градско езеро на Екатеринбург на река Исет, създадено през 1723 г., има дължина около 3,3 км, ширина 0,4 км и дълбочина около 3 м. Около езерото има прекрасен парк, а по водите му особено през уикендите се виждат да плуват платноходки. На левия бряг на езерото е построен спортният комплекс „Динамо”, чиято основна сграда наподобява кораб. На десния бряг на езерото се извисява 23-етажната административна сграда на Свердловска област, наричана още „Белия дом”.

Небостъргачът „Висоцки” е един от символите на град Екатеринбург. Разположен в центъра на града, той има 54 етажа, а височината му е 188,3 метра. Откриването на величествената сграда става на 25 ноември 2011 г. от Никита Висоцки-син на известния руски певец и актьор Владимир Висоцки. На последния етаж на небостъргача има площадка за наблюдение, откъдето изгледът към града и околностите е възхитителен. На втория етаж се намира Музей на Владимир Висоцки, където могат да се видят уникални експонати: легендария Мерцедес 3 50 W116, принадлежал на Висоцки; восъчната му фигура; последното стихотворение на Висоцки, посветено на съпругата му Марина Влади; възстановената хотелска стая, в която е живял, докато е бил в Свердловск на турне. През 2018 г. на площада пред небостъргача е открит Паметник на песните на Висоцки, проектиран като филмова макара. На деветметровта стоманена лента са монтирани редове от песните на барда, които могат да бъдат променяни в зависимост от събитията в града и страната.

Интересна забележителност в Екатеринбург е Музеят за рязане на камък и бижута. Открит през 1992 г., той предлага няколко интересни експозиции. В музея са представени произведения от 19 и 20 век - известни артефакти като рудите „Звездаря” и „Нова година”, а също и предмети, покрити с плетеници и животински фигурки на Фаберже и кристалът „Демантоид Александров”. В Залата за руско сребро могат да се видят аксесоари за писане и прекрасни прибори за хранене от този метал. В Малахитовата зала на третия етаж се намира най-известният експонат- единствената нефритена ваза на Урал с височина 1,5 метра. Посетителите трябва да си купят непременно за спомен някое красиво бижу от магазинчето към музея, тъй като се смята, че камъните за бижутата от този район имат специална енергия.

Православната църква „Храм-паметник на кръвта”, построена на мястото на Ипатиевската къща в Екатеринбург и осветена на 16 юли 2003 г., се превръща в основна туристическа атракция на града. В Ипатиевската къща е било държано 7-членното семейство на цар Николай II преди екзекуцията му в нощта на 17 юли 1918 г.

Климатът в Екатеринбург е умерено континентален и в града има няколко добре поддържани парка като Харитоновската градина , Ботаническата градина и др. В ботаническата градина освен редица редки дървета и храсти, има и редки видове орхидеи. Цветните алеи и пейки за отмора са приятни места в градините на Екатеринбург.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Екатеринбург