Самара е един от най-красивите градове, разположени на великата мощна река Волга и с една от най-дългите речни диги в Русия. Най-големият завой на реката, който е едно от уникалните кътчета на страната- Самарска лъка, се намира срещу град Самара. А от покрива на новата жп гара на града, която е една от най-големите в Европа, се открива неповторима гледка. Освен това местоположението му в Средния поволжки район на Русия, прави града важен търговски и икономически възел. С население около 1,2 млн. души, Самара се нарежда на девето място по многочисленост в Русия. Разстоянието до Москва е около 1000 км.

Град Самара е основан през 1586 г. като охранителна крепост, която е била унищожена при пожар в началото на 18 век. През 1986 г. в града е издигната кула, наподобяваща една от кулите на Самарската крепост с мемориална плоча. Първият управител на град Самара и основател на крепостта е алатирския воевода принц Григорий Осипович Засекин, а името си градът получава от едноименната река, минаваща през града и вливаща се в река Волга. От 1935 до 1991 г., градът се нарича Куйбишев на името на партийния лидер Валериан Владимирович Куйбишев.
Когато през 1874 г. е построена Оренбургската железница, а Самарската флота е призната за една от най-добрите на Волга, тук пристигат и отпътуват хиляди кораби с различни товари. През 1915 г. е пуснат първият електрически трамвай в Самара.

Победата на съветското правителство в Самара е обявена от сцената на цирк „Олимп”през 1917 г. За кратко време правителството е свалено и върнато на власт с помощта на Червената армия под командването на Чапаев и Гай Гай, който е разстрелян през 1937 г. по време на кампания за масови репресии в Червената армия. По време на Втората световна война в Самара се произвеждат оръжия и боеприпаси в евакуираните предприятия. След войната Куйбишев( Самара) става най-големия индустриален и културен център на СССР.

В града е създаден мощен потенциал на авиационната, космическата,машиностроителната, металургична, електрическа, нефтопреработвателна и лека промишленост. От 1960 до 1991 г. Самара е бил затворен за чужденци. Всички съветски и руски космонавти са отлетели в Космоса с ракети-носители на семейство R-7, произведени от предприятие в Самара. Първият космонавт Юрий Гагарин, съобщава по телефона от Самара на тогавашния държавен глава Никита Хрушчов за първия успешен полет в Космоса.

Идвайки в Самара, туристите могат да тръгнат по пешеходната улица „Ленинградска”, където древната архитектура на града ще ги запознае с неговото минало. Голяма част от сградите по тази улица са исторически паметници, построени от покровители на изкуството и останали да украсяват града. Къщата на търговеца Константин Головин или още както е известна „Къщата на слоновете” е великолепна сграда, построена в модерен стил, украсена с фигури на два слона пред входа. Не отстъпват по изисканост и пищност имението на Иван Андреевич Клодт, Сградата на държавната банка, Жигулевската пивоварна и мн. др.

Иверският женски манастир в старата част на града е огромен храм с позлатени куполи, Център на православието на Волга. Основан през 1850 г., той е затворен от съветските власти през 1925 г. и отворен за посещения едва през 90-те години на 20 век. През 1876 г. в работилницата на манастира е изработено Самарското знаме, което е реликва за българския народ. Игуменката Антонина лично участва в бродирането на знамето със златни конци, заедно с монахините.

Сградата на Самарския драматичен театър „Горки”, построена през 18 век, е с изключителна архитектура. Едно от първите представления на сцената му е „Инспекторът” на Гогол. Освен блестящата фасада, вътрешният интериор на театъра е изискан и предразполагащ за едно приятно преживяване в някоя от залите му.

Паметникът на Чапаев, легендарния командир на дивизия, се намира на площад „Чапаев”, близо до Драматичния театър. Създаден е през 1932 г. по повод годишнината от Октомврийската революция, а за прототип на основната фигура е позирал потомък на Чапаев.

Самарската филхармония е гордост за Самара. Това е една превъзходна сграда в модерен стил от 1988 г., построена на мястото на цирка „Олимп”.В най-голямата й концертна зала се събират 975 зрители, а фоайето впечатлява с огромния кристален полилей.

