Красноярск е един от големите градове на Русия, център на Централен и Източен Сибир. Градът е част от сибирския огромен район на необятната руска страна, отличаващ  се с непроходими и недокоснати от човешка ръка гори с фантастична природа. Известният руски  писател Антон Чехов, впечатлен от природата на Красноярск, пише в своите пътеписи „За Сибир”: „ На този бряг  Красноярск е най-добрият и красив от всички сибирски градове, а на този бряг планините, които ми напомниха за Кавказ, са също толкова дивни и мечтателни”. Разположен на двата бряга на река Енисей, Красноярск разделя Сибир на Източен и Западен.

С население около 1 млн. жители, градът е най-голям културен и икономически център на този район на азиатска Русия. Възникнал като крепост, построена от казаците за защита от местните племена, през 1628 г. , градът  получава името си от рудата с червен цвят, според една от легендите. Красноярск получава статут на град през 1690 г. като първата му емблема и печат  са на Иван IV Грозни.

Разцветът на града се свързва с прокарването на Сибирския път през 1735 г., свързващ Красноярск с Ачинск, Канск и др. части на Русия. През 30-те години на 19 век, в Сибир процъфтява добивът на злато и населението се увеличава.През 1895 г. е построена Трансибирската железница, минаваща през града, което спомага заселването на Красноярск от други краища на Русия. Постепенно градът придобива всички световни нововъведения- когато през 1891 г., в Красноярск спира наследникът на руския престол Николай II, в магазина на търговеца Гадалов за първи път светва електрическа крушка; през 1928 г. се появява първото летище, малко по-късно- електрическият трамвай.  
На главната улица на града, наречена „Воскресенска” (Проспект „Мира”), златотърсачите и търговците започват да строят големи и красиви къщи. През 1829 г. има вече 17 такива сгради като от стария център на запад, те стават по-големи.

Храмът „Рождество Богородично” е построен през 1845 г. на улица „Воскресенска”и е най-очарователният и най-големият в Сибир. Това е петият каменен храм в Красноярск, построен по проект на архитекта Константин Тон. През 1936 г., това архитектурно чудо е взривено от съветското правителство и едва през 2013 г. сградата на храма е възстановена с целия си блясък.

Разхождайки се по най-известната улица, туристът се запознава с историята на града, разглеждайки историческите сгради като тази на Народния театър от 1901 г., имението на руския златотърсач и собственик на златна мина П. И Кузнецов, дървена жилищна сграда от края на 19 век, най-старата оцеляла жилищна сграда от 1807 г., печатницата на Кахановски от 1910 г., търговската къща на Гадалов от 1879 г. и мн. други.

Освен това по Проспект „Мира” има голям брой скулптурни композиции като тази на любимия руски поет Ал. Пушкин и Наталия Гончарова. Многобройните фонтани са другата забележителност не само  на Главната историческа улица, но и в целия град.  

Музеите в Красноярск са много на брой и с различна тематика. Музеят за местна история е създаден в края на 19 век от семейство Матвееви. Сградата наподобява древен египетски храм, а експонатите разказват за историята на града и района.

Литературният музей е посветен на писатели от сибирския регион. Сградата е създадена по инициатива на писателя В. П. Астафев, роден в Красноярск. Тя е изключителна, построена в стил „Модерн” с готически мотиви.
Музеят на изкуството „Суриков” е единствен в региона, построен от лиственица през 1830 г.  Залите му съхраняват ценни колекции от произведения на изкуството, включително и на самия Суриков. В двора на музея има негов паметник.

Мостовете над река Енисей са гордостта на Красноярск. Железопътният мост над река Енисей, през 1900 г. е получил най-голямата награда на Световната изложба в Париж за съвършена архитектура и великолепно техническо изпълнение. Но най-новият мост, Николаевският, открит през 2015 г., съвременен, модерен и функционален, заслужава да се види.

Мостът над река Енисей за автомобили и пешеходци свързва районите Октомври и Свредловск и е построен на историческо място, където са представени различни епохи от съществуването на Русия. Защото тук е имало три моста преди това-от времето на НиколайII, от времето на Сталин и от края на 20 век. Височината на новия мост е 170 м над съществуващия железопътен мост над река Енисей, ширината му е 31,5 м, дължината с разклоненията е около 6 км, има шест ленти за движение на автомобили, два пешеходни тротоара, осем надлеза и сто тридесет и пет фенера за осветление. Близо до Николаевския мост е издигнат седемметров обемен надпис от две думи-„Енисей-Сибир”.

Една от най-големите забележителности на Красноярск е Органната зала, която се намира в бившата сграда на католическата църква с впечатляваща ажурна архитектура. Църквата е построена от архитекта Владимир Соколовски през 1911 г. на улицата на декабристите, където има запазени дървени сгради от началото на 19 век. Младоженците обичат да идват тук, заради вълшебната атмосфера, създадена от възхитителната сграда, витражите и най-вече да се насладят на музиката на органа, който е единствен в обширния красноярски край.

Параклисът „Параскева Пятница” е символ на Красноярск и паметник на архитектурата и историята, изобразен на десетрублевата банкнота. През лятото на 1927 г. експедиция на Музея на Приенисейския край под ръководството на сибирския археолог С.А. Теплоухов, открива богата гробница от 13-14 век на хълма, където се намира параклисът „Параскева Пятница”.

Това показва, че тук е имало живот още преди да се създаде Красноярск.

Паметникът на Андрей Дубленски, който се смята за основател на град Красноярск, е открит през 1997 г. Той се намира на една скала, където е била част от крепостта и самата му фигура от бронз е с ръка насочена сякаш към мястото на построената от него крепост. Около постамента от гранит има площадка, от която се откривакрасива гледка към центъра на града и вливането на река Качи в Енисей.     
 
Като развиващ се модерен град, в Красноярск се строят големи сгради като Търговския център „Планета”, който е особено красив вечер.Големи и малки  ресторанти и кафенета, широки улици с много зеленина- това впечатлява в този сибирски град.

Близо до Красноярск се намира една местност, която удивлява с причудливите форми на скалите. Тя е обявена за резерват през 1920 г. и се нарича „Столби”. Площта на резервата е около 47 хил. ха, а живописните скали носят различни имена: Лъвска порта, Скални пера, Зимни водопади, Параклис на „Св. Невинен” и мн. други.

Парковете в Красноярск заемат важно място. Най-старият Централен парк е създаден през 1828 г. Паркът „Роев ручей” е най-големият в Русия. Създаден е през 1947 г. върху огромна площ с над 4 хиляди обитатели като повечето от тях са редки видове. След 2020 г., когато завърши огромният ремонт, паркът ще притежава най-голямата колекция от северни животни. Интересното е, че в парка ще се използва естествената среда на резервата „Столби”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Красноярск