Ростов на Дон е най-голям град в Югозападна Русия с население 1,1 млн. души. Разположението на града на река Дон и само на 46 км от вливането й в Азовско море, го прави важен транспортен възел на Южна Русия. Наричан още „Портал на Кавказ” или южната столица на Русия, градът е на 1092 км от Москва. Именно за това Хитлер е разглеждал Ростов на Дон като третата най-важна стратегическа цел след Москва и Санкт Петербург.

Ростов на Дон е сред градовете в Русия, най-засегнати от Втората световна война. Градът е превземан два пъти от немската войска: през есента на 1941 г. и лятото на 1942 г. По-малко от половината 53 хиляди жители, които са били принудени да напуснат града, са успели да се върнат по домовете си, а 40 хил. души от различни националности са били екзекутирани. Възстановяването на града започва след 1945 г., когато е приет генерален план от руското правителстно за реновиране на 15 най-големи и най-стари градове на Русия, пострадали от войната.

А през 2008 г., Ростов на Дон с указ е обявен за Град на воинска слава. По този повод е издигнат Мемориален комплекс в града в чест на защитниците на града, проявили мъжество и героизъм. Паметникът се намира на едноименния площад в Първомайски район, близо до аерогарата и там винаги има свежи цветя.

Градът е създаден през 1749 г., когато на брега на реката е създадена митница, а малко по-късно е построена крепост, наречена на Св. Димитрий Ростовски-епископ на древния град Ростов Велики (град в Централна Русия, Ярославска област). През 1796 г.селището получава статут на град и е наречен Ростов на Дон. Императрица ЕкатеринаII (1762-1796) решава да засели по тези места арменците от Крим и с помощта на княз Григорий Потьомкин хиляди семейства пристигат тук и основават град Нов Нахичеван, който през 1860 г. се слива с Ростов на Дон.

Постепенно градът се разраства и се превръща в най-големия промишлен и културен център в Южна Русия.
Вече възстановен, Ростов на Дон се превръща в град с много зеленина, нови сгради и предприятия, но и с много реставрирани стари сгради, със забележителна архитектура.Освен това има и интересни атракции в парковете и местата за забавления.

Голямата зелена улица е главна за града и една от най-старите, където могат да се видят старинни сгради с блестяща архитектура. Сградата на Градската дума е една от тях. Тя е на четири етажа, построена в края на 19 век в еклектичен стил с прозорци, различни по форма и размери. Архитектът Померанцев е вплел очарователни архитектурни елементи на фасадата, а над заоблените ъгли на сградата са издигнати високи кули. Музикалният театър, намиращ се на Голямата зелена улица е най-големият в Южния федерален окръг. На тази улица е и администрацията на пълномощника на президента на Руската федерация в Южния федерален окръг.
Къщата на Степан Акимов от 1899 г., която е обект на културното наследство, е красива двуетажна сграда, с интересни орнаменти по фасадата.

Семейната къща на Супрунов от началото на 20 век е по италиански проект. По време на Втората световна война, вторият етаж е разрушен, но първият етаж е запазен в автентичния си вид.

Ако туристът иска да се запознае с историята на Ростов на Дон, Регионалният исторически музей, разположен на Голямата зелена улица, ще му предостави тази възможност. Най-интересна е експозицията от 2 хил. предмета от злато и сребро от 4 век пр. н. е.-„Съкровищата на донските Бароузи”.

Заслужава внимание къщата с имението на книгоиздателя Н. Парамонов, построена през 1914 г. в неокласически стил. Интересен е входът на къщата с двойно стълбище, красиви парапети и тераса с живописни колони. Интересното е, че тук се помещава седалището на Доброволческата армия след събитията от май до октомври 1918 г. , когато е свалено новото съветско правителство.

Ростовският академичен театър „Горки” е създаден през 1863 г., когато е събрана първата действаща театрална трупа. Но самото строителство на сградата започва едва през 1935 г. и този театър е бил един от най-добрите в страната. През 1943 г. той е взривен от отстъпващите нацисти. Новата сграда на театъра е готова през 1963 г. като подарък за 100-годишнината му. Въпреки че е по-малък, театърът е посещаван от любителите на театралното изкустно. На сцената му се играят известни постановки като „Тихия Дон” на Шолохов; „Вишнева градина” на Чехов; „Съдбата на човека” по Шолохов. Фонтанът пред театъра е прекрасен –група атлети на пиедестал, заобиколени от скулптури на животни, а вечер, когато е осветен от разноцветни светлини, изглежда прелестно.

