Воронеж е руски град, избран от Петър Велики за корабостроителница на първия руски боен кораб без участие на чужди специалисти, по негов проект. За това градът се смята за люлка на руския редовен флот. Очарована от красивата природа на този край, принцеса Олденбург построява недалеч от Воронеж своята къща-дворец, шедьовър в световната архитектура.

Град Воронеж е административен център на Воронежка област. Разположен е на брега на река Воронеж на 12 км от вливането й в река Дон, с население 1,054 млн. жители като разстоянието до Москва е 463 км. За основаване на Воронеж се счита 1586 г., когато е построена крепостта под ръководството на първия воронежки управител Семьон Федорович Сабуров.  През следващия период град Воронеж е имал възход в развитието си, имал е и лоши моменти, но винаги е успявал да оцелее като даже е възстановяван на няколко пъти. През 1930 г. във Воронеж е проведено първото кацане с парашут от Леонид Григориевич Минов.  По време на Великата отечествена война, Воронеж участва с Воронежки опълченски полк, а в заводите му са сглобени голям брой бойни превозни средства от ракетната артилерия, необходими при контранастъплението край Москва през декември 1941 г. А в модерните времена на космическата индустрия, Воронеж е известен със своето Проектно бюро за химическа автоматизация.  Съвременен Воронеж е един от промишлените, културни, научни и образователни центрове на Русия. Освен това той е град на красиви паркове, необичайни музеи, фестивали и много ресторанти и кафенета.

Паметникът на Петър I е символ на Воронеж. Благодарение на този руски цар-мечтател,  тихият провинциален град започва да живее своя шеметен живот, създавайки кораби за първата руска флотилия, според проектите на Петър Велики. Неговият паметник е разположен на площад „Петровски”, който е любимо място за разходка на жителите и гостите на Воронеж.

Корабът-музей „Гото Предестинация”, разположен на кея на площад „Адмиралтейство” е важна забележителност на Воронеж. Това е първият руски ветроход с 58 оръдия, построен в корабостроителницата на Воронеж през 1700г. по проект на ПетърI и под ръководството на известния по-късно корабен капитан Федосей Моисеевич Скляев. Корабът-музей е копие, създадено по архивни материали и снимки и през 2014 г. е  официалното му откриване. В експозицията на корабния музей има предмети и документи за живота на моряците от 18 век, също монети, оръжия, съдове за хранене, корабна фурна, восъчни фигури в костюми от онази далечна епоха.

Музеите във Воронеж са важна част от неговите забележителности. Регионалният исторически музей от 1894 г. е един от водещите в града. Сменял на няколко пъти местонахождението си, днес основната сграда на музея е интересен архитектурен ансамбъл.Тук могат да се видят етнографска и нумизматична колекции, колекция от порцелан и керамика, оръжейна колекция, колекция от редки книги и мн. други.

Воронежкият художествен музей е един от най-големите културни центрове на Воронеж. Музеят е разположен в къщата на воронежкия управител генерал-поручик И.А.Потапов. Построена през 1777-1779 г. в бароков стил, тя била толкова красива, че всички я наричали „дворец”. Сградата е архитектурен паметник с федерално значение. В музея се съхранява най-старата колекция в Русия от Древен Египет, събрана от пътешественика Ото Фридрих фон Рихтер през 1815 г. Освен това в Художествения музей могат да се видят руски и западноевропейски картини от 18-20 век, икони, графики, скулптури.

Къщата на Савостьянов, търговец и производител, е първата триетажна сграда във Воронеж от 18 век в стил барок. Впечатляват правоъгълните прозорци с изображения над тях.

Воронежкият държавен академичен театър от 1809 г., е един от най-старите в Русия  и носи името на руския поет Алексей Колцов.

Църквите във Воронеж са архитектурни шедьоври и за туриста ще е интересно да посети поне някоя от тях. Църквата „Успение на адмиралтейството” е най-старата оцеляла църква във Воронеж като пълното й име е „Успение Пресвета Богородица и Богородица”. Църквата е архитектурен паметник от 17 век. Преустройвана е на няколко пъти, в резултат на което архитектурните стилове в изпълнението са смесени. Сградата с четирите купола с ниска апсида  (13,1 м) , принадлежи към предпетринското време. Трапезарията и камбанарията, висока 21,4 м са   построени в духа на класицизма. В серията монети „Паметници на руската архитектура” от 2008 г. , има монета с изображение на този храм. Към изключителния вътрешен дизайн на църквата могат да се причислят: „Св. Николай Чудотворец”, избродиран с мъниста; Плачещата Мария Магдалена; Успение на Пресвета Богородица; Божият пророк Илия; Кипарисовият кръст, с украса от перли, донесен от Йерусалим.

Благовещенският  катедрален събор е православна църква, намираща се в центъра на Воронеж на просторен площад в Първомайската градина. Построена по проект на архитекта В. П.Шевлев през 1998-2009 г., тя е третата по големина православна църква в Русия и една от най-високите във Воронеж. Височината на основния купол е 85 м, а с монтирания кръст става 97 м. Във вътрешния интериор преобладава белия цвят като само олтарът е украсен с икони на светии. В църквата могат да се поберат около 6 хил. души. Пред катедралата е издигнат паметник на първия воронежки епископ Митрофан.
Алексеево-Акатовският манастир е женски манастир на руската православна църква и един от най-старите в района на Воронеж. Боядисан в светлосиньо с много красива порта, той е обект на културното наследство на руската федерация. Най-почитаната икона в манастира е”Животворящ извор”, изобразяваща Богородица, която излиза от водата с Исус в ръце.

След Втората световна война в памет на защитниците на града са издигнати много паметници. Един от най-впечатляващите е мемориалният комплекс „Паметник на славата” , издигнат на мястото на масовия гроб на войниците от Съветската армия, загинали в битката за Воронеж. Паметникът на Черняховски, който води битките за освобождаване на Воронеж е издигнат на площада, носещ неговото име и е с изглед към жп гарата на Воронеж 1.

Руините от сградата на Воронежката регионална болниица от битката за защитата на Воронеж, не са възстановени, а са оставени така като спомен от разрухите на Великата отечествена война. Това е исторически паметник с регионално значение, а името „Ротонда”е дадено от жителите на града.

Копие на кораба „Меркурий”-един от корабите на Петър I, построен във Воронежката корабостроителница е бил една от забележителностите на Воронеж. Поставен на бетонен постамент във Воронежкия  язовир при моста Вогресовски, корабът „Меркурий” е бил интересна атракция, но климатичните условия са наложили демонтажа му.  Да се надяваме, че туристите и жителите на града ще могат да го видят отново.
Във Воронеж се срещат и нестандартни, забавни паметници като Паметник на Белия Бим,куче-герой, монтиран пред Куклен театър „Щур”.

Ако искате да се разходите и почуствате тишина и спокойствие, можете да посетите парк „Червени платна”. Създаден през 2011 г. послучай 425-та годишнина на Воронеж, на брега на язовир Воронеж, той е творение на ландшафтния дизайнер Оливър Дам. В парка са засадени значителен брой рози, които заедно с пейките, детските и спортни площадки спомагат за приятното  посещение тук.

Аквариумът на Воронеж е интересно място за деца и възрастни.
На 40 км от Воронеж е село Рамон, известно с невероятната си природа и замъкът на принцеса Олденбург. Земята за имението е подарък от император Александър II на съпрузите Олденбург. Къщата-дворец е пищно изпълнение  на архитектурата. Построен на хълм, прекрасният замък е любимо място на съпрузите, а принцесата сама е участвала и в проектирането, и в обзавеждането. От наблюдателната кула се открива живописна гледка към Воронеж и околностите му. Близо до двореца има красив парк с фонтани.

Имението на Веневитинов е архитектурен паметник от 18 век. Фамилната къща е двуетажна с добре оформен парк с езеро и наблюдателна площадка към река Дон. През 2005 г. пред къщата е издигнат паметник на поета Д. В. Ветевитинов, най-известния представител на фамилията.

Воронеж е град на предизвикателствта и щастливите случайности!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Воронеж