Уфа е град в Русия, столица на Република Башкоростан. Освен, че е най-просторния град на републиката- на жител се пада 698 кв. м. градска площ (2010 ), град Уфа е на второ място по комфорт на живот от 100-те най-големи градове в Русия за 2013 г. С население 1,1 млн. души, градът е един от най-атрактивните в Република Башкоростан. Разположено между реките Бела и Уфа, на Уфския полуостров, селището датира от времето на палеолита.

Възникнало като укрепление, селището получава статут на град през 1586 г., а името си получава от река Уфа.За съжаление крепостта е разрушена и днес не могат да се видят високите кули, пазени от около 200 стрелци. Назначеният воевода от Москва започва строителство на жилищни сгради и фабрики и постепенно градът се превръща в административен център на областта. За изграждането на града е приет генерален план през средата на 19 век.Следвайки проекта, шотландският архитект използва вече построените сгради като изключителния Гостинин двор на Горния търговски площад. В историята на град Уфа има моменти, в които населението му е подложено на изпитания. По време на Гражданската война през 1918 г.,когато градът е окупиран от части на чехословашкия корпус, са загинали много от жителите на Уфа, преследвайки своята кауза. През Втората световна война, много индустриални предприятия и държавни институции са прехвърлени тук и жителите на Уфа дават своята дан за защита на Отечеството си.

Град Уфа е красив град, който е съхранил миналото в многото запазени и възстановени сгради и същевременно, вървящ към бъдещето с новия 31-етажен небостъргач, 26-етажната сграда на финансовата корпорация Уралсиб и мн. други. Основата на икономиката на града са горивни и енергийни инженерни комплекси като Уфа разполага с един от най-модерните и най-големи нефтопреработвателни компллекси в Русия.

Най-старата запазена сграда в града е принадлежала на известното минно предприятие „Демидов” от средата на 18 век. Тук през 1774 г. отсяда руският военачалник Александър Суворов, натоварен с потушаването на въстанието на Пугачов.

Монументът на приятелството на брега на река Белая е построен в чест на 400-годишнината от присъединяването на Башкирия към Русия.

Паметникът на Салавет Юлаев е построен на висок хълм на брега на р. Белая през 1967 г. Салавет Юлаев е националн герой на Башкоростан, а самият паметник е символ на града. Паметникът е уникален, защото 40-те тона на скулптурата с височина9,8 м, се държат само на три опорни точки. Гледката от хълма е чудесна и е традиция младоженците да идват и оставят цветя пред паметника на Салавет Юлаев.

Още много паметници на известни личности има в град Уфа. Някои от тях са Паметник на най-големия представител на башкирската поезия от 19 век Акмула и Паметник на композитора Загир Исмаилов пред Башкирския държавен театър за опера и балет. Сградата на театъра е паметник на историята и архитектурата на 20 век. Построен с народни дарения, той е съчетание на два стила- руски класицизъм и ориенталски стил. На приземния етаж на театъра има музей от 1993 г., който съхранява лични вещи на известни художници, награди на колектива, театрални костюми, фотографии и плакати за спектакли от 1930-1970 г.

На втория етаж в изложбената зала на театъра могат да се видят около 156 артефакта от живота и творчеството на известния балетист на 20 век Рудолф Нуреев, живял в селце, близо до град Уфа. Градът е украсен с над 20 на брой фонтана като един от най-красивите е „Фонтанът на танцуващите девойки”, чиито скулптури саразположени върху основа с диаметър 18 м и разказват башкирската легенда за девойките, предпочели да умрат вместо да попаднат в ръцете на разбойниците.

Парковете в град Уфа заемат важно място. Градината на културата и почивката на името на руския писател Сергей Тимофеевич Аксаков е била имение на родителите му . Родната къща на писателя е изгоряла при пожар. Езерото с немите лебеди, атрактивната детска площадка, стаята за смях, киноплощадката и фонтаните, заедно с многото зеленина и приятното кафене „Аленото цвете”, са приятно място за разходка. Аксаковската градина е любимо място за младоженците.

Паркът на победата освен с многото зеленина и места за отдих, предлага Съветска артилерийска изложба с танк Т-34-85,БТР-70 и др.; Паметник на героите на Съветския съюз А. Матросов и М. Губайдулин; Републикански музей на военната слава.

Град Уфа е град, в който православната и ислямската религия си съжителстват и уважават.

Катедланият храм „Рождество Богородично” е със забележителна архитекура и пищен вътрешен интериор. Съществуващ още от 1889 г., той многократно е реконструиран и през 2016 г. е открит новият храм, който може да побере няколко хиляди души едновременно. Небесносинята сграда е с позлатени куполи, а за стените и пода е използван различно оцветен мрамор. Една от реликвите на храма са мощите на „Св. Николай Чудотворец”, а също така в храма се съхраняват ценни икони на Богородица.

Джамията „Ляля-Тюлип” е ислямски културен и образователен център в Уфа от 1998 г. Основната архитектурна композиция е цъфтящо лале. Минаретата от двете страни на входа са с височина 53 м като върха им има форма на лале в червен цвят. Интересна е молитвената зала, която е декорирана в ориенталски стил-по стените има орнаменти на растения, които заедно с витражите символизират цветовете на райските дървета.

Ако туристът иска да се запознае с най-известната колекция на Филиповските кургани „Злато на сарматите”, той трябва да посети Музея на археологията и етнографията в град Уфа. Той е хранилище на археологически, етнографски и антропологични колекции, събрани по време на експедиции.

Това са една малка част от забележителностите и интересните места, които могат да се посетят в град Уфа.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Уфа