Казан е живописен и многолик руски град, събрал религиите на различни нацоналности, които личат в архитектурата и обичаите на този интересен град. Родно място на великия оперен певец Фьодор Шаляпин, Казан е запазил очарованието от миналото, но същевременно е развиващ се модерен съвременен град.

Казан е столица на Република Татарстан, Приволжки федерален окръг, а разстоянието до Москва е 720 км. Разположен на левия бряг на река Волга, Казан се разделя на две части от местната река Казанка, които са свързани с мост, язовир и линия на метрото, минаваща под водата. С население 1,2 млн. души, Казан е важен индустриален, търговски и културен център на татарската култура.

За основатели на града се смятат волжките българи, които през 10 век построили укрепление по тяхната граница с фино-угърските племена. По-късно Казан се превръща във важен възел на търговския път, свързващ Севера Европа с Близкия Изток. Известно време градът е зависим от Златната орда, но след разпадането й през 15 век, той става център на казанското ханство с още по-укрепени крепостни стени и голямо търговско средище. На няколко пъти Казан е унищожаван до основи, но успява да се възстанови. След превземането на града от руския цар Иван Грозни, той е разрушен, а голяма част от жителите му избити.

По време на царуването на Петър Велики през 18 век, градът е възстановен като тук се изгражда основната част на новия Каспийски флот. Казан е наново разрушен през 1774г. по време на селското въстание, водено от Емелян Пугачов. Възстановен при управлението на Екатерина Велика, когато е разрешено строителството на джамии, Казан бързо се превръща в нов промишлен център на Средното Поволжие.

През 1899 г. е пуснат в действие първият електрически трамвай, а в началото на 20 век е създаден първият татарски театър и Казан е център на Татарска АССР. По време на Втората световна война в града са евакуирани една част от предприятията за военно производство на танкове и самолети. Едва след разпадането на СССР, Казан става център на татарското национално движение и след 2000 г. са възстановени много исторически сгради, изградено е първото метро.

През 2005 г. се отбелязва тържествено 1000-годишнината от създаването на града, през 2013 г. тук се провежда Лятната младежка универсиада с участие на 162 страни, а през 2018 г. в Казан се играят част от мачовете на Световното първенство по футбол.

За туристите е най-интересен Вахитовският район на Казан, където могат да се видят казанския Кремъл и уникалните сгради, придаващи самоличността на цял Татарстан. Казанският Кремъл е най-старата част на Казан и представлява комплекс от архитектурни , исторически и археологически паметници, разкриващи вековната му история. Разположен върху площ от 18 ха на висока тераса на левия бряг на Волга и река Казанка, този изключителен комплекс е заобиколен от крепостна стена с дължина 1,8 км и височина, варираща от 8 до 12 м. Броят на кулите е бил 13, днес са останали само осем от тях като височината им е до 58 м. В тази забележителна част на града , в една прекрасна сграда се намира официалната резиденция на президента на Република Татарстан. Казанският Кремъл е обект на Световното наследство на ЮНЕСКО от 2000 г.

Кулата на Сююмбике е една от най-големите забележителности на казанския Кремъл и на града. Тя принадлежи към така наречените „наклонени” кули, тъй като има отклонение на върха й от вертикалата 1,98 м. Предполагаемото й строителство е между 16 и 18 век. Интересното е, че химичния състав на тухлите, от които е изградена кулата, съвпада със структурния състав на тухлите на волжко-българските сгради.Според една от легендите, кулата е построена от последната царица на Казан, Сююмбике в памет на нейния съпруг Сафа Гирей през 1549 г. Но легендите и предположенията са толкова много, че някои вече се приемат за действителност. От върха на кулата, висока 58 м, се открива чудесна гледка към реките Казанка, Волга и околностите на града.

„Благовещенския събор” е бяла каменна кръстокуполна катедрала от 1555-1562 г., намираща се в казанския Кремъл.
Джамията „Кул Шариф” , разположена в западната част на казанския Кремъл е приблизително подобие на Главната джамия на ханството. Историческата джамия е разрушена през 1552 г., когато Иван Грозни превзема града.

