Втората по многолюдност страна в света е известна и с многото особености на населението. В Индия си съжителстват над 400 етнически групи, а в страната има предимно млади хора – половината от населението са мъже и жени под 25 г. Според конституцията на Индия в страната има 21 официални езика, но се говорят около 1600, ако броим и диалектите. Може да видите жени в сарита, а може да ги видите и по дънки и тениски. По-възрастните хора носят лунги – парче плат, което се увива около тялото. Като цяло животът в Индия е много пъстър и може да видите всякакви хора. Там има няколко различни религии, а голяма част от тях определят и битието на местнигте жители. Наред с това те са много стриктни в спазването на различни поверия, трайно навлезли в етикета на поведение. Сянката на западната култура и маниери също се вижда, тъй като, както знаем, страната дълго време е била британска колония.

Ето и някои любопитни факти, които трябва да знаете, ако възнамерявате да пътувате за Индия, да имате по-близък контакт с местните и да спазвате етикета им.

В азиатската страна има поговорка, която гласи "Гостът е бог". Местните смятат за огромна чест някой да посети дома им. Те нарушават ежедневния си режим, за да се чувства гостът възможно най-добре. Дори и да не сте отседнали в индийска къща, ще се уверите, че няма толкова гостоприемен народ като тамошните хора. Когато влизате в нечий дом трябва да се събуете. Когато сядат на масата, индийците предлагат храна първо на бога и след това я споделят с вас. Трябва да знаете също, че не трябва да ползвате чужди прибори или сами да си взимате от чужда чиния. Изчакайте да ви предложат. Много е важно също, че когато седнете на масата с индийци, трябва да си сипете само това, което ще изядете, и да не обиждате домакина, оставяйки нещо в чинията. И не забравяйте – най-добрият начин да се отблагодарите на домакините за храната и гостоприемството е като вие също ги поканите на гости. В Северна Индия дори най-богатите семейства се хранят на пода. Интересното е, че те имат маси и столове, но много семейства трупат разни неща върху тях, а предпочитат да хапват на земята.

В страната не е препоръчително да се храните с лявата ръка - тя се смята за нечиста, тъй като индийците я използват за личната си хигиена. Същото важи и когато подавате ръка за поздрав или когато посочвате нещо - използвайте винаги само дясната.

Също така докосвайте колкото се може по-малко неща около себе си с крак или с лявата си ръка. Това важи с най-голяма сила за религиозните обекти, които ще посетите. Краката също се смятат за нечисти и ако докосвате предметите с тях, ще обидите вярата на индийците. Ако сте мъж, изобщо не докосвайте жените наоколо, без значение колко са ви близки. Не им подавайте ръка за поздрав, не ги целувайте и не ги прегръщайте. В по-малките населени места в Индия това е проява на невероятна волност. Въздържайте се да сочите с пръст или да подсвирквате на обществени места. Също така не е добре да носите портфейл в задния джоб на панталона си.

Най-възпитаният начин да се нахраните е с ръце. В Южна Индия може да натопите в храната цялата си ръка. В северна, където кърито е по-сухо, само върха на пръстите.

Когато поздравявате някой по-възрастен, събирате дланите си една до друга, после коленичите и докосвате краката му с пръсти – така демонстрирате, че сте вървели по-малко километри от него.

Стигаме до избора на облекло. Когато сте в Индия, заложете на широки, светли дрехи с дълги ръкави от естествени материи. Това е най-добрият избор за разходка по индийските пътища, храмове и заведения. Първо, те ще ви осигурят прохлада. Второ, ако ви видят разголени – с къса пола или панталон и дълбоко деколте, индийците ще си помислят, че сте или много бедни или много безсрамни. Тесните дрехи пък ще ви бъдат безкрайно неудобни под жаркото слънце.

Ако ви поканят на ресторант или на гости, най-възпитано е да отидете с 15 до 30 минути закъснение. Да се отзовете точно в посочения час на каквото и да било събитие от подобен характер е проява на много лош вкус.

Имайте предвид, че е много трудно да изберете подходящ подарък за индиец. Първо и най-важно е да не купувате алкохол. Повечето местни изобщо не близват, а тези, които пият, го правят рядко. Забравете за предметите, изработени от кожа, освен ако не познавате малко по-добре човека, за когото избирате подарък. По-голямата част от индийците са вегетарианци. Ако искате да купите цветя за подарък, посъветвайте се с продавача. Той ще ви каже кое цвете за какъв случай е подходящо.

В метрото мъжете и жените се возят в отделни вагони.

В Индия кравата е свещено животно. Не е необичайно да видите крава да се разхожда по улицата без да бъде закачана. Ако убиете крава в Индия, ще бъдете съдени сурово от местния закон, като в някои райони може да получите дори 10-годишна присъда.

Хората в Индия стават много рано – към 5-6 ч. Тогава температурите са по-ниски и може да се свърши повече работа, докато в най-горещите часове на деня е трудно да се работи.

Дори семействата, които нямат много пари, организират огромни и пищни сватби. Младоженците не канят просто приятели и роднини, а всички хора, които познават дори бегло. Затова броят на гостите често варира от 300 до 1500.

Всички сме чумвали, че в Индия е много мръсно, но това не е така навсякъде. Често улиците там са доста мръсни, но домовете на хората са изключително чисти. Градовете, в които има много туристи, обикновено са добре поддържани.

В някои страни бакшишът е направо задължителен, а в други не е прието да се оставя допълнително. В Индия бакшишът е по ваше усмотрение, но е прието да се оставя от 3 до 10%.

В страната много хора клатят главата си за „да“ и кимат за „не“, което напълно обърква западните туристи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Етикет в Индия