Не трябва да се пропуща възможността да се разгледа двуколонния мост с повдигаща се средна част над река Дон. Първият подвижен мост от 1874 г. е бил наричан „Американски”. Той е бил взривен по време на Втората световна война от жителите на Ростов на Дон, за да се пресече пътя на немската армия. Новият мост е от 1952 г., има дължина 300 м, ширина 11 м и по него минават предимно пътнически влакове.

Парамоновските складове са другата забележителност на Ростов на Дон. Това са складови помещения от 19 век, разположени на брега на р. Дон като последният им собстненик е зърнопроизводителя Елпидифир Парамонов. Те са едни от малкото постройки, оцелели след бомбардировките през Втората световна война. Инженерите Якунин и Шилман използвали съществуващите тук извори като каптирали водата им в улуци, които минавали през складовите помещения и поддържали там подходяща постоянна температура.

Архитектурата на Музея за изящни изкуства е достойна за възхищение. Построена в края на 19 век за адвоката А.П. Петров, днес сградата съхранява богата колекция от картини и скулптури.

В Музея на жп техниката от 2003 г., могат да се видят около 50 стари жп локомотива, а посетителите могат да се качат по стъпалата им и да се върнат години назад.

Музеят на космонавтиката също си струва да се посети. Тук е изложена различна космическа техника, вещи на космонавти, но най-впечатляващи са моделите на космически кораби.

В Ростов на Дон има над 30 църкви. Една от най-посещаваните от туристите е катедралата „Рождество Богородично” от края на 18 век. Тя е петкуполна каменна църква с форма на кръст, построена в руско-византийски стил. Камбанарията е имала четири камбани, звъненето на които се чувало на 40 мили. Взривената през Втората световна война камбанария е възстановена през 1999 г. Тя е висока 75 м, а куполът е син, украсен с позлатени звезди.

Новата сграда на цирка в Ростов на Дон е построена през 1957 г. Проектиран за 1490 места, циркът дълго време е бил един от най-големите в Европа.В центъра на купола е монтирана решетка, необходима за сложните номера, изпълнявани от цирковите артисти. Интересна е фасадата на сградата-две скулптури на акробати от двете страни на входа, а над него архитекта е предвидил квадрига( колесница, теглена от четири коня) .

В Ростов на Дон има много зеленина и красиви паркове. Един от тях е „Парк Островски”, в който има много алеи за разходка, кътове за деца, зимна пързалка, а най-атрактивна е детската железница, минаваща по обиколката на целия парк- 4 км. По време на Втората световна война релсите са били използвани в строежа на укрепления, а след 1945 г са възстановени.

Паркът „1-ви май” е най-стария в града, създаден в средата на 19 век на мястото на разрушената крепост. Перфектната ротонда с езерото, което заедно със зеленината и сенките на многогодишните дървета, е чудесно място за отмора.

В Ростов на Дон са многобройни паметниците, построени в памет на безпримерния героизъм на участниците и загиналите във Втората световна война. Мемориалът на освободителите е издигнат на Централния площад в града по повод 40 години от победата. Той напомня на жителите на града за трагедията от войната. Мемориалът в Кумженската горичка е построен през 1983 г.в памет на подвига на войниците от Съветската армия, загинали при освобождението на Ростов на Дон от немските нашественици през 1941-1943 г. Разположен в Югозападната част на града, той представлява група войници, застанали под изстрелваща се към небето ракета.

Ботаническата градина е сред най-популярните забележителности на Ростов на Дон. Създадена през 1927 г., в нея могат да се видят редки растения от дендрологичната и тропическа зона, интересни храсти и красиви цветя според сезона. Освен това тук има извор-светиня, наречен в чест на Преподобния Серафим Саратов.

Близо до града се намира „Танаис”-първият археологически музей-резерват в Русия. Той е създаден въз основа на разкопките на древното селище и некропола на Танаис, който близо осем века играе значитела роля в политическия и икономически живот в региона. В резервата има и музей, където са изложени най-впечатляващите находки на археолозите. Интересна е „Залата на амфорите”, където са събрани амфори още от 4 век пр. н. е. За посетителите представлява интерес Музеят на историческата носия. Уредниците на резервата организират посещения в околностите на Танаис, където са съхранени уникални древни паметници.
Ростов на Дон е град, който заслужава да се посети.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Ростов на Дон