Новосибирск е третия най-гъсто населен град в Русия и най-големия транспортен възел на Сибир. Чрез него се осъществява връзката на Далечния изток, Средна Азия и Сибир с европейските региони на Руската федерация. Градът е основан през 1893 г. с името на император НиколайII- Новониколаевск. Основаването му е свързано със строителството на железопътен мост от Транссибирската магистрала на река Об.

От 1925 г. градът е преименуван на Новосибирск. Няколко са събитията, които правят за кратко време града най-големия търгвски, бизнес, културен, индустриален, транспортен, образователен и научен център на Сибир. Едното от тях е железницата, с която Новосибирск става важен транспортен възел. Второто събитие, е превръщането на града в административен център на Сибир през 1921 г., което води до увеличаване броя на населението. Третото важно събитие е евакуирането в Новосибирск на 50 крупни завода от европейската част на страната по време на Великата отечествена война на Русия. Така само 70 години след основаването си, Новосибирск надхърля 1 млн. жители.

Разположен на двата бряга на р. Об, градът притежава голямо речно пристанище, язовир на реката и огромна водна електрическа централа,с мощност 475 MW и годишно производство 1,687 млд. KWH електроенергия. Новосибирското водохранилище, известно още като Обско море, има дължина 200 км и широчина 22 км. Разстоянието от Новосибирск до столицата Москва е около 3300 км, но наличието на трите летища благоприятстват връзката на града с всички краища на страната и света. Климатът в този район е умерено-континентален с горещо и влажно лято, и студена и сурова зима, когато температурите стигат до -51 градуса.

Днес, Новосибирск с население около1,6 млн., е модерен съвременен град с широки улици и площади като същевременно той е съхранил голяма част от историческото си минало. Православният храм „Александър Невски”, който е Обект на културното наследство на Русия, е една от забележителностите на Новосибирск.Построен през 1895 г., той е от първите каменни постройки на територията на Новониколаевск (Новосибирск) в неовизантийски стил.

Храмът бил построен в знак на признателност към император Александър III, който е инициатор за построяването на Великия сибирски път. Оцветената в червено църква, с позлатени куполи и сводести прозорци, е обявена за Събор през 1915 г. Иконостасът в храма е прекрасен и там има копие на икона с частица от реликва и мощите на Александър Невски. Паметник на АлександърIII се издига на един от главните площади на Новосибирск.

Най-голямата театрална сграда в Русия и символ на града е Новосибирският академичен театър за опера и балет. Основан през 1945 г., той представлява уникален архитектурен комплекс, разположен на един от големите площади на Новосибирск.Главната конструкция на сградата е огромен купол с диаметър 60 м , височина 35 м и средна дебелина 8 см като отношението на дебелината към диаметъра е 1/750. Голямата зала на театъра побира 1774 зрители. Театърът е Обект от културното наследство на Русия и през 2005 г. е издадена сребърна монета от 3 рубли със сградата на театъра.

Световна известност на Новосибирск е донесъл неговият Академгородок-филиал на Руската академия на науките, с десетки научноизседователски института.

Друга интересна забележителност на Новосибирск е главната жп гара, построена на брега на река Об през 1893 г. Огромната красива сграда е боядисана в открояващо се синьо-зелено, а интересното е, че в близост е изложен парен локомотив от 1840 г.

Стоквартирен дом е 8-етажна жилищна сграда, предназначена за служителите на изпълкома на Западно-Сибирския край. Построена в стил ар-деко на неокласицизъм, това е една нестандартна за социалистическото строителство постройка от 1934 г., критикувана от някои партийни лидери. Пищната сграда е Обект от културното наследство на Русия. През 2016 г., площадът пред Стоквартирен дом е преименуван на „Крячков”- главния му архитект.

Открит през 2000 г., Новосибирския музей на железопътна техника „Н. А. Акулинин”, в протежение на 3 км представя голяма колекция от парни локомотиви,електрически влакове, вагони, обслужвали жп на Западен Сибир. Освен това в музея са изложени автомобили ГАЗ, Москвич, ЗАЗ от различни години,а също и изцяло метален автомобил. В колекцията има тролейбус, трактори, няколко камиона, превозни средства за по-специален терен и мн други.

Посещавайки този далечен сибирски град, непременно трябва да се повозите на железницата, по моста над река Об, който има дължина 2145 м и е най-дългия покрит мост в света. Връзката с метрото на града от 1986 г., е осъществена с надлези на двата бряга на реката.

В Новосибирския зоопарк, създаден през 1947 г. живеят над 700 вида животни, като тук е една от най-добрите световни колекции на котки и невестулки.

Единственият в Русия Музей на Слънцето е основан от Валери Иванович Лепенков. Тук посетителите могат да се запознаят с изображения на Слънцето и слънчевите богове на древни цивилизации, резбовани върху дърво. Експонатите са над 2хиляди като повече от 500 са оригинални творби на основателя на музея.

От 2005 г., една малка железница, наричана още Детска, с весел дизелов локомотив може да ви разходи около 5 км със спирки Зоопарк, Спортна и Образователна сграда.

В къщата с имението на Ленин, построена в чест на вожда на революцията през 1925 г., днес се помещава Новосибирската филхармония. Интересното е, че за реализирането на този проект, правителството тиражира голям брой картички с първоначалното изображение на сградата с цена 10 копейки, колкото е струвала една тухла по онова време.

Ако искате да се запознаете с историята на Новосибирск, Новосибирският държавен музей за местна история, ще ви даде тази възможност.Построен през 1920 г., той включва 147 хиляди единици от основния фонд на града и 71 хиляди помощни единици. Едни от най-интересните експонати на музея са: скелет на мамут, открит близо до с. Вахрушево, колекция от битови предмети, открити от експедиции, етнографска сбирка на коренните жители на Сибир, порцеланова и фаянсова колекция и мн. други.

Историческият и архитектурен музей на открито, представлява комплекс от исторически и културни паметници, разположени в живописна местност на 4,5 км от Академгородок. Гордост на музея са Спаската заширенска църква, подарък от Якутия, вятърна мелница от Барабинския район на Новосибирска област, юрта от района на Агин и мн. други.

Паметникът на Ленин на площад „Ленин” от 1970 г., представлява по-скоро ценен архитектурен ансамбъл, включен в броя на обектите на културно наследство на Русия. Освен величествения паметник, от двете му страни има символични фигури. От дясната страна трите фигури-работник, войник и селянин символизират движещата сила на революцията, а от ляво са фигурите на млад мъж с факел и младо момиче с житни класове, символизиращи непрекъснатостта на поколенията.

В Музея на Рерих и синовете му, могат да се видят прекрасните им картини, които са представени в четири зали и изобразяват православни светии и герои от народния епос,величествени пейзажи от Хималаите и и фантастични видения за единството на целия живот с Йехова.

В Новосибирск има и няколко нестандартни паметника, които карат хората да се спират понякога учудени, но повече с усмивка, отминавайки Паметника на наденицата близо до един от пазарите или Паметника на светофара, разположен до едно от училищата в Новосибирск. Но най-впечатляващ от тези необичайни паметници е Паметникът на лабораторната мишка, представляващ двуметрова статуя на гризач с очила, който шие двойна спирала от ДНК.Той е разположен в Академгородок пред Института за лабораторни изследвания. 

Към необичайните музеи в Новосибирск могат да се причислят: Музеят на погребалните традиции на народите в Русия и по света; Музеят на сибирската бреза, който съдържа творби на повече от 30 майстори с няколкостотин експоната, изработени от този крехък материал; Музей на играчките с около 3 хил. експоната. 

Новосибирск е град с интересни забележителности и същевременно наситен с много хумор и приятен живот. В града има грузински, японски, китайски, чешки и руски ресторанти, които предлагат апетитна храна по желание на клиента.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Новосибирск