Реконструкцията й започва едва през 1996 г. и тя носи името на последния имам и водач на отбраната на Казан, Кул Шариф. Построена с бял гранит от Урал и тюркоазени куполи, тя впечатлява с чудесното архитектурно изпълнение. Височината на всяко от 4-те минарета е 58 м, а куполите са с височина 39 метра и диаметър 17 м. Прекрасни килими и цветни кристални полилеи с диаметър 5 м и тегло 2 т, витражи, гипсова мазилка и цветна мозайка,са част от вътрешния интериор на джамията „Кул Шариф”. В главната й сграда се помещава Музей на ислямската култура, а нощното осветление е грандиозно.

Казанският храм „Петър и Павел” (1723-1726) е един от ярките примери за стила от епохата на Петър I. Построен на хълм, величествен и особено красив, този православен храм се отличава с уникалната си украса. По фасадата му има архитектурни детайли, запазили яркото си оцветяване до днес. Катедралата „Петър и Павел” е посещавана от всички руски императори и от много известни личности като Александър Дюма и Александър Пушкин. Тук е пял и знаменитият Фьодор Шаляпин.

Друга забележителност на Казан е Азимовската джамия (1887-1890), която е най-елегантната джамия в Казан. В архитектурата й са комбинирани два стила- еклетика и романтизъм. Джамията, боядисана в светло-зелено, носи името на търговеца Азимов, който отпуснал средства за изграждането й. Сградата е едноетажна, но минарето е високо 51 метра.

Градска забележителност на Казан е огромната сграда, построена по поръчка на търговеца Александров през 1880-1883 г. по проект на Суслов и Поздеев. Носеща името на своя създател, фасадата на сградата е украсена с фигури на хора и изображения на лица с маски. В средата на централната сграда има бронзова статуя на жена, държаща ръката на бебе.

Къщата на Шамил е сграда в историческия център на Казан, възстановена в началото на 20-ти век в еклектичен стил. Красива и изтънчена, тя е сватбен подарък за дъщерята на търговеца Апаков. Този уникален дом е архитектурен паметник на старотатарско селище и обект на националното културно наследство. От 1986 г. в сградата се помещава Литературен музей на известния поет Габдула Тукай.

Дворецът на земеделците (2008-2010) е огромна сграда, намираща се на Дворцовия площад в близост до северната стена на казанския Кремъл в подножието на 15-метров хълм. Изключително красива сграда с архитектурни елементи от стила на империята и класицизма, тя се отличава с тържественост и великолепие. Откриването на този Дворец става на 30 август 2011 г. с пищен гала-концерт на открито пред хиляди зрители.

Юбилейната арка или както местните хора я наричат Червената порта, е единствената останала от завода за барут след голям пожар през 1917 г. Построена от червени и бели тухли през 19 век, тя е атракция за туристите и спомен от миналото за местните хора.

Улиците от двете страни на река Булак са любимо място за разходка на жителите и гостите на града.В миналото реката е била граница между руската и татарската част на Казан, а днес заедно с мостовете си, е една от любимите забележителности на града.

Развлекателният комплекс „Пирамида” ,построен през 1992-2002 г., е единствен по рода си в Русия и сред модерните емблематични забележителности на Казан. Сградата на комплекса е висока 31,5 м, с площ 14 400 кв. м и събира около 3 хил. гости и служители на комплекса. Изключително интересно е нощното осветление на комплекса, включващо силни лъччи на прожектори, насочени в различни посоки.

Площадът „Милениум” се намира в историческия център на града, близо до казанския Кремъл. Панорамната гледка с внушителната джамия „Кул Шариф” и „летящата” чиния на цирка са най-често срещаното място за снимки и фотосесии на туристите.

Храмът на всички религии е интересен комплекс, разположен близо до Казан, дело на местния художник и филантроп Илдар Ханов, който вярвал, че всички религии са равни и могат да” живеят” под един покрив.За това е предвидил в строителството на този храм да има православна църква, мюсюлманска джамия, синагога и пагода. Започнал строителството на вселенския храм през 1992 г., той така и не успява да го довърши-умира през 2013 г. Храмът има няколко купола, минарета и кули, които съчетават религиозната култура на 16-те основни религии по света.

Разхождайки се из този толкова необикновен град трябва непременно да опитате местните сладкиши с чаша ароматно кафе. Ресторантчетата и грациозните кафенета са навсякъде по улиците в старинната част на града, а в новата част се предлагат и много атракции за децата.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Казан