Дворцовият площад в Санкт Петербург поразява с великолепието и  огромните си мащаби. Той е един от най-красивите архитектурни ансабли в света и популярно място сред туристите. Наричан „Сърцето на Северната столица на Русия”, Дворцовия площад е създаден през втората половина на 19 век като името му идва от Зимния дворец, чиято южна фасада гледа към площада. Този си вид Дворцовия площад придобива благодарение на талантливия архитект Карло Роси, който разработва проект за единен архитектурен ансамбъл, прославящ победата на руската армия през 1812 г. Идеята му е да съчетае съществуващите и новите сгради в едно цяло. Именно тук е съхранено бляскавото величие на императорския град в първоначалния му вид.

Пак тук на Дворцовия площад се случва събитието, което определя съдбата на последния руски владетел през 1905 г. Заради избитото многобройно мирно население от царската армия тези няколко дни на потушаване на бунта са известни като Кървавата неделя. През октомври 1917 г., болшевиките минават през Дворцовия площад, преди да щурмуват Зимния дворец и да свалят правителството на Керенски. Днес, Дворцовият площад е важен туристически и търговски център, който винаги е оживен. По време на празненства на площада могат да се съберат около 35 хил. човека.

Александровската колона се намира в центъра на Дворцовия площад. Създадена по повод на победата на Русия над Наполеон, височината на колоната от пиедестала до върха е 47,5 м. Паметникът е издигнат в чест на Александър I, брат на Николай I през 1830 г. и е проектиран от Огюст дьо Монферан. Изработена от монолитен гранитен блок, колоната тежи 650 т и стои върху пиедестала само от тежестта си, без друго закрепване. Операцията по издигането й трае само 1ч. и 45 мин. като в нея вземат участие 2 хил. войника и 400 работника, които използват сложна система от скрипци и въжета. Колоната е увенчана с ангел, тъпчещ змия. Алегорично това е изображение на победата на Русия над Наполеон през 1812 г.

Най-красивата сграда на Дворцовия площад е Зимния дворец, който заема площ от 9 ха. Имайки около хиляда помещения, това е най-високата сграда в Санкт Петербург по онова време. Гениалният Роси е успял да съчетае композицията Зимен дворец и строгата сграда на Генералния щаб. Огромната дъгообразна постройка с дължина 580 м, заема източната част на площада и е построена между 1819 и 1829 г. Джовани Роси е сътворил грандиозен ансамбъл от две сгради,свързани чрез монументална арка. Над нея е 10-метровата бронзова статуя на богинята на победата Нике, която управлява колесница с шест коня. Творбата е дело на скулптурите Василий Демут-Малиновски и Степан Пименов и е паметник на победата над Наполеон.

Сградата на щаба на Гвардейския корпус е разположена от лявата страна на Главния щаб. Проектирано от Александър Брюлов и построено между 1837 и 1843 г., това скромно здание е забележително именно с това. Сякаш не привличайки вниманието към себе си, сградата на Гвардейския корпус отвежда погледа към останалите архитектурни шедьоври на Дворцовия площад.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Дворцов площад-Санкт Петербург