Челябинск е руски град, заслужаващ поклон пред жителите му, които проявяват безпримерен героизъм по време на Великата отечествена война като денонощно работят във военните заводи, за да осигурят така необходимото за фронта военно оборудване. В болниците на Челябинск са лекувани хиляди фронтоваци, някои от които за съжаление не са могли да се върнат по домовете си. За това Челябинск днес е осеян с паметници в знак на почит към тези, които са воювали или загинали, защитавайки Отечеството си.

Град Челябинск се намира в азиатсата част на Русия, на източния склон на Урал, на двата бряга на река Миас, на границата между Урал и Сибир, административен център на Челябинска област. Разположен на седем хълма, подобно на Рим, Константинопол и Москва, Челябинск наброява 1,2 млн. население и е на разстояние 1919 км от Москва. Градът е основан рез 1736 г. като крепост за защита от нападения. „

Една от версиите за произхода на името му е от башкирската дума „челяб”, означаваща „плитка яма”. Според друга от версиите, по тези места е живял тюрският герой Селяби-Челеби(образован, благороден) и името на града идва от там. Постепенно Челябинск се утвърждава като град, в който се развива търговия и през 1743-1781 г. Челябинската крепост става административен център на Исетската провинция. През 1748 г. тук е построена първата каменна църква в чест на Рождество Христово и дълго време тя е главна катедрала на провинция Исет. За съжаление през 1932 г. църквата е разрушена от болшевиките и чак през 2013 г. жителите на Челябинск имат катедрала „Рождество Христово”.

Градът се развива най-вече след 1892 г., когато се прокарва жп линията Самара-Златоуст, свързваща Челябинск с европейската част на Руската империя, благодарение на намесата на император АлександърIII. И само за няколко години Челябинск заема водеща позиция по продажба на хляб, месо, масло и чай и за града е осигурено неофициалното прозвище „Врата към Сибир”.

В началото на 20 век, в града има около 1500 търговско-промишлени предприятия, свързани с търговията,кантори, агенции и др., с годишен оборот до 30 млн. рубли. По време на Втората световна война през1941 г. в Челябинск са евакуирани 200 предприятия и хиляди граждани. Само за 33 дни е усвоено масовото производство на танкове-известните Т-34 и легендарните „Катюши”. Започват да наричат Челябинск - Танкоград. По време на войната в Челябинск са разположени 10 евакуционни болници за тежко ранени войници. Не случайно през 2015 г. Челябинск получава титлата „Град на трудовата слава и доблест”. Паметникът „Скърбящите майки”, издигнат в гробището Лесной, е в чест на хилядите ранени войници, не успели да оздравеят в болниците. Открит през 1975 г., паметникът представлява две фигури - на майка и съпруга, които държат шлем, с насочен към него поглед.
Днес, Челябинск се развива като модерен град, но жителите му помнят историята на своя град и ценят забележителностите му.

Любимо място на жителите и гостите на града е пешеходната улица „Кировка”, подобна на московската „Арбат”. Разположена в центъра на Челябинск, тя е истински културен център на града. По улица „Кировка” може да се намери забавление и развлечение за всеки. Тук е сградата на Челябинската опера и балет. Кино „Знамян” или „Банер”, което е едно от първите кина в града също е на тази улица. Двуетажната тухлена сграда от 1909 г. в стил неокласицизъм си е същата и е приятно да се гледа някой филм в нея. Седеметажната жилищна сграда на областния изпълнителен комитет от 1934 г. е на улица „Кировка”. Построена в буквата „П”, в центъра на сградата има впечатляваща арка, украсена с ажурена чугунена порта.

Къщата на Архипов е другата забележителност на”Кировка” и града. Архипов е търговец и покровител на изкуството, който построил двуетажната къща в късно-модерен стил. Това красиво имение, заедно с почти всички запазени стари постройки в Челябинск са обекти на културното наследство на Руската федерация.

По цялата улица „Кировка” могат да се видят различни паметници и бронзови фигури като просяк, китарист, полицай, пожарна количка и др. такива. Сред посетителите и жителите на града е популярен авторския мюзикъл на ул. „Кировка”, когато оживяват бронзовите фигури.

Заедно със сградите от миналото в Челябинск се появяват и нови модерни сгради като „Челябинск-сити”, 23-етажен бизнес-център, който си е намерил мястото на тази улица. По улица „Кировка” има и много бутици, уютни кафенета и др. места за развлечения.

Православната църква „Александър Невски” е построена в памет на светия княз Ал. Невски. Това е една много красива сграда с куполи и камбанария.

„Скарлет поле” е парк за отдих, който заедно с храма „Ал Невски” е прекрасен комплекс. Добре поддържан, паркът впечатлява с паметниците си- интересни като идеи и архитектура. Паметникът-мавзолей на Ленин, изграден от уралски гранит в египетски стил с ориенталски мотиви, е първият паметник на Ленин в Урал. Паметникът „Орльонок” от 1958 г. е посветен на младежите, воювали и загинали по време на Октомврийската революция и Гражданската война в Урал. Тежките военни дрехи на 4-метровата бронзова фигура на младежа, чрез контраста, предава героичните черти на онази епоха. И това са само част от многобройните паметници в Челябинск.

Зоопаркът в града е забавление най-вече за децата. Разположен в центъра на Челябинск върху площ от 8 ха, в него живеят около 133 животински вида,85 от които са включени в Червената книга.

Сферичният купол на сградата на търговския център на Челябинск, е един от разпознаваемите символи на града. Той се намира на брега на река Миас и е едно от най-посещаваните места на Челябинск.

Новата сграда на Челябинския държавен музей за местна история от 2006 г., вместил се добре в комлект с Търговския център, притежава модерно мултимедийно оборудване, а археологическите находки, съхранявани тук датират от енеолита до ранното средновековие. Най-интересният експонат на музея е най-големия от намерените фрагменти на Челябинския метеорит, паднал тук през 2013 г.

Така наречената Челябинска народна къща от 1903 г. е най-старата обществена сграда в града и в нея се помещава най-голямата театрална и концертна зала в града, богата библиотека и чайна.

Паметникът „Приказка за Урал” е символ на Челябинск и на Урал, който на новогодишните празници се облича в костюм на дядо Коледа. Този костюм е влязъл в книгата на рекордите на Гинес.

Аквариумът в Челябинск е разположен в Металургичния му район, построен през 1983 г. Той притежава уникална колекция от морски и сладководни риби както и от насекоми и влечуги. В аквариума има зала, оформена като корабна кабина,където се излагат експонати, създаващи атмосфера на пътуващ кораб. А в центъра на основната сграда, в голям басейн плуват сладководни риби. Атракция на Челябинския аквариум са 38 японски шаранчета, които всеки посетител може да храни.

Виенското колело на Челябинск с диаметър 73 метра е второто по големина в Русия и е удоволствие да разгледаш града от високо, возейки се. В града не липсват и спортни комплекси като Централния стадион с капацитет 15 хил. души.

Челябинск е град, с който Русия се гордее и заслужава да се посети!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Челябинск