В Музея на военната история, посетителите могат да се запознаят с историята на Втората световна война,революционните събития и Гражданската война в Самара. Освен това тук са изложени истинско бойно превозно редство, бронирано превозно средство, а също и истинско балистично оръжие-ракетата Земя-Земя.
Площад „Куйбишев” в Самара е признат за един от най-големите в Европа с площ от 17,4 ха.Тук се провеждат градски събития, художници излагат свои творби, а за Коледа на площада се украсява огромна елха.
Така нареченият „Насип” е място за романтична разходка покрай величествената река Волга. Тази крайречна алея е дълга около 4 км, а зеленината и пейките са подходящо място за отмора.

Символът на Самара е Монументът на Славата от 1971 г. Той представлява 13-метрова фигура на работник, стоящ на висок 40 м постамент с лице към река Волга и държащ крила в повдигнатите си ръце.

Бункерът на Сталин е една от важните исторически забележителности на Самара. Той е построен за пребиваване на Сталин като резервен вариант по време на Втората световна война. Изграден само за 8 месеца – от февруари до октомври 1942 г., бункерът е на дълбочина 39 м с обзаведени кабинет, заседателна зала, спални, кухня и др. Той става достъпен за обикновените граждани едва през 90-те години на 20 век и се намира под сградата на Самарския държавен институт за култура.

Музеят на авиацията и космонавтиката „Королев” в Самара разполага с повече от 2,5 хиляди снимки, документи, уникални модели на навигационна и космичческа техника.Тук могат да се видят лични вещи на С. П. Королев, издания на произведения на Циолковски, космическия костюм на Романенко, изхвърлящи се седалки и високопланинско оборудване за пилоти, образци на „космическа храна” и др. Гордост на музейната експозиция са аерокосмически модели, създадени в предприятията на град Самара.

Парковете на Самара са няколко в града и са посещавани от жители и гости на града особено през уикендите. Паркът „Гагарин” е един от най-големите в града. Многобройните катерички са любимо забавление за посетителите, които могат да ги хранят и наблюдават. Джамията „Самарска катедрала” се намира в парка „Гагарин” и е голям комплекс, заемащ площ от 5 дка. За молебен в джамията могат да се поберат около 4 хил. души. Паркът „Воронежки езера” е създаден около три естествени езера и разходката из него е приятна, отморяваща и интересна заради тристагодишните дъбове, растящи там.

Така наречената Струковска градина от 19 век,се намира в историческата част на града. Освен многото зеленина и добре поддържани алеи, великолепните скулптури от подстригани храсти будят интереса на посетителите, които се снимат около тях. В Струковската градина има детски площадки, беседки за игра на домино или табла, летните месеци се прожектира кино под небето, а кафенетата предлагат напитки и леки закуски.

Развлекателният аквапарк „Виктория” е разположен на площ от 7 дка и разполага с 9 басейна 29 други атракции, барове и кафенета. Тук може да се прекара забавно целия ден.

От новото строителство в Самара, особено място заема стадионът, построен за Световното първенство по футбол през 2018 г. Той има форма на звезда и заема най-високата точка на града.

Впечатляващи са природните дадености на село Ширяево - едно красиво кътче, близо до Самара. От трите страни селото е заобиколено от пленителните планини Жигули, а от четвъртата се открива величествената река Волга. Освен прекрасния пейзаж, в село Ширяево може да се разгледа музеят на Репин, живял известно време тук и направил първите скици на известната си картина „Бурлаци на Волга”.

Къщата-музей на Александър Ширяевц-руски поет, писател и драматург също е тук. В красивото имение на Вдовините от 1910 г. днес са разположени четири изложбени зали, разказващи за историята и бита на този край с картини и експонати. В село Ширяево ежегодно се провеждат фестивали на модерното изкуство. А недалеч от селото има малко каменно езеро, което се пълни с изворна вода от планините Жигули.

Още много интересни места могат да се посетят в този забележителен град-Самара, чийто жители го обичат и съхраняват ценностите му.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Самара