Перм е град в източноевропейската част на Русия, разположен на брега на река Кама в подножието на Урал. Разположен на кръстовиището на Транссибирската железница и с особено изгодното си географско положение в центъра на страната, град Перм е един от най-големите транспортни центрове в Русия. Благодарение на река Кама, Перм е свързан по вода с пет европейски морета-Каспийско, Бяло, Черно, Азовско и Балтийско. С население от 1, 054 млн. души, Перм се нарежда сред 15-те градове в Русия по многочисленост. Разстоянието до Москва е 1442 км.

Основан е през 1723 г., когато започнало строителството на Ягошихинския завод за мед и сребро, благодарение на капитан-лейтенант Василий Никитич Татишчев. Този известен руски историк и географ идва в тази далечна провинция по заповед на Петър Велики, за да изгради медни и сребърни топилни заводи. През 1780 г. с указ на императрица Екатерина II, на селището е дадено името Перм. Територията, на която се намира Перм е била обитавана от древни времена.

През 17 век тези земи са принадлежали на строгановите търговци. В именията на Строганов са намерени първите документи за селище в историческия център на Перм. В началото на 19 век в Перм е създадено Управление на държавните минни предприятия на Урал. Към края на 19 век е пуснат в експлоатация жп участък Перм- Котлас, свързващ Уралската железница с жп мрежата на Европейска Русия. Притокът на нови хора в града се увеличава и необходимостта от развлечения довежда до изграждане на първия театър през 1874 г., а малко по-късно жителите на Перм се радват и на първото кино. Постепенно град Перм се превръща в един преуспяващ и красив град.

Важните за страната събития не отминават и Перм- бунтовете през 1906 г., Октомврийската революция, Втората световна война, когато една част от предприятията в Русия са евакуирани тук и трябва да се произвеждат боеприпаси за фронта. От 1947 до 1957 г., Перм е преименуван на Молотов-съветски дипломат и политик, външен министър в правителтвото на Сталин.

Днес основната икономика на града е свързана с нефтената и газовата промишленост, военна промишленост и дървообработваща промишленост. Освен това в Перм се намира едно от най-големите предприятия за велосипеди в Русия.

Разходката из град Перм трябва да започне от историческата част на града. Мешковата къща е разположена в историческия център и е паметник на архитектурата. Н. В Мешков е бил богат предприемач и филантроп и построил тази семейна къща в модернистичен стил по проект на Ал. Турчевич.От 2007 г. в тази сграда се помещава Пермският исторически музей. Къщата на търговеца Грибушин или както я наричат „Къщата с фигурите”, е една от най-красивите и елегантни сгради в Перм, построена в стил „барок” с елементи на модерен стил през 1895-97 г. Смята се, че част от действието в романа „Доктор Живаго” от Борис Пастернак, се развива в тази уникална къща. В момента тук се намира Пермският научен център на Уралския клон на Руската академия на науките.

Сградата на жп гара Перм-1 е една от най-старите в Русия и е причислена към архитектурните паметници на културното наследство. Тя е първата гара на железопътната линия на Урал, която свързва Перм с Екатеринбург. Построена през 1874-1878 г., за времето си е била луксозна жп гара. В сградата е имало ресторант, чакалня за пътници от първа и втора класа, обзаведена с меки дивани, а за пътниците от трета и четвърта класа, обзавеждането било по-семпло. След реконструкция през 2017 г., в близост до жп гара Перм-1, е открит паркът „Русия-моята история”.

Най-старият парк в Перм е парк „Горки”от 1804 г. Бил е място на важни срещи на работниците през 1905 г. по време на бунта.Ротондата в парка „Горки” от 1824 г. е паметник на градоустройството и архитектурата и е типичен пример за класическа паркова архитектура. Днес е любимо място за разходка не само за жителите на Свредловския квартал, но и за гостите на град Перм.

Паркът „Райска градина” е създаден още през 1865 г. и след реконструкцията през 2008-2010 г. е приятно място за разходка и почивка. На входа на парка е монтиран ангел, запазен още от основаването, а по рекичката, минаваща през парка са монтирани романтични мостчета и резбовани огради. Красивата бяла ротонда в центъра на парка е място, където се провеждат концерти и други мероприятия.

Екстремният парк, открит през 2009 г., е проектиран специално за изпълнение на екстремни каскади с велосипеди БМХ, скутери, скейтбордове, улични дъски и агресивни ролки.

Интересен за посещение е „Скалният парк” от 1973 г., където са изложени скални образци, открити в Западен Урал. Двата прекрасни фонтана подчертават приятната атмосфера тук.

Еспланадата е открит площад и едно от най-посещаваните места в Перм, благодарение на архитекта Генадий Игошин. Новият драматичен театър е тук, а също и Паметникът на героите, издигнат в чест на 40-годишнината от Великата отечествена война. Но най-впечатляващата придобивка на площада и града е светлинният фонтан пред театъра, в музикалната феерия на който е включен и химна на град Перм-„Моят Пермски край”.

В Перм има 13 музея, най-известен от които е Пермският художествен музей. В галерията му се съхранява известната колекция от пермски дървени скулптури. Освен това галерията е едно от богатите хранилища на шедьоври на руската иконопис.

Колекцията на Пермския регионален музей съдържа уникални предмети от „Пермския животински стил”-това е бронзово пластично изкуство от 7 век пр. н. е. В музея могат да се видят етнографски, нумизматични и др. колекции.
Музеят на Мотовилихинските заводи притежава една от най-големите колекции на артилерийски оръдия в Русия.
В Перм както и в другите градове на Русия се изповядват няколко вида религии. За това има православни храмове, джамии, синагога и др. Пермският манастир „Успение Богородично” е най-старият православен манастир, разположен в центъра на града. Създаден още през 1875 г., но претърпял редица реконструкции, той е най-големия в Перм. На територията на манастира е построена църквата „Св. Йоан Евангелист”, в която се помещава неделно училище.

Много популярно в Перм е традиционното круизно състезани с яхти, в което участват около 30 отбора. То се провежда всяка година в началото на месец юни по река Кама и язовир Воткинск. Друго интересно събитие в Перм е конкурсът за снежни и ледени скулптури „Зимен открит ден”. Това е най-престижното международно състезание в Русия, което се провежда на всеки две години през януари. 

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